FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτάφιος: Εισαγωγές λουλουδιών από Τουρκία και Ιταλία – Σε έλλειψη τα ελληνικά γαρύφαλλα

Βαθιά οικονομική «ανάσα», μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ευελπιστούν ότι θα πάρουν οι ανθοπώλες, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Επιταφίου, παρά τις αυξήσεις της τάξεως του 30% με 35% στην προμήθεια από τους εμπόρους. Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων φέτος σε γαρύφαλλα  ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.

louloudia-4

© Παρέχεται από: Protothema.grlouloudia-4
«Όλα είναι έτοιμα στα καταστήματά μας και περιμένουμε τον κόσμο να προχωρήσει στις αγορές του και κυρίως τα άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα που παραδοσιακά στολίζουν τους Επιταφίους. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθη έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανθοπωλεία στο νομό Θεσσαλονίκης και περίπου διακόσιες χιλιάδες τα καταστήματα στην πόλη», δήλωσε στο grtimes ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαμε εορταστική περίοδο τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυσαν, δεν είχαμε κόσμο στους επιταφίους, δεν είχαμε κόσμο στις Αναστάσεις. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε κανονικά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου η επάρκεια σε γαρύφαλλα είναι μεγάλη, με τις  εισαγωγές ωστόσο φέτος να γίνονται  κυρίως από Τουρκία και Ιταλία, αφού παρουσιάζεται έλλειψη στις ελληνικές παραγωγές.

«Οι παραγωγοί από την Κρήτη που καλλιεργούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες γαρυφάλλων εξ αιτίας της αδυναμίας να τα διαθέσουν τα δύο περασμένα έτη  και με κλειστά τα νυχτερινά κέντρα όπου προμηθεύονταν τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, αναγκάστηκαν να τα κλαδέψουν, άλλαξαν καλλιέργειες και αντί για αυτό το είδος φύτεψαν λαχανικά. Αποτέλεσμα ήταν να μην επαρκούν τα λουλούδια για καλυφθούν οι ανάγκες των ανθοπωλείων» ανέφερε.

Εκτός από γαρύφαλλα, τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τους Επιταφίους είναι ορχιδέες, κρίνα και χρυσάνθεμα σε διάφορους χρωματισμούς αλλά και μαργαρίτες όπου υπάρχει σκληρός μίσχος και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Αρκετός κόσμος ήδη έχει παραγγείλει στεφάνια για τη Μ. Πέμπτη.

Υπήρξε αύξηση στις προμήθειες

Μαζί με τις ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα, έτσι και στα λουλούδια σημειώθηκαν αυξήσεις στις προμήθειες από τους εμπόρους.

«Υπήρξε πράγματι μια αύξηση, όμως ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί ώστε να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε μετά από δύο πολύ – πολύ δύσκολα χρόνια. Όσο η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, τόσο το κύμα της ακρίβειας θα επηρεάζει όλα τα είδη, καθώς όπως αυξήθηκε το αέριο, όπως αυξήθηκε το ρεύμα, έτσι αυξήθηκαν και τα μεταφορικά. Εμείς από την πλευρά μας ως ανθοπώλες προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές»

συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σύλλης.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο ακόμη και στην μετά κορωνοϊούμ εποχή, συμπληρώνει ότι «με εξαίρεση την ημέρα των ερωτευμένων και την ημέρα της γυναίκας, η κίνηση στην αγορά παρουσιάζει σημαντική ύφεση. Περιμένουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για να επανέλθουμε πλήρως στα δεδομένα που είχαμε προ δύο ετών».