Με ρίψη από το εικοσαώροφο RODOS PALACE, έγιναν οι τελευταίες δοκιμές στη Ρόδο πειραματικού δορυφόρου με τη βοήθεια αλεξίπτωτου που κατασκεύασαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία», όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος κος Ανδρέας Μαρίνος.

Χθες, (28 Απριλίου 2022) έγινε η εκτόξευση του πυραύλου που  περιέχει τον πειραματικό δορυφόρο που έφτιαξαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου (Καπνοβιομηχανία) στο πεδίο βολής πυροβολικού στα Μέγαρα.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, αφού συλλέχτηκαν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες από την ατμόσφαιρα, αλλά και βρέθηκε με την βοήθεια gps ο δορυφόρος των παιδιών κατά την πτώση. Σήμερα, οι μαθητές επεξεργάζονται τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι μαθητές ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε ένα πραγματικό δορυφόρο.

Ο δορυφόρος συσχετίζει την έρευνά των παιδιών με την πρόληψη και την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο των πυρκαγιών. Μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας, και με δεδομένα από την πυρκαγιά της Ρόδου το 2021, καταγράφονται CO, υγρασία, PM 2.5, CO2 και φορμαλδεΰδη.

Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς αφού λίγες μέρες πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε PM 2,5 και CO στην ατμόσφαιρα, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην δυτική ακτή της Τουρκίας.

Ως διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Ρόδου συγχαίρω τους μαθητές Μελέτη Φώτη, Σκανδαλίδη Αικατερίνη, Ευαγγελία Χατζηδάκη, Παρασκευή Φραράκη, Ηλιάνα Παπαθεοδωράκη, Ιωάννη Σταματιάδη, Ναταλία Σταματάκη καθώς και τον εκπαιδευτικό μας κ. Βασίλη Σάββα (φυσικό) αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν για αυτό το εξαιρετικό και καινοτόμο project, αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και άπειρου χρόνου.

Επίσης ευχαριστώ τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο Γεώργιο και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μπάρδο Χρήστο για την κάλυψη των εξόδων της μετακίνησης και διαμονής των μαθητών στην Αθήνα, αλλά και ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και συμπολιτών που βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα, όπως SAVAZIO, ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, BAΠ, COM TEC, ΑΝΟSIS, NIRIIDES HOTEL, TSIMETAS, GIOM MΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΟΡΟΣΗΜΟ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΙΟΣ, ΜΑΚΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ, PAVO, ICE ART

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «CanSat in Greece» που είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής και διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC), με μοναδική παρουσία του 3ου ΓΕΛ σε όλο το Νότιο Αιγαίο.