Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες για την εξάρθρωση σπείρας κλοπής καλωδίων ηλεκτροδότησης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου για την εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας, στην οποία μετέχουν πλείονα πρόσωπα, που αφαιρούν καλώδια ηλεκτροδότησης του φωτισμού της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου.
O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτησή του σχολίασε το γεγονός ότι στο οδικό δίκτυο έχουν σημειωθεί αρκετές κλοπές του είδους:
«Άδικα βάζουμε φωτισμό στο οδικό μας δίκτυο; Είναι παρακμή αυτό που συμβαίνει στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου.
Μετά από χρόνια αγώνα να φωτίσουμε την επί 50 χρόνια σκοτεινή Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου και αφού την φωτίσαμε, τώρα ζούμε το αδιανόητο φαινόμενο να μας κλέβουν συνεχώς τις καλωδιώσεις και να ξαναβυθίζεται στο σκοτάδι ο πρόσφατα φωτισμένος δρόμος. Μας είχαν κλέψει, μέχρι χθές 6,5 χλμ. τα οποία έγιναν 7,0 χλμ. με τα 500 ακόμα μέτρα που εκλάπησαν χθες. Ντρέπομαι, για την άνεση με την οποία κάποιοι πηγαίνουν με εξοπλισμό σε Εθνική Οδό (!) και κλέβουν τα καλώδια οδοφωτισμού. Φυσικά, τώρα θα πρέπει να βρούμε προϋπολογισμό για να αποκαταστήσουμε το δίκτυο, αλλά φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να αναρωτιόμαστε και εμείς πόσες φορές θα πρέπει να το κάνουμε αυτό. Και βεβαίως, γιατί».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι στην σπείρα μετέχουν και ημεδαποί (τουλάχιστον 3) οι οποίοι συνεργάζονται με 5 αθίγγανους (ο ένας έχει τον ρόλο του μεσολαβητή) ενώ το προϊόν των κλοπών (χαλκός) φέρεται να διοχετεύεται με διάφορα νομιμοφανή τεχνάσματα στην αγορά.
Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο έχει μπει συνολικά η διαδικασία διαχείρισης σκραπ στο νησί της Ρόδου.
Σε επιχειρήσεις διαχείρισης σκραπ έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς έλεγχοι αρμοδίως από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και από την ΑΑΔΕ χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει στοιχεία για αγορά και περαιτέρω διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Εν πάση περιπτώσει, από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει ότι η σπείρα έχει κλείσει από την 19η Απριλίου 2022 τις ασφάλειες σε δύο καφάο ηλεκτροδότησης στην Εθνική Οδό από τον κόμβο Μασάρων έως την γέφυρα Γαδουρά και ακολούθως έχει αφαιρέσει καλώδιο συνολικού μήκους 550 μέτρων.
Η κλοπή καταγγέλθηκε την 27η Απριλίου 2022, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός του έργου «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο νήσου Ρόδου» επεσήμανε ότι την 23η Απριλίου 2022 και ώρα 21:00 ήταν η τελευταία φορά που είχε δει ανοιχτό φωτισμό.
Θυμίζουμε ακόμη ότι η συμμετοχή ορισμένων μελών του κυκλώματος έχει βεβαιωθεί κατόπιν ελέγχου σε βιντεοληπτικό υλικό που εξασφαλίστηκε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις από τις 6 που καταγγέλθηκαν αρμοδίως από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Θυμίζουμε ότι έχει ήδη καταγραφεί κλοπή καλωδίων συνολικού μήκους 6.810 μέτρων.