Aπαντήσεις Υπουργών στη Bουλή: Απολύτως νόμιμη η μετάβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη Χάλκη

Με την πλέον επίσημη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή των Ελλήνων, δόθηκαν οι δέουσες και απολύτως έγκυρες απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην απέλπιδα προσπάθεια του Mέρα25, να πλήξει τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, «επενδύοντας» στον… «εκτός λίστας εμβολιασμό» του στη Χάλκη.

Πέραν του ό,τι οι απαντήσεις επί του προκειμένου έχουν δοθεί σε όλους τους τόνους από την περιφερειακή αρχή, οι δύο υπουργοί, δια των αρμόδιων υπηρεσιών τους και μετά από έλεγχο απάντησαν στις ερωτήσεις που τους υπέβαλε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα.
Η βουλευτής κάλεσε τους υπουργούς να απαντήσουν αν:
-Είναι ενήμεροι για τον απόπλου ιδιωτικού σκάφους στις 21/2/2021 από τη Ρόδο προς τη Χάλκη;
– Αν ναι, ποια η αιτιολογία απόπλου και αν συνάδει αυτό με τη νομοθεσία;
– Αν όχι, ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να διερευνηθεί πώς και με τίνος την εξουσιοδότηση απέπλευσε το φουσκωτό σκάφος από τη Ρόδο;
– Είχε γνώση για τον απόπλου του ιδιωτικού φουσκωτού σκάφους το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και ως εκ τούτου παρείχε άδεια;
– Πώς ο Λιμενικός Σταθμός της Χάλκης επέτρεψε να αποβιβαστούν στο νησί τα άτομα που συνόδευαν τον Περιφερειάρχη αφού ήταν σε ισχύ όλα τα απαγορευτικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση;
– Είστε ενήμεροι για τις καταγγελίες που έχουν γίνει πως σε ταβέρνα του νησιού που λειτουργούσε για take away παραγγελίες στήθηκε τραπέζι για να γευματίσουν ο Περιφερειάρχης και η παρέα του, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται;
– Αν ναι, τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να διερευνηθεί ποιος εξουσιοδότησε αυτή την ενέργεια;
Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, μέσω του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος δεν επιδέχεται καμίας «παρερμηνείας»:
«Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθ. πρωτ. 5007/11-03-2021 Ερώτηση της Βουλευτή κας Φ. Μπακαδήμα, γνωρίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου/Δ/νση Πολιτικής Προστασίας /Τμ. Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Δωδεκανήσου, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 18495/190/19- 02-2021 έγγραφο ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Ρόδου ότι, την 20 ή την 21 Φεβρουάριου 2021, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να μεταβεί με ιδιωτικό σκάφος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, στη νήσο Χάλκη, προκειμένου να μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Το εν λόγω σκάφος κατέπλευσε στον λιμένα Χάλκης την 21-02-2021 περί ώρα 09:10.
Παρόμοιες δράσεις (μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού) έχουν πραγματοποιηθεί ξανά από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε άλλα απομακρυσμένα νησιά της υπόψη Περιφέρειας, κατά το χρονικό διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημέρωνε σχετικά την αρμόδια Λιμενική Αρχή εγγράφως.
Συναφώς, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ: ΔΙΑ/Γ.Π.οικ.9147/10-02-2021 Κ.Υ.Α. (Β’ 534), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ: ΔΙΑ/Γ.Π.οικ.9769/13-02-2021 Κ.Υ.Α. (Β’ 586), που ήταν σε ισχύ κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω, δεν καταλαμβάνει μεταξύ άλλων: «[…Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους…. και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας…. για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους]». Σε κάθε περίπτωση, για το εν λόγω περιστατικό έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Ο Αρχηγός
Αντιναύαρχος ΑΣ Θεόδωρος ΚΛΙΑΡΗΣ».
Ομοίως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου στην απάντησή του στο σκέλος της ερώτησης που τον αφορά τόνισε πως «έως και την 16-03 τ.ε., ουδεμία αναφορά ή καταγγελία σχετιζόμενη με λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) στη νήσο Χάλκη, κατά παράβαση της προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 νομοθεσίας, είχε περιέλθει προς την οικεία αστυνομική Υπηρεσία (Αστυνομικός Σταθμός Χάλκης). Περαιτέρω, καθίσταται γνωστό ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 9147 από 10-02-2021 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β’ – 534), ως ίσχυε, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00, ενώ η Ελληνική Αστυνομία ορίστηκε ως μία εκ των αρμόδιων Αρχών για τη διασφάλιση της εφαρμογής της, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *