Αναφέρει σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος  Ζαχαριάδης τα εξής:

«Tην ερχόμενη Κυριακή γιορτάζει ο Μονόλιθος και το «Λημέρι». Και η σκέψη μας γυρίζει σε μια θρυλική γυναίκα, τη Μαρία Μαλανδρή, ηρωίδα του αντιστασιακού αγώνα των Δωδεκανησίων εναντίον των ξένων κατακτητών.

Η Μαρία Μαλανδρή όσο λειτουργούσε στο «Λημέρι» το κατασκοπευτικό δίκτυο των συμμαχικών δυνάμεων, με κίνδυνο της ζωής της, πήγαινε καθημερινά στη σπηλιά και μετέφερε τρόφιμα στα μέλη του κλιμακίου που αποτελούσαν κατά καιρούς οι Σπύρος Κατέχης, Κ. Νεσγός, Γιώργος Διαμαντίδης και άλλοι.

Ακόμη η Μαρία Μαλανδρή λειτουργούσε και ως σύνδεσμος μεταφέροντας πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών, τις οποίες συγκέντρωναν οι συνεργάτες των κατασκόπων στην πόλη της Ρόδου και τα χωριά. Πολλές φορές κινδύνευσε η ζωή της, αλλά πάντοτε κατόρθωνε να διαφεύγει από τα μπλόκα των Γερμανών στρατιωτών.

Η Μαρία Μαλανδρή, η «Μαρία του Σπηλαίου». όπως την περιέγραψα σε άρθρο μου στην εφημερίδα «Τα Νέα» τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία, τη Βρετανική Κυβέρνηση με το παράσημο των παρτιζάνων και από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου επί Γιάννη Μαχαιρίδη.

Αυτές τις γυναίκες πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε και να τιμούμε.

(Η πρώτη φωτογραφία είναι από την παρασημοφόρησή της από τη Βρετανική Κυβέρνηση σε ειδική τελετή στον Μονόλιθο και η δεύτερη φωτογραφία είναι η είσοδος της σπηλιάς στο «Λημέρι» όπου έδρασε το κατασκοπευτικό κλιμάκιο της Ρόδου. Σημειώνω ότι όταν ο Βρετανός ταξίαρχος τής απένειμε το παράσημο και την χαιρέτησε στρατιωτικά, η Μαρία Μαλανδρή ανταπέδωσε τον χαιρετισμό επίσης στρατιωτικά!)».