FEATUREDΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηandelsblatt: Ο Πούτιν και η πυρηνική βόμβα – Πόσο μακριά θα φτάσει ο ηγέτης του Κρεμλίνου;

Η χρήση πυρηνικών βομβών στις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια καταπιεστική αλλά και αφηρημένη ιδέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt. Τότε το φάσμα της πυρηνικής “αποκάλυψης” είχε σχεδόν ξεχαστεί. Αλλά ξαφνικά η απειλή είναι και πάλι πανταχού παρούσα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνησή του και τα ελεγχόμενα από το κράτος ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν όλο και πιο απροκάλυπτα για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων: “Όλες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί”, υποστήριξε  ο Πούτιν στη Μόσχα. Και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti τον ανέφερε περαιτέρω λέγοντας: “Δεν θα καυχηθούμε γι’ αυτό. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το μάθουν όλοι”. Η Ρωσία διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, κάτι που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί, δήλωσε ο Ρώσος ισχυρός άνδρας.

Η επικεφαλής του κρατικού προπαγανδιστικού καναλιού “Russia Today” (RT), Μαργαρίτα Σιμόντζαν, επίσης πρόσφατα σόκαρε σε talk show με τη δήλωση: “Είτε θα κερδίσουμε στην Ουκρανία, είτε θα αρχίσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, διότι γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζοντας τον ηγέτη μας Πούτιν, τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ένα πυρηνικό χτύπημα είναι η πιο πιθανή εξέλιξη”. Ο παρουσιαστής talk show Βλαντιμίρ Σολοβιέφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις λίστες των δυτικών κυρώσεων, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Δύση: “Εμείς θα καταλήξουμε όλοι στον παράδεισο, αλλά αυτοί θα πεθάνουν άθλια”.

Οι ειδικοί βλέπουν αυτές τις όλο και πιο έντονες απειλητικές χειρονομίες ως προσπάθεια της Μόσχας να διχάσει τη Δύση. Η Λιάνα Φιξ, ειδική σε θέματα Ρωσίας στο Ίδρυμα Körber, δήλωσε στην Handelsblatt: “Από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποιεί τις πυρηνικές απειλές ως πολιτικό μέσο για να προκαλέσει φόβο και να αποτρέψει τη Δύση από τις κυρώσεις και τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία”.

Ο Stefan Meister του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) συμφωνεί: οι απειλές της Μόσχας με πυρηνικά όπλα είχαν ως στόχο να “υποδαυλίσουν τους φόβους και να σπείρουν αμφιβολίες για περαιτέρω παραδόσεις όπλων”.

Ο Meister, ο οποίος ερευνά τα ρωσικά ζητήματα για περισσότερο από μια δεκαετία, προειδοποιεί να μην εντυπωσιαζόμαστε από την πολεμική προπαγάνδα: “Με το να μην ενεργούμε, δεν θα σταματήσουμε τη Ρωσία από το να κάνει αυτό που θέλει να κάνει”. Αντιθέτως: “Αν μη τι άλλο, θα έκανε τη Μόσχα να προχωρήσει περισσότερο. Το καθεστώς της Μόσχας δεν έχει πρακτικά καμία κόκκινη γραμμή πια”.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, αντέκρουσε με σαφή λόγια τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τον “πραγματικό κίνδυνο” πυρηνικού πολέμου. Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Sullivan, δεν θα επιτρέψουν να “εκβιαστούν πυρηνικά”. Η ρητορική σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έχει κλιμακωθεί πρόσφατα με “εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο”, είπε. “Δεν εγκρίνουμε το κροτάλισμα πυρηνικών όπλων και το να βρεθούμε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου”, τόνισε ο Sullivan.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει απειλή από τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, παρά την πρόσφατη λεκτική αύξηση της Μόσχας. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές τους δυνατότητες όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία”, λέει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να εντοπίσουν καμία απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά αναβάλει μια προγραμματισμένη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III και στη συνέχεια την ακύρωσαν εντελώς, προκειμένου να μειώσουν τις εντάσεις. Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, είχε δοκιμάσει τον ρωσικό διηπειρωτικό πύραυλο “Sarmat” πριν από μια εβδομάδα και παραληρούσε ότι πρόκειται για ένα “πραγματικά μοναδικό όπλο”. Έχει εμβέλεια 18.000 χιλιομέτρων και συνεπώς πετάει μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο.

Το βλήμα “θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας εν θερμώ επιθετικής ρητορικής να το σκεφτούν διπλά”. Εν τω μεταξύ, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ανάπτυξης πυραύλων Roskosmos, προσπάθησε να δείξει κυνισμό. Το “Sarmat” ήταν ένα “δώρο στο ΝΑΤΟ”.

Οι ΗΠΑ είχαν σκόπιμα αποκλιμακώσει την κατάσταση και τόνισαν ότι η Μόσχα είχε ανακοινώσει τη δοκιμή. Ως εκ τούτου, δεν χαρακτηρίστηκε ως απειλή. Ενώ ο Πούτιν αύξησε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών του δυνάμεων υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, οι ΗΠΑ απέφυγαν αυτό το βήμα. Ωστόσο, ο Σάλιβαν τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη “να ανταποδώσει την πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ με την ίδια δύναμη”.

Διάφοροι δυτικοί εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι ο Πούτιν υπολογίζει μια ταχεία πυρηνική κλιμάκωση εάν οι συμβατικές δυνάμεις της χώρας δεν είναι πλέον σε θέση να φτάσουν στο στόχο τους. Ο Πούτιν βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση. Οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταλήγουν σήμερα στο συμπέρασμα ότι ο στρατός της Μόσχας δεν σημειώνει σχεδόν καμία πρόοδο ούτε στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, στόχοι όπως αποθήκες καυσίμων στο ρωσικό έδαφος δέχονται τώρα επιθέσεις και καταστρέφονται ξανά και ξανά από την Ουκρανία. Προηγουμένως, ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα προάστια του Κιέβου και από ολόκληρη τη βόρεια Ουκρανία, καθώς μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σταμάτησε και οι ρωσικές δυνάμεις εκεί εξαντλήθηκαν.

Τώρα οι ειδικοί βλέπουν τον κίνδυνο ο Πούτιν να χάσει την ψυχραιμία του. Επειδή στις 9 Μαΐου 1945 έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η επέτειος αποτελεί ιστορική ημερομηνία για τη Ρωσία. Για τον ηγέτη του Κρεμλίνου, η ημέρα αυτή θα ήταν ιδανική για να διακηρύξει τον θρίαμβό του επί των “ναζί στην Ουκρανία”. Παραδοσιακά, η Μόσχα τιμά τη σοβιετική νίκη επί της χιτλερικής Γερμανίας με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Εάν ο χρόνος του πιέζει και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε άμυνα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να τον ωθήσει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή τοπικά περιορισμένους μικρούς πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. “Το αν θα φτάσουμε σε αυτό εξαρτάται από το πότε η Μόσχα θα αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή”, λέει ο Μάιστερ.

Η Μόσχα “δεν θα ξεκινήσει μια πυρηνική περιπέτεια αν θα υποφέρει η ίδια”, λέει ο ερευνητής της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές. Η Ρωσία θα έπρεπε να επιχειρεί σε ραδιενεργά μολυσμένο έδαφος και θα ήταν επίσης εξοστρακισμένη παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι πυρηνικές δολιοφθορές του Πούτιν είναι “περισσότερο ρητορικές παρά πραγματικές”.

 

 

https://www.capital.gr/diethni/3631132/iandelsblatt-o-poutin-kai-i-puriniki-bomba-poso-makria-tha-ftasei-o-igetis-tou-kremlinou