FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΡΟΔΟΣΤΟΠΙΚΑ

Περιφερειακό Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών δημιουργεί η Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος: «Δεν προσπερνάμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών. Με το Χαμόγελο του Παιδιού αναλαμβάνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τα παιδιά της Περιφέρειας»
Στο πλαίσιο του Συμφώνου συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, αλλά και υπό το πρίσμα των γεγονότων που έχουν αφυπνίσει την κοινή γνώμη, αναφορικά με το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών, η Περιφέρεια αναλαμβάνει, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών θυμάτων.
Η πρωτοβουλία αυτή, που συζητήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη και του κ. Γιαννόπουλου σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους, την Παρασκευή 9 Απριλίου, εντάσσεται στην πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό», πρώτος σταθμός της οποίας επιλέχθηκε από τον Οργανισμό να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης μεν αλλά πολύ παραγωγικής ήδη συνεργασίας. Η εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τη σύσκεψή τους, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις υπάρχουσες δομές, που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως τον ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, τον ξενώνα ογκολογικών ασθενών και τη δομή για συνοδούς ασθενών, καθώς και τη δομή που ετοιμάζεται για ψυχικά νοσήματα, που τίθενται στη διάθεση του Δικτύου του οργανισμού για την φροντίδα όσων έχουν ανάγκη.
«Μία συνεργασία που δεν μένει στις υπογραφές είναι αυτή της Περιφέρειας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αξιοποιούμε την 25χρονη δραστηριοποίηση του Οργανισμού ενάντια στα φαινόμενα κάθε μορφής βίας προς τα παιδιά, την πολυετή εμπειρία του και το ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, που διαθέτει. Το Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών στο Νότιο Αιγαίο είναι ένα σχέδιο, στο οποίο βάζουμε όλη μας την αγάπη και φροντίδα και θεωρούμε ότι η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, η συνένωση δυνάμεων και ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την πολύ σημαντική νέα συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου Νοτίου Αιγαίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας και με την ενεργό συμμετοχή όλων των συναρμόδιων θεσμικών φορέων. Κοινός στόχος είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, όσο το δυνατόν συντομότερα, η λειτουργία του Δικτύου».
Περιφερειακό Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου
Το πρώτο βήμα για το Περιφερειακό Δίκτυο αποφασίσθηκε κατά τη σύσκεψή τους να είναι η χαρτογράφηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της ουσιαστικής και σταθερής συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων και τελικά η αναλυτική καταγραφή όλων των ενεργειών που θα έπονται κάθε καταγγελίας κακοποίησης. Τονίστηκε επίσης ότι βαρύνουσας σημασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να θωρακισθούν τα παιδιά αλλά και να εκπαιδευτούν γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό.
Προκειμένου για την άμεση δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σε περιφερειακό επίπεδο και κατά αρμοδιότητα μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του φαινομένου, όπως ενδεικτικά, Περιφέρεια και κοινωνικές της υπηρεσίες, Δήμοι Νοτίου Αιγαίου και κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, Ιερές Μητροπόλεις, Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.), Περιφερειακή Διεύθυνση α΄βάθμιας και β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Νοσοκομεία και Παιδιατρικές κλινικές, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τέλος, σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που συνυπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι ενεργό με ενέργειες που έχουν τρέξει στα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *