Σε χαμηλό πέντε ετών το ευρώ – Φυγή επενδυτών μετά το stop της Gazprom
Το κοινό νόμισμα χάνει 0,4% και οπισθοχωρεί κάτω από τα επίπεδα του 1,06 ευρώ ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 2017
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών υποχωρεί σήμερα το ευρώ, καθώς η ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυξάνεται σημαντικά μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Το κοινό νόμισμα χάνει 0,4% και οπισθοχωρεί κάτω από τα επίπεδα του 1,06 ευρώ ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 2017. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές, οι οποίοι πλέον προβλέπουν ότι ευρώ και δολάριο πολύ σύντομα θα έχουν ακριβώς την ίδια αξία (1 προς 1).
Οι λόγοι της υποχώρησης του ευρώ, σύμφωνα με την ING, σχετίζονται άμεσα με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος έχει υπονομεύσει αισθητά τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Η απόφαση της Gazprom να «κόψει» τις ροές αερίου προς τις δύο χώρες – μέλη της Ε.Ε. έρχεται να επιτείνει τον εν λόγω προβληματισμό.
Ας σημειωθεί ότι το πάγωμα των προμηθειών επήλθε, μετά την απόφαση της Πολωνίας και της Βουλγαρίας να μην πληρώσουν σε ρούβλια τα συμβόλαια παράδοσης, όπως είχε επανειλημμένως ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις «μη φιλικές χώρες».
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπάκλεϊ, αναλυτή της Nomura, ο οποίος μιλάει στο CNBC, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα -και όχι σε ευρώ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για εκβιασμό αλλά και να διαβεβαιώσει ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Ωστόσο, το γεγονός ότι το 40% των ενεργειακών εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία, δεν βοηθάει στο να πειστούν οι αναλυτές.
«Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές, σε συνδυασμό με ένα πιο αδύναμο νόμισμα, θα τροφοδοτήσουν τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, ενώ θα επιδεινώσουν τον κίνδυνο του υψηλού κόστους διαβίωσης» εκτιμά ο Μπάκλεϊ.
«Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη» τονίζει επικουρικά ο Τζειμς φον Μόλτκε, αναλυτής της Deutsche Bank, κληθείς να σχολιάσει τη ρωσική απόφαση. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην οικονομία, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι για το συνολικό outlook».
Το ΔΝΤ προέβλεψε στις αρχές του μήνα ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα καθοριστεί στο 2,8% το 2022, δηλαδή περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του οργανισμού.
«Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλα τμήματα των βιομηχανιών στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αέριο για την παραγωγή των προϊόντων τους. Έτσι, αναμένεται μια δευτερογενής επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία» εξηγεί ο Ραλφ Χάμερς, επικεφαλής της UBS.