“Σε all inclusive ξενοδοχεία οι Πολωνοί, ελάχιστοι οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι που στηρίζουν την αγορά”

Καθώς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η αβεβαιότητα για τις αφίξεις τουριστών  από την Μεγάλη Βρετανία, η ανάγκη προσέλκυσης  νέων αγορών για τη Ζάκυνθο προβάλει όλο και πιο πιεστικά με τους τουριστικούς παράγοντες να υπογραμμίζουν πως η άμεση εξάρτηση από την Βρετανία που κυριαρχεί αποδεικνύεται  προβληματική!

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις ακυρώσεις πτήσεων και πακέτων διακοπών ανακοίνωσε η TUI UK έως και τις 11 Ιουλίου, σαν αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει με τους προορισμούς και το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά  ειδικά τη Ζάκυνθο οι ακυρώσεις ισχύουν προς το παρόν μέχρι και 28 Ιουνίου. Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Johnson για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης ο οποίος  μεταξύ άλλων εκτίμησε πως τα σύνορα από τη Βρετανία θα «ανοίξουν» υπό την πίεση των αεροπορικών εταιρειών που προαναγγέλλουν χιλιάδες απολύσεις και επικρίνουν τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η βρετανική αγορά θα ανοίξει αλλά το ερώτημα είναι το πότε. Το πρόβλημα δεν υπάρχει σε εμάς αλλά στη Βρετανία όπου τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση ενώ στην Ελλάδα και στη Ζάκυνθο τα υγειονομικά δεδομένα είναι πολύ καλά, αν και το νησί μας είναι χαμηλά στους εμβολιασμούς» τόνισε ο κ. Δαμανάκης επιμένοντας πως σε έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι η Ζάκυνθος θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα των εμβολιασμών, καθώς δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής και των επιδομάτων.

Σε σχέση με τη Βρετανία, ο κ. Δαμανάκης σημείωσε πως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό που προκαλεί το BREXIT και τη βούληση της βρετανικής Κυβέρνησης να κρατήσει όσο μπορεί τους Βρετανούς εντός συνόρων.

«Εκτιμώ πως μετά τις 29 Ιουνίου η βρετανική αγορά θα ανοίξει αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε το κίνδυνο να ξανακλείσει λόγω της επιδημιολογικής εικόνας» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης.

Σε σχέση με τους τουρίστες και τις αγορές που ήδη έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο ο κ. Δαμανάκης σημείωσε πως οι Πολωνοί που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία είναι επισκέπτες που έχουν κλείσει πακέτα all inclusive και πολύ σπάνια θα ξοδέψουν χρήματα εκτός πακέτου, ενώ οι ολλανδοί τουρίστες, αν και λιγοστοί, είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά.

«Σχεδόν το 100% των καταλυμάτων των Πολωνών είναι all inclusive και οι τουρίστες που μπορεί να δούμε στα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι Ολλανδοί και Βέλγοι. Ειδικά για την Ολλανδία υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγωνία γιατί ακόμη η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως παίζει ρόλο η συνολική επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στα νησιά της Περιφέρειας.

Ο κ. Δαμανάκης σημείωσε πως στο νησί μας πρέπει να στηριχθεί σε νέες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία που σήμερα αποτελούν μειοψηφία, ενώ ελάχιστες πλέον είναι οι αφίξεις και από την Ασία.

Τέλος, με αφορμή την συζήτηση που ξεκινά για το Νομοσχέδιο της σύστασης Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου υπογράμμισε την σημασία να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα για να αναλάβουν τη διαχείριση, αλλά και να υπάρξει συνεργασία με την Εκκλησία που έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *