Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης…
Του Κώστα Στούπα
1) Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης…
Προχθές η ρωσική Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η πράξη αυτή γίνεται στα πλαίσια εφαρμογή της απόφασης του καθεστώτος Πούτιν για πληρωμή των εξαγωγών φυσικού αερίου στο ρωσικό εθνικό νόμισμα.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Όπως αναφέρει η γερμανική Handelblatt: “Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στη διαδικασία συντονισμού μιας ενιαίας απάντησης. Η αθέτηση της σύμβασης από τη Ρωσία είναι επίσης μήνυμα το οποίο απευθύνεται κυρίως στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου…”.
Η πράξη αυτή της Ρωσίας είναι επιθετική και παράνομη αφού παραβιάζει υπάρχουσες συνθήκες και εμπορικές συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η κρατική εταιρεία της με εταιρείες της Δύσης.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας τροφοδοσίας της Βουλγαρίας και της Πολωνίας είναι μια πράξη που παραβιάζει τα όσα η ίδια η Ρωσία έχει υπογράψει και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και σημασία.
Τούτο γιατί καταδεικνύει την πρόθεση της Ρωσίας να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Ε.Ε. επιχειρώντας να τη διασπάσει και εκβιάσει. Αν η Ε.Ε. υποκύψει θα είναι επί της ουσίας σαν να αποδέχεται την πολιτική επικυριαρχία της Ρωσίας…
Ακόμη και αν κάποιες χώρες με “φιλοπουτινικές” κυβερνήσεις υποκύψουν πρόθυμα στον εκβιασμό, η Ε.Ε. ως σύνολο αποκλείεται να το πράξει.
Τούτο σημαίνει πως η Ευρώπη θα επιλέξει την ενεργειακή, οικονομική και πολιτική της ανεξαρτησία με όποιο κόστος, επιταχύνοντας παράλληλα τις διαδικασίες πολιτικής και οικονομικής περαιτέρω ενοποίησης. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η σημασία της επανεκλογής του Ε. Μακρόν στη Γαλλία αντί της “Πουτινόφιλης” Λεπέν.
Αυτό είναι το καλό νέο. Το κακό νέο είναι πως οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρώπης θα υποστούν τις συνέπειες των υψηλότερων τιμών και της έλλειψης φυσικού αερίου για αρκετά χρόνια.
Οι πιθανότητες μιας περιόδου με ύφεση ή στασιμότητα και υψηλό πληθωρισμό αυξάνονται. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα έχει συνέπειες στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συμπεριφορές.
Η αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών με LNG από άλλες πηγές δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι η απουσία επαρκούς αριθμού σταθμών υποδοχής και επαναεριοποίησης στις περισσότερες χώρες.
Ακόμη και να κατασκευαστούν οι σταθμοί αυτοί στα επόμενα 1-2 χρόνια δεν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες στις διεθνείς αγορές καθώς οι υπάρχουσες δεσμεύονται με μακροχρόνια συμβόλαια.
Η παρούσα ενεργειακή κρίση θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα αν ήταν σε θέση να τροφοδοτήσει τις βαλκανικές χώρες με φυσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για να συμβεί αυτό όμως οι εγκαταστάσεις υποδοχής αεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από καιρό…
Επιπλέον η χώρα μας, όμως, δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης ικανό να καλύψει και τις δικές της ανάγκες και αναζητεί να ενοικιάσει τέτοιον στη γειτονική Ιταλία.
Η ενεργειακή σύγχυση και οι καθυστερήσεις δεν είναι το μόνο πεδίο που η Ελλάδα βρίσκεται στον “κόσμο” της.
Τα πανεπιστήμια, οι κλειστές αγορές, οι αντιδράσεις στην αξιολόγηση στη μέση εκπαίδευση, οι συνθήκες “Ουγκάντας” που επικρατούν στη λειτουργία της δικαιοσύνης αποτελούν μερικές μόνο από τις παθογένειες που δεν επιτρέπουν να έχει κάποιος ρεαλιστικές προσδοκίες πως τα χειρότερα είναι πίσω…
Τώρα που οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον επιδεινώνονται οι οριακές θετικές ισορροπίες σε περιφερειακές χώρες με χρόνιες παθογένειες θα ανατραπούν.
2) Το διεθνές περιβάλλον…
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 7,4% τον Απρίλιο από 7,3% τον Μάρτιο. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από το 1981. Το ευρώ χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου καθώς η Fed ανεβάζει τα επιτόκια ταχύτερα και το ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο αναπάντεχα συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση…
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3630734/ektakto-deltio-epideinosis