FEATUREDΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρυσοί Σκούφοι: Αυτά είναι τα 30 καλύτερα εστιατόρια της χώρας

Χρυσοί Σκούφοι: Αυτά είναι τα 30 καλύτερα εστιατόρια της χώρας

Στη γιορτή της γαστρονομίας 30 εστιατόρια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελίσσεται και φέτος καθιέρωσε δύο νέα βραβεία. Το One To Watch θα τιμά ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, «που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους».

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Αναλυτικά τα βραβεία

Χρυσοί Σκούφοι 2022

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Botrini’s, Ξεν. «Angsana Corfu», Κέρκυρα, 16/20 και ένας σκούφος, New Entry
  • Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  • Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Etrusco / Φωτ: etrusco

 

  • Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Treehouse

 

  • Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry
  • Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • The Ziller’s, Ξεν. «The Zillers», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Anama, Μεσσηνία, Πελοπόννησος, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
  • Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Ελούντα, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Lauda, Ξεν.«Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφοs
  • Opson, Ξεν. «Andronis Arcadia Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry
  • Petra Restaurant, Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Salonica Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Tomata, Ξεν. «Sani Marina- Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Σπονδή

 

Top Notch 2022

  • Alali Restaurant, Ξεν.«Astarte Suites», Σαντορίνη
  • Ανδρέας, Σέρρες
  • Avant Garden, Σύρος, New Entry
  • Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος
  • Bill & Coo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος
  • Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική
  • The Club House, Ξεν. «Porto Zante Villas & Spa», Ζάκυνθος, New Entry
  • Cuvee, Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa», Κως
  • Dome Real Cusine, Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki», Θεσσαλονίκη
  • Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
  • Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος
  • Jackie O Beach, Μύκονος
  • Kamares by Spondi, Ξεν. «Eagle’sPalace», Χαλκιδική
  • Kensho Ornos, Ξεν. «Kensho Ornos», Μύκονος
  • Kensho Psarou, Ξεν. «Kensho Boutique Hotels & Villas», Μύκονος
  • Kooc Taverna Secrets, Ξεν. «Costa Navarino», Μεσσηνία, Πελοπόννησος
  • Μαραθιά, Τήνος

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Alali / Φωτ: Χρυσοί Σκούφοι

 

  • Marea Sea Spirit, Θεσσαλονίκη, New Entry
  • Μαρίνα, Χαλκιδική
  • Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, New Entry
  • M Flavours, Αθήνα, New Entry
  • Milos Estiatorio, Ξεν. «XenodocheioMilos», Αθήνα
  • Nikkei, Αθήνα
  • Old Mill, Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα Κρήτη
  • Παπαϊωάννου, Καβούρι
  • Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι
  • Παπαϊωάννου, Μικρολίμανο
  • Le Pavillon, Αθήνα, New Entry
  • Prosilio, Ζάκυνθος, New Entry
  • Sense, Ξεν. «AthensWas», Αθήνα

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Φωτ: Facebook @lepavillonAthens

 

  • Sterna, Ξεν. «Kinsterna», Μονεμβάσια, Πελοπόννησος
  • Sushi Mou, Αθήνα
  • Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
  • Travolta, Αθήνα
  • Vezene, Αθήνα
  • Zuma, Ξεν. «CavoTagoo», Μύκονος, New Entry
  • Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Βραβείο One To Watch 2022

  • Delta Restaurant, Αθήνα

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Μαραθιά Τήνος / Φωτ: marathiatinos

 

Βραβείο Chef Patissier της Χρονιάς

  • Γιώργος Πλατινός (The Zillers στην Αθήνα, Lyvabettus Restaurant στη Σαντορίνη)

Βραβείο Κοινού 2022

  • Βασίλαινας, Αθήνα

Τι έγινε στην τελετή των Χρυσών Σκούφων

Η μεγάλη βραδιά της γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εμφανίστηκαν σε οθόνη τρεις εμβληματικοί και πολυβραβευμένοι σεφ, ο Μάσιμο Μποτούρα σεφ του 3άστερου Οστερία Φραντσεσκάνα στη Μοντένα (δυο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018), ο καλύτερος σεφ του κόσμου για το 2019, Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο Μιραζούρ στην Κυανή Ακτή, και ο κορυφαίος Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το Μουγκαρίτς του Σαν Σεμπαστιάν που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.

Οι τρεις μεγάλοι σεφ χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων τους φετινούς νικητές και την πρωτοβουλία του Αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, και ανέλυσαν τη φιλοσοφία του «μην πετάξεις τίποτα» και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Ένα μενού από «σκουπίδια»

Το Zero Food Waste αποτέλεσε έμπνευση για τους Τάσο Μαντή (από το καινούργιο Soil) και Αστέριο Κουστούδη (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ), οι οποίοι δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια» για τους καλεσμένους των βραβείων.

Οι δύο σεφ, με έμπνευση και δεξιοτεχνία, μεταμόρφωσαν στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία. Στο τέλος του δείπνου αποθεώθηκαν από τους προσκεκλημένους, δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste και αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, ιδίως όταν συμβαδίζει με γνώση, τόλμη και φαντασία.

 

χρυσοι σκουφοιFacebook Twitter
 Delta Restaurant / Φωτ: deltarestaurant