FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κάτω τα χέρια κυβέρνησης & εργοδοσίας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ρόδος, 18-07-2021
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί να κρύψει τις «εγκληματικές» της ευθύνες στη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊου αξιοποιώντας το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», ώστε από τη μια  να φορτώσει το «φταίξιμο» στους εργαζόμενους και από την άλλη να «κάνει πλάτες» στους εργοδότες για απολύσεις.
Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στους ξενοδόχους της περιοχής μας να ξεσαλώσουν. Τη βρόμικη αποστολή κατάργησης του συνταγματικού δικαιώματος της εργασίας ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος, μέσω της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να απολύσουν εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, έφτασε στο να δίνει οδηγίες στους ξενοδόχους να αιτιολογήσουν τις απολύσεις με το πρόσχημα ότι «ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».
Η κυβερνητική προσπάθεια να απειλήσει με κυρώσεις, ακόμα και απόλυση όσους δεν εμβολιαστούν, δεν έχει στόχο την εξάλειψη της μεταδοτικότητας του κορονοϊού, αλλά την καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Ήδη, η εργοδοσία σε ξενοδοχειακές μονάδες αρπάζοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνητικές δηλώσεις, άρχισαν αμέσως να απειλούν για απολύσεις όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους προβληματίζονται ή είναι σκεπτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ξενοδόχοι της Ρόδου είναι πρωτοπόροι στις απειλές για απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλων!
Η δικαιολογία «να μην κλείσει η επιχείρηση λόγω κρούσματος» με την κοινή λογική ενός ανθρώπου δεν ισχύει. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες, αφού η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και μέσω των εμβολιασμένων. Αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος για να κλείσει μια ξενοδοχειακή μονάδα εξαρτάται από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την χορήγηση των μέσων προστασίας και την διενέργεια επαρκών διαγνωστικών ελέγχων με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας!
Γιατί, οι ξενοδόχοι μας ζητάνε και τα ρέστα; Γιατί, ενώ γνωρίζουν ότι οι απολύσεις είναι παράνομες-άκυρες, συνεχίζουν τις απειλές; Η απάντηση είναι απλή! Οι ξενοδόχοι ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ «εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων», για να αποσιωπηθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, η οποία έγινε σύμφωνα με τους όρους που επιβάλλουν οι τουριστικοί και ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι αερομεταφορείς.
Οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι δειγματοληπτικοί έως ανύπαρκτοι. Θυμίζουμε την πρόσφατη καταγγελία για ανύπαρκτους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Την ίδια ώρα, τα αεροπλάνα πηγαινοέρχονται γεμάτα μέχρι τα φτερά. Στα καράβια (85% πληρότητα) ο κόσμος συνωστίζεται στα σαλόνια, στα καταστρώματα και στις οικονομικές θέσεις, δημιουργώντας το «τέλειο περιβάλλον» για τη διάδοση του κορονοϊού!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μόνο μια ματιά στις περιοχές που «κοκκινίζουν», Χανιά, Ρέθυμνο, Πάρο, Ίο, Μύκονο, Σαντορίνη, αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας για ακόμα μια χρονιά, τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα προστασίας και τους διαγνωστικούς ελέγχους, βαφτίζοντας τις πολιτικές της αποφάσεις ως οδηγίες των ειδικών.
Φέτος ζούμε το ίδιο έργο όπως και το περσινό καλοκαίρι, που για την εξασφάλιση των κερδών των ξενοδόχων, υπέστησαν τραγικές συνέπειες οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό. Ως εργαζόμενοι στο Δήμο Ρόδου, βιώνουμε καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, τις απειλές και εκβιασμούς για απολύσεις, που δέχονται καθημερινά τα παιδιά και οι συγγενείς μας στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις!
Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου είναι υπέρ της άποψης ότι ο αγώνας ενάντια στη διχαστική πολιτική κυβέρνησης ΝΔ και εργοδοσίας αφορά όλους τους εργαζομένους είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα! Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να αποστείλουν στο info@ergatikiprotoporia.gr καταγγελίες για απειλές  – απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τα στοιχεία θα επεξεργαστούν για να αναδειχθεί η εργοδοτική ασυδοσία! Το αφήγημα για «επιστροφή στην κανονικότητα» μέσω του εμβολιασμού είναι μια απάτη! Ο κοινωνικός αυτοματισμός «εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι» είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης ΝΔ για να μετασχηματίσει την κοινωνία μας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0  ή αλλιώς του Μνημονίου No5!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *