Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: Προσχηματικός ο διάλογος που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή για τις ιαματικές πηγές
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις Ιαματικές Πηγές, δίνει στην πραγματικότητα την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του αρχικού της σχεδιασμού για επιχειρηματική εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, κατόπιν «διαβούλευσης»…. με τους συναρμόδιους φορείς κι από «μηδενική βάση».
Είναι πέρα για πέρα προσχηματικός ο διάλογος που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή γιατί εξ αρχής θέτει ότι, ο μοναδικός στόχος της διαβούλευσης θα πρέπει να είναι η «ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Ευεξίας» και βάζει σε δεύτερη μοίρα το ιδιοκτησιακό ζήτημα των ιαματικών πηγών, ενώ αραδιάζει ταυτόχρονα το παραμύθι , ότι όλοι μαζί, τουριστική βιομηχανία και κοινωνία με αυτή την εξέλιξη, θα είμαστε ωφελημένοι.
Η κυβέρνηση με τη στήριξη της τοπικής διοίκησης προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων σε κερδοφόρες επενδύσεις. Προωθεί τον «θεματικό» τουρισμό, όπως τον έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 (συνεδριακός, θρησκευτικός, ιατρικός κ.α.), συνιστώντας ανώνυμη εταιρεία για εκμετάλλευση όλων των ιαματικών πηγών της Ελλάδας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό των νησιών, τους εργαζόμενους να απαιτήσουν :
· Ν’ αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο
· Καμιά ιδιωτικοποίηση των Ιαματικών Πηγών, σ’ όλα τα νησιά, σ’ όλη τη χώρα.
· Καμιά επιχειρηματική εκμετάλλευση, είτε αυτή γίνεται μέσω των ιδιωτών επενδυτών, είτε μέσω των φορέων της τοπικής διοίκησης.
Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για τη συντήρηση και τη διάθεση στο λαό των ιαματικών πηγών με ελεύθερη είσοδο για το λαό.
ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΗ ΠΟΛΥΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Με την ίδια αποφασιστικότητα η Περιφερειακή Αρχή στήριξε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει στην ήδη κορεσμένη Μύκονο πεντάστερο τουριστικό
χωριό, σε έκταση 60.000 τμ, μαζί με το χαρακτηριζόμενο ως «καταφύγιο»;;;λιμάνι για τα 32 super yachts (άνω των 24 μέτρων)κλπ. Αντίθεση εξέφρασε και το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου γι’ αυτήν την επένδυση.
Η παρουσίαση του θέματος εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής άγγιζε τα όρια της υπόσχεσης ενός επίγειου παραδείσου. Το ερώτημα είναι παράδεισος για ποιούς? Δεν δημιουργούν τέτοιες τουριστικές υποδομές οι επενδυτές για χάρη ενός λαϊκού τουρισμού, αλλά για τουρίστες με μεγάλα βαλάντια. Βαλάντια που θα ξοδεύουν όλα τα λεφτά μέσα στην εγκατάσταση και όχι στις μικροεπιχειρήσεις του νησιού. Στην πραγματική κόλαση πάντως ζουν οι εργαζόμενοι είτε δουλεύοντας σε συνθήκες γαλέρας στα πολυτελή ξενοδοχεία, είτε στην ανέχεια όταν είναι άνεργοι και χωρίς εξασφαλισμένο εισόδημα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη Μελέτη, αναδεικνύοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη σ’ αυτή τη κατεύθυνση και με τη συγκεκριμένη επένδυση, δεν έχει προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού και των νησιωτών αλλά ταυτίζεται απόλυτα με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.