FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: H βασικότερη πηγή εσόδων για τους Έλληνες

Αρθρο του είναι υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια

Μέσα σε συνθήκες μιας ανεπανάληπτης εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια παγκόσμιας κρίσης η στήριξη και η ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων είναι βασικός όρος για την επιβίωσή τους. Σε αυτή την εκρηκτική συγκυρία χρειάζονται πραγματικά χρήματα και ισχυρή ρευστότητα εδώ και τώρα. Τόσο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να στηριχτεί η κάθε οικογένεια, να βγει ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού.

Το αποτελεσματικότερο εργαλείο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι ο ελληνικός τουρισμός που φέρνει 1 στα 4 ευρώ στην οικονομία – δηλ. το 25% του ΑΕΠ – και αποτελεί τη βασική λαϊκή οικονομία της Ελλάδας.

Η ειδοποιός διαφορά της βιομηχανίας του τουρισμού είναι ότι τα χρήματα περνούν απευθείας στην πραγματική οικονομία, πιάνουν τόπο. Από τον ξενοδόχο στον εργαζόμενο στην τουριστική επιχείρηση και από τον επιχειρηματία της εστίασης στον αγρότη, τον μεταφορέα, τον ιδιοκτήτη ενός μίνι μάρκετ. Κάθετα και άμεσα χωρίς μεσάζοντες και καθυστερήσεις.

Εξίσου σημαντικό, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αποτελούν στρατηγική μας στόχευση για την τουριστική ανάπτυξη, είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί το ισχυρότερο μέσο περιφερειακής ανάπτυξης και τόνωσης της οικονομίας. Στα μικρά μας νησιά και στις ορεινές μας περιοχές συρρέουν επενδύσεις και αυξάνεται κατακόρυφα το εισόδημα που προέρχεται από τον τουρισμό.

Παρατηρείται πλέον το φαινόμενο οι νέοι μας από τα αστικά κέντρα και από το εξωτερικό να επιστρέφουν στις ρίζες τους για να ξεκινήσουν μια οικογενειακή τουριστική επιχείρηση.
Το εγχείρημα της στήριξης της ελληνικής κοινωνίας μέσω του τουρισμού είναι εθνικό, με δεδομένη τη δύσκολη διεθνή πραγματικότητα.

Όλοι μας το αντιλαμβανόμαστε αυτό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθειά μας παίζουν οι εργαζόμενοι, ο ανθρώπινος παράγοντας. Η αλληλεπίδραση εργαζομένου και τουρίστα είναι κομβική στον κλάδο και για να προσφέρουμε ποιοτικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες μας πρέπει οι εργαζόμενοί μας να είναι ευχαριστημένοι.

Μια Ελλάδα με φωτεινά πρόσωπα είναι η καλύτερη τουριστική επένδυση.

Καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει τον κατώτατο μισθό και με διάφορα θεσμικά εργαλεία στηρίζει άμεσα το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του τουρισμού. Οι δομές είναι κρίσιμες αλλά τίποτε πιο ουσιαστικό και αποδοτικό από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Καθώς περάσαμε με επιτυχία από τη χειμερινή τουριστική περίοδο – 2 χρόνια η χώρα λόγω COVID-19 ήταν κλειστή για τους χειμερινούς προορισμούς – επιβεβαιώσαμε όπως όλα δείχνουν τώρα το Πάσχα τη στρατηγική μας να ανοίξουμε νωρίτερα και να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν.

Αυτό που έχω να υποσχεθώ στους Έλληνες και ειδικά στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους του τουρισμού είναι ένα μόνο πράγμα, σκληρή δουλειά! Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΕΟΤ έκανε και κάνει καμπάνια 12 μηνών για όλες τις μορφές του τουρισμού, για πρώτη φορά περιμένουμε πάνω από 480.000 ταξιδιώτες από την Αμερική με απευθείας πτήσεις στην Αθήνα μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, για πρώτη φορά η κρουαζιέρα αυξάνεται τόσο σε Νότια και Βόρεια Ελλάδα και με home port τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, για πρώτη φορά και εν μέσω πολέμου και πανδημίας συνεργάζονται τόσο καλά το Ελληνικό Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας. Η ιστορία έχει δείξει και αποδείξει πως μόνο όλοι μαζί σε μια συστηματική και ομαδική προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και πιο ποιοτικά.

Στο τέλος του 2022 θα κάνουμε ταμείο για τον τουρισμό, προβλέψεις για μία ακόμη φορά δεν θα κάνω, θα πω όμως ότι θα κάνουμε το παν για να στηρίξουμε τους Έλληνες.