Ευκαιρίες για επενδύσεις με 5 νέα προγράμματα
Tι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για μπίζνες στον αγροδιατροφικό τομέα – Αμεσες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους αγρότες
Μισό δισ. ευρώ άμεσες επιδοτήσεις, μαζί και με φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε αγρότες, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για επενδύσεις-εξπρές στον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα στηρίξουν άμεσα την ελληνική παραγωγή, ενώ θα αποτρέψουν καταστροφές καλλιεργειών, ελλείψεις προϊόντων, απώλειες εισοδημάτων και δαπάνες για έκτακτα επιδόματα.
Εν καιρώ πολέμου και μετά τα πρόσφατα μεγάλα πλήγματα στην παραγωγή από θεομηνίες λόγω κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση βάζει στόχο να επαυξήσει την επάρκεια στην αγορά, μειώνοντας την αβεβαιότητα του αγρότη αλλά και την ανάγκη του κράτους να καταβάλλει αποζημιώσεις «κάθε τρεις και λίγο» σε παραγωγούς, οι οποίες όμως ούτε αρκετές είναι, ούτε όμως και νόμιμες πολλές φορές – με αποτέλεσμα είτε οι δικαιούχοι να αναγκάζονται να τις επιστρέψουν στο κράτος είτε η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε.!
Το σχέδιο ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα και ως τον Ιούνιο θα έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή, ώστε να αποδώσει καρπούς πριν από τα τέλη της χρονιάς. Συνδυάζεται και ενισχύεται από δέσμη φορολογικών κινήτρων που θα έρθουν μέσα στον Μάιο, για προώθηση της συνεργασίας επιχειρήσεων και συνεταιρισμών με τους αγρότες, ενθάρρυνση της συμβολαιακής γεωργίας και άμεσες επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ.
Μέσα σε 2-3 χρόνια το πολύ θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργειες, να μπουν πιο ανθεκτικές και πιο αποδοτικές ποικιλίες, να ξηλωθούν ή να βελτιωθούν οι πιο αντιπαραγωγικές. Και όλα αυτά, με κίνητρα για να μπουν «μάνατζερ στο χωράφι» και να συνεργαστεί ο παραγωγός με «μαρκετίστα», εξαγωγέα ή ειδικό επιστήμονα, ώστε και τυποποίηση-μεταποίηση να γίνεται στο χωράφι αλλά και δρόμους για το εξωτερικό να βρίσκει το προϊόν.
Τα εργαλεία για να συμβούν όλα αυτά θα είναι οι ειδικές φοροαπαλλαγές και τα πέντε νέα προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που επιδοτούν με πάνω από 540 εκατ.ευρώ συνολικά, όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για:
■ «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών»: με επιδοτήσεις 167 εκατ. ευρώ σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών επιδοτείται η εκρίζωση της υφιστάμενης καλλιέργειας και φύτευση νέων ποικιλιών, που πρέπει να είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και σε εχθρούς και ασθένειες που πλήττουν την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή με είδη που θα αντέχουν και θα έχουν και εξαγώγιμο εμπορικό προσανατολισμό. Η επιδότηση φτάνει στο 40% της επένδυσης για την Αττική, στο 50% στην υπόλοιπη χώρα ή και 75% ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης και Εύβοιας. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 28 Ιουνίου, με ελάχιστο προϋπολογισμό κάθε πρότασης τις 500.000 ευρώ.
■ «Γενετική βελτίωση ζώων»: θα δοθούν 14,5 εκατ. ευρώ με στόχο την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου. Δικαιούχοι είναι: ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, διεπαγγελματικές οργανώσεις, σύλλογοι και συνεργατικά σχήματα, αλλά και οργανισμοί ερευνών και διάδοσης γνώσεων. Η επιδότηση φτάνει στο 70% ή και 80%, για επενδύσεις από 500.000 έως 2 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 6 Ιουνίου και αφορούν δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, προώθηση γεωργικών προϊόντων, συλλογή και τήρηση στοιχείων γενεαλογίας ζώων, δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, συμβουλευτικής κ.λπ.
■ «Καινοτομία στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων»: από τις 16 Μαΐου (και μόνο ηλεκτρονικά) ξεκινούν οι αιτήσεις και για επιδοτήσεις 181,5 εκατ. ευρώ σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και άλλες επιχειρήσεις. Αρκεί το 40% των αγροτικών προϊόντων που επεξεργάζονται να προέρχεται από συμβολαιακή γεωργία. Επιδοτείται κάθε είδους επένδυση, από παραγωγή καινοτόμων ή βιολογικών προϊόντων έως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, logistics και υπηρεσίες συμβουλευτικής.
■ «Εκσυγχρονισμό αγροτικού τομέα»: ξεκινά μία εβδομάδα πιο μετά (23 Μαΐου) και επιδοτεί με 98 εκατ. ευρώ συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία σε ποσοστό 40%. Επιδοτούνται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες, εξοπλισμός, γεωργία ακριβείας, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και συστήματα ποιότητας. Η επιδότηση φτάνει σε 50% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 40% για τις πιο μεγάλες και 75% ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης και Εύβοιας.
■ «Πράσινο αγροτουρισμό»: ανοίγει στις 30 Μαΐου και προβλέπει επιδοτήσεις 49 εκατ. ευρώ για κατασκευή ή εκσυγχρονισμό ακινήτων και περιβάλλοντος χώρου, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, συμβουλευτικές υπηρεσίες, προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού και συμμετοχή σε εκθέσεις. Στόχος είναι η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης με τον αγροτουρισμό. Η επιδότηση ανέρχεται έως 55% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 40% για τις μεγάλες, με εύρος προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων από 500.000 έως 12,5 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό των δράσεων είναι ότι όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται αμέσως και εφόσον λάβουν το πράσινο φως πρέπει να υλοποιηθούν αυστηρά εντός 18 μηνών, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης – και χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις που ισχύουν σήμερα για άλλα προγράμματα.