H μεγάλη απάτη

Zougla Newsroom

Πριν από λίγα 24ωρα ένας παμπάλαιος μετασχηματιστής στον Ασπρόπυργο, στην καρδιά του κέντρου υπερυψηλής τάσης που βρίσκεται στον πυρήνα της βιομηχανικής ζώνης της πρωτεύουσας, εξερράγη προκαλώντας πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών νόμιζαν πως είχαν εκραγεί οι δεξαμενές καυσίμων στα διυλιστήρια. Λίγα 24ωρα αργότερα κι ενώ οι πάντες -κράτος, πολίτες, κυβέρνηση- ήταν πλήρως ενημερωμένοι για το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», το λεκανοπέδιο βρέθηκε για ακόμα μια φορά στη δίνη του κυκλώνα με αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στα βόρεια της Αττικής.

Ο αρμόδιος φορέας για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΑΔΜΗΕ, και ο αρμόδιος φορέας για την τεχνική υποστήριξη του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ, όχι μόνο ήταν ενημερωμένοι για την επέλαση του χιονιά, αλλά και είχαν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις πως δήθεν τάχα μου είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχουν γραμμές άμυνας του συστήματος απέναντι στη σφοδρή κακοκαιρία.

Δεν πέρασαν ούτε 6 ώρες από την πρώτη έντονη χιονόπτωση στην Αττική και το σύστημα κατέρρευσε. Ποιος άραγε θα αποζημιώσει τους χιλιάδες πολίτες που βλέπουν ανήμποροι τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές να καίγονται από τις αλλεπάλληλες αυξομειώσεις τάσης;

Ποιος θα εξηγήσει στους πολίτες των βόρειων περιοχών της Αττικής τον λόγο για τον οποίο έμειναν χωρίς θέρμανση την ώρα της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια»;

Κάθε καλοκαίρι διαπιστώνουμε όλοι διακοπές ηλεκτροδότησης στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, η οποία προκαλείται από τα κλιματιστικά. Κάθε χειμώνα, παρατηρείται διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χιονιά ή σοβαρής καταιγίδας, διότι το δίκτυο είναι παμπάλαιο, ασυντήρητο και δεν αντέχει.

Παρ΄ όλα αυτά η τιμή ανά μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Το καταγγέλλουν σταθερά οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, ο κάθε επαγγελματίας ο οποίος αυτοσυντηρείται, ο κάθε πολίτης ο οποίος προστρέχει στον βασικό πάροχο, που είναι η ΔΕΗ, και στους βασικούς οργανισμούς που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ-, για να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, την οποία η ίδια η χώρα, το κράτος και η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένοι να του την παρέχουν χωρίς προβλήματα.

Ο καταναλωτής, οποιουδήποτε επιπέδου, από τη στιγμή που πληρώνει -και μάλιστα ακριβά- το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, έχει όλο το δικαίωμα να απαιτεί την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στο σπίτι του, στην επιχείρησή του, στην έδρα του επαγγέλματός του και παντού όπου τη χρειάζεται.

Αυτό που συνέβη τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας στην Αττική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, αλλά και αλλού είναι απαράδεκτο. Είναι καιρός να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και ο κάθε κύριος υπουργός Ενέργειας να αναλάβει τις ευθύνες του εδώ και τώρα.

Δεν ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση αλλά και καμία κυβέρνηση για να ικανοποιούνται τα συμφέροντα των λόμπι της εξουσίας. Η κυβέρνηση ψηφίστηκε από τους πολίτες για να τους υπηρετεί. Είναι καιρός να το καταλάβουν ο κύριος πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Προκειμένου ο αναγνώστης της Ζούγκλας να έχει μία σφαιρική εικόνα δίνουμε ένα παράδειγμα του εκρηκτικού κοκτέιλ το οποίο κυριαρχεί στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Στην οδό Ευμένους στον Διόνυσο ένα πεύκο ξεριζώθηκε από τον αέρα και έπεσε πάνω στα σύρματα της ΔΕΗ. Ο ταλαίπωρος πολίτης που διαπίστωσε τον επερχόμενο κίνδυνο, να κοπούν τα καλώδια και να βυθιστεί μια ολόκληρη περιοχή στο σκότος, τηλεφώνησε που αλλού…στον δήμο. Έλα όμως που ο δήμος δήλωσε αναρμόδιος διότι συν τοις άλλοις η ρίζα του πεύκου βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο. Έτσι, ο ταλαίπωρος πολίτης απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο ΔΕΔΔΗΕ. Ο οργανισμός όμως, ο οποίος θεωρητικά είναι αρμόδιος για τη συντήρηση, αναβάθμιση και προστασία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έδειξε να συγκινείται από τον κίνδυνο να κοπούν τα σύρματα από ένα αιωρούμενο πεύκο. Τότε ο πολίτης σκέφτηκε λογικά να πάρει το βενζινοκίνητο πριόνι του και να κόψει ο ίδιος το πεύκο. ”Ωιμέ”, ανέκραξε ο δικηγόρος του και σωστά. «Μην τολμήσεις να το κάνεις» του είπε, «γιατί θα μπλέξεις». Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και το εκρηκτικό κοκτέιλ γραφειοκρατίας, ανευθυνότητας και αδιαφορίας που κυριαρχεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.