FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑ

Νερό: 13 δεδομένα για τη συμβολή του στην υγεία μας

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό – σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%. Αυτό το γεγονός και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σημαντικό είναι το νερό για τις λειτουργίες όλων των συστημάτων του οργανισμού, για την ευεξία και για την υγεία μας στο σύνολό της. Παρόλα αυτά, οι πολυάσχολες ημέρες και οι περισπασμοί στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μας κάνουν να παραλείπουμε αυτή την τόσο σημαντική κίνηση: Να πιούμε ένα ποτήρι νερό. Τα παρακάτω, επιστημονικώς εξακριβωμένα δεδομένα, θα μας βοηθήσουν να θυμόμαστε να πίνουμε νερό όχι μόνο όταν διψάμε αλλά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Λιπαίνει τις αρθρώσεις

Οι χόνδροι, που βρίσκονται στις αρθρώσεις και τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, περιέχουν περίπου 80 τοις εκατό νερό. Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα των αρθρώσεων να απορροφούν τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα πόνους και φλεγμονές.

Σχηματίζει το σάλιο και τις βλέννες

Το σάλιο είναι απαραίτητο για την πέψη και διατηρεί το στόμα, τη μύτη και τα μάτια υγρά. Προλαμβάνεται έτσι η τριβή και διάφοροι τραυματισμοί.

Συμβάλει στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα

Το αίμα μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα και τα όργανα. Καθώς το αίμα αποτελείται πάνω από 90 τοις εκατό νερό η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το νερό αποθηκεύεται στα μεσαία στρώμα του δέρματος. Όταν ιδρώνουμε ανεβαίνει προς την επιφάνεια με τη μορφή του ιδρώτα και εξατμίζεται, δροσίζοντας έτσι το σώμα. Εάν οι ιστοί δεν είναι ενυδατωμένοι, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και δυσκολευόμαστε να ανεχτούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το έντερο χρειάζεται νερό για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η αφυδάτωση συσχετίζεται με προβλήματα του πεπτικού, δυσκοιλιότητα και αύξηση των οξέων στο στομάχι και συνδέεται έτσι με καούρες και στομαχικά έλκη.

Διατηρεί σταθερή την αρτηριακή πίεση

Η έλλειψη νερού στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πήξη του αίματος, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία του στις φλέβες και αυξάνοντας την πίεση.

Συμβάλει στην απορρόφηση των μετάλλων και των θρεπτικών συστατικών

Πολλές βιταμίνες και μέταλλα διαλύονται στο νερό. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να φτάσουν στα σημεία του σώματος όπου θα γίνει η αποτελεσματική απορρόφησή τους.

 

 

 

https://www.capital.gr/health/3436277/nero-13-dedomena-gia-ti-sumboli-tou-stin-ugeia-mas