FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΑΙΔΕΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπαιδεύει επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Η καρδιά του Ψηφιακού Πολιτισμού θα χτυπήσει στη Ρόδο και στη Σύρο

 

 

 

 

 

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος , αλλά και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Μπάρδος Χρήστος, παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής , στοχευμένο σεμινάριο/Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Για το σκοπό αυτό, διοργανώνεται εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο:«Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους»,

στη Ρόδο ( Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου) , το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.

Το ίδιο Σεμινάριο/Εργαστήριο θα διοργανωθεί και στη Σύρο στις 6-7/11/2021, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου- ΚΕΚ «Γιώργος Γεννηματάς» Αναπτυξιακή και Εκπαιδευτική Α.Ε.-Διευθυντής κ. Χατζηδάκης Κων.), για το οποίο επίσης, είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για Δηλώσεις Συμμετοχής στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ και θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση.

 

 

Ποιους αφορά

 

Στo Σεμινάριo/Εργαστήριo ,που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) σε κάθε Σεμινάριο , οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Το Σεμινάρια/Εργαστήρια αφορούν : Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών ) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεωρείται πρωτοπόρα , σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορεί , που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τις μεταλαμπαδεύσουν ΔΩΡΕΑΝ σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρωτοπόρα πρωτοβουλία της, σε διεθνές επίπεδο, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και διακρίνεται στο χώρο των Ελληνικών Περιφερειών στον τομέα την διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

 

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι τις εκπαιδεύσεις αυτές, μπορούν και πρέπει να τις παρακολουθήσουν και στελέχη των Εφορειών Αρχαιοτήτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιήσουν εξοπλισμό, που, ήδη, ενδεχόμενα να έχουν προμηθευτεί και φυσικά να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις από τα Σεμινάρια-Εργαστήρια.

σκεπτικό και περιγραφή τη

Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Πολιτισμού

 

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

 

Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνει συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

 

Οι διοργανωτές , με πρωτεργάτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος) και το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης( εντ. Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Μπάρδος Χρήστος), πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση Ε-Mail: euromed.greece@gmail.com ,ΤΗΛΕΦ.. 6974-881944 -Kώστας Σκριάπας-Ευρωπαϊκο Ινστιτούτο Πολιτισμού-One Europe Foundation..

 

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA

ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *