FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με fast track οι κεραίες κινητής για την εποχή του 5G

© Παρέχεται από: Capital.gr

Του Κώστα Κετσιετζή

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο προανήγγειλε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάσης Στάβερης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα απλοποιεί την εγκατάσταση των σταθμών βάσης πάνω στις οποίες εγκαθίσταται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια και οι περιορισμοί ακτινοβολίας.  Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας μιας, κατά σημαντικό βαθμό αυτοματοποιημένης διαδικασίας, στα πρότυπα αυτής που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα για τις εγκαταστάσεις των δορυφορικών “πιάτων”.

Η ανακοίνωση αυτής της ρύθμισης χαιρετίστηκε από τα στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, καθώς θα επιταχυνθεί η εγκατάσταση των υποδομών που είναι απαραίτητες, για να μπορούν να λειτουργήσουν τα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι απαραίτητη, παρά τα γεγονός πως ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας έχει μειωθεί από τα περίπου δύο χρόνια στους 10-12 μήνες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία αυτή να μειωθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε έναν διεθνή αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη του 5G”, δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Αυτό που ζητούν επιπλέον οι εταιρείες κινητής είναι η εναρμόνιση των ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ισχύουν στη χώρα μας, με όσα προτείνονται από τις διεθνείς αρμόδιες αρχές, όπως η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και εφαρμόζονται από την συντριπτική πλειονότητα των αναπτυγμένων ψηφιακά κρατών. Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν τα κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι από τα αυστηρότερα της Ευρώπης.