FEATURED

Μακρόν: Ο νέος «βασιλιάς» της Ευρώπης;

    Βαθύς και εκκωφαντικός ήταν ο αναστεναγμός ανακούφισης    που ακούστηκε σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά την επανεκλογή του    Εμμανουέλ Μακρόν        στη γαλλική προεδρία. «Αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο», γράφει ηHandelsblatt.« Η Ευρώπη ανακουφίστηκε με την    επανεκλογή Μακρόν    . Η Γερμανία και η Ευρώπη μπορούν να αναπνεύσουν, άνετα πλέον», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και η σοσιαλδημοκρατική Vorwaerts: «Το αποτέλεσμα είναι ευλογία για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γερμανία.Η πολιτική ατζέντα της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζεται βαθιά από αντιγερμανικό αίσθημα.Είχε ανακοινώσει ότι θα τερματίσει τη στενή γαλλογερμανική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στα κοινά τεχνολογικά και στρατιωτικά έργα, λόγω «ασυμβίβαστων διαφορών».Αυτή η ανακοίνωση από μόνη της θα ισοδυναμούσε με σοβαρή κρίση στην ΕΕ», τονίζει η Vorwaerts. «Η αποφασιστική νίκη του Μακρόν (ή πραγματικά, η ήττα της Μαρίν Λεπέν) ήταν αναμφίβολα μια νίκη για το σχέδιο της ΕΕ», τονίζει και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico. Προειδοποιεί όμως «πώς το πρόβλημα είναι ότι δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες της ΕΕ το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη».

 Όπως λέει ένας έμπειρος διπλωμάτης, «τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια της Γαλλίας δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ — απλώς για τους Γάλλους πολιτικούς όλα αυτά τα χρόνια, η ΕυρώπηείναιΓαλλία.Μεταξύ του Μακρόν και του ευγενούς του στόχου, μένει μόνο ένα εμπόδιο να ξεπεραστεί: οι ίδιοι οι Γάλλοι». Και ο ευρωσκεπτικισμός των Γάλλων “χτυπάει ταβάνι”, όπως φάνηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα όχι μόνο της Μαρίν Λε Πεν, αλλά και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, στον πρώτο γύρο.

 Η ιταλική ιστοσελίδαFuturo, εκτιμά πάντως ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή του πολιτική.«Σε τρία χρόνια θα μπορούσαμε να βρεθούμε με μια Αμερική με αρχηγό ξανά τον Τραμπ.Πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε προφυλάξεις, να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας, να κάνουμε την ολοκλήρωσή μας μη αναστρέψιμη.Για να επιτευχθεί η κοινή άμυνα.Με τη νίκη του Μακρόν, του Σολτς στο Βερολίνο, του Ντράγκι στη Ρώμη και της πολιτικής αντίδρασης στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η στιγμή είναι ιδανική, αν τη χάναμε, θα κινδυνεύαμε να αναβάλλουμε οποιαδήποτε χρήσιμη πρόοδο για ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα. Με κίνδυνο να αναιρεθούν τα πάντα στην Ευρώπη»  Εκλογές «βάσανο» 

 Για τηνCorrieredellaSera, για τον Μακρόν, οι εκλογές ήταν «ένα …βάσανο από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό.Γιατί ο άνθρωπος επιδιώκει ένα όνειρο που ξεπερνά πολύ τη Γαλλία: τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, των οποίων θα είναι και ο πρώτος πρόεδρος», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

 «Με τα αδιάκοπα τηλεφωνήματά του  «Με τα αδιάκοπα τηλεφωνήματά του   στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν  , ο Μακρόν ήθελε να δώσει στον εαυτό του την αύρατου πιό αξιόπιστου μεσολαβητή, στη χειρότερη διεθνή κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

 

 

 

https://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%BD-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82/ar-AAWDiP2?ocid=EMMX&cvid=44c15f73ca7d40f5a638cfab8f0022ac