FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Η Ενεργειακή μετάβαση και ηλεκτροκίνηση στην Χάλκη

Ομιλία Δημάρχου Χάλκης στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

 

Καλημέρα σε όλους σας !

Σας ευχαριστούμε, για την πολύ ευγενική πρόσκλησή σας και σας καλωσορίζουμε διαδικτυακά στο νησί της Χάλκης.

Έχουμε ετοιμάσει ένα βίντεο παρουσίασης του οικισμού της Χάλκης και καθώς θα το παρακολουθείτε θα σας κάνουμε μια ολιγόλεπτη ενημέρωση για όσα έχουμε πράξει ως τώρα στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης του νησιού μας.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι μια από τις ισχυρές κατευθυντήριες αρχές του Δήμου Χάλκης και περικλείεται στους παρακάτω στρατηγικούς στόχους μας:

• Η Εξασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Χάλκης, αποκτώντας τον έλεγχο για τις τοπικές πηγές παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

• Η Μείωση και σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Χάλκης από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών) αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές και βιώσιμες πηγές ενέργειας.

• Η διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Χάλκης, της κληρονομιάς, του πολιτισμού, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της εργασίας στα πλαίσια της βιωσιμότητας ώστε να μπορούν να την χαίρονται αναλλοίωτη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

• Η μετατροπή των κατοικιών, των επιχειρήσεων και άλλων κτιρίων στο νησί της Χάλκης προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

• Η παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα και νέες θέσεις εργασίας στο νησί.

• Η δημιουργία, η παροχή και η ενθάρρυνση της απασχόλησης σε έργα βιώσιμης ενέργειας.

• Η διευκόλυνση έργων έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της βιωσιμότητας.

• Η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης σε κατοίκους όσον αφορά τη βιώσιμη ζωή.

• Η δημιουργία ενός «καθαρού» παραδείγματος βέλτιστων πρακτικών στη βιωσιμότητα ενός μικρού νησιού για την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο.

 

• Να γίνει το μικρό νησί της Χάλκης πλατφόρμα για την προώθηση της αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος παγκοσμίως.

 

 

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα μπορέσει δειλά να ξεκινήσει την επόμενη διετία και αναλόγως των δυσκολιών και διαμορφούμενων συνθηκών, ενδεχομένως να έχουμε να επιδείξουμε υψηλά ποσοστά κάλυψης των ενεργειακών αναγκών στο νησί (άνω του 80%) εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι ενέργειές μας ως τώρα:

· Ο Δήμος Χάλκης κατέθεσε τον Οκτώβριου του 2020 σχέδιο Καθαρής ενεργειακής μετάβασης στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την Πρωτοβουλία Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ. Ένας από τους πυλώνες της σύμβασης αποτελεί η ηλεκτροκίνηση.

· Υπογράψαμε το «Σύμφωνο Δημάρχων για την Καθαρή Ενέργεια και το Κλίμα».

· Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «ενεργειακή παρακολούθηση και υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

· Συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπόνηση μελετών σχετικών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

· Προχωράμε στην εκπόνηση του ΣΔΑΕΚ για το νησί.

 

Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η πλήρης μετάβαση μας στην ηλεκτροκίνηση.

Μέσα από αυτές τις ενέργειες προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού μας καθώς και την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει ο τόπος μας.

Επιθυμία μας ως Νέα Δημοτική Αρχή του νησιού, είναι η πλήρης μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι το μέγεθος του νησιού καθώς και ο μικρός αριθμός των κατοίκων καθιστούν εφικτή την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Το Σχέδιο για την Ενεργειακή μας μετάβαση αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής μας για τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής Απανθρακοποίησης του Νησιού της Χάλκης.

Επιπλέον φανερώνει την σκληρή δουλειά μας και την γόνιμη συνεργασίας μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ. για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πραγματικότητα, τόσο μέσω αυτής της πρωτοβουλίας όσο και μέσω άλλων δράσεων της ΕΕ. για τη στήριξη μιας τοπικής ενεργειακής μετάβασης.

Επίσης έχουμε ήδη προμηθευτεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα το οποίο εξυπηρετεί πολλές από τις μετακινήσεις των κατοίκων από και προς το Ιατρείο καθώς και μετακινήσει των υπαλλήλων σχετικές με τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για μέλλον του τόπου μας και ειλικρινά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την ποιοτική και άκρως ενδιαφέρουσα οργάνωση του Συνεδρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *