Ώρα μηδέν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…. με πιέσεις για άνοιγμα προπονήσεων 18 Ιανουαρίου.
Που οδηγείται τελικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Οι απαντήσεις ποικίλουν, έχουν όμως την ίδια αγωνία και αυτή είναι αν θα υπάρξει επόμενη ημέρα ή για φέτος θα μπει οριστικό λουκέτο σε χιλιάδες ανά την Ελλάδα σωματεία! Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες όπως επίσης και οι λύσεις που προτείνονται από τους αρμόδιους. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αγωνιούν, οι λοιμωξιολόγοι όμως έχουν άλλο κώδικα επικοινωνίας και βλέπουν αντί για τη μπάλα, τον κορωνοϊό.
Οι δύο επαγγελματικές λίγκες (SL2-FL) μετά από πιέσεις θα κάνουν σέντρα. Πρώτα η SL2 και λίγο αργότερα η FL. Γ΄ Εθνική, είναι η κατηγορία που συγκεντρώνει πλέον όλα τα φώτα πάνω της, λόγω φυσικά ότι έχει 135 ομάδες και είναι η πιο πολυπληθής Εθνική κατηγορία. Εδώ η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και μάλλον μια επανεκκίνηση του πρωταθλήματος δεν θα μπορέσει να γίνει με τους ίδιους όρους που ξεκίνησε. Τα αγκάθια είναι πάρα πολλά!
Το αίτημα για την κάλυψη του οικονομικού κόστους έχει αποσταλεί μαζί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχει ήδη αποσταλεί στους αρμοδίους και η απάντηση αναμένεται στις 10 με 15 Ιανουαρίου. Χωρίς την δωρεάν χορήγηση τεστ είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διεξαγωγή του πρωταθλήματος αφού οι ομάδες δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται. Άρα λοιπόν, εδώ δημιουργείται ένα δεδομένο που θα πρέπει να το λύσει η ίδια η πολιτεία. Στην παρούσα όμως φάση αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Επίσης, το θέμα της κάλυψης εξόδων διαιτησίας και μετακινήσεων. Από την Ε.Ε της ΕΠΟ θα υπάρξει θετική εισήγηση, όμως για να καλυφθούν όλα αυτά που ζητούν οι ομάδες θα πρέπει πρωτίστως η ΦΙΦΑ να στηρίξει οικονομικά την ΕΠΟ ή και ακόμη το ίδιο το Ελληνικό κράτος. Αν αρχίσει και πάλι το πρωτάθλημα δεν θα υπάρξουν πλει οφ. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Όμως… η Ε.Ε. της ΕΠΟ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους διεξαγωγής του πρωταθλήματος με την βεβαιότητα ότι η αγωνιστική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου!
Όλα τα παραπάνω… στην θεωρία ακούγονται πολύ καλά. Στην πράξη όμως, θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ιδιαίτερα οι ομάδες που είναι από τουριστικούς Νομούς από νησιά δηλαδή, δεν θα μπορούν να αγωνιστούν μέσα στο καλοκαίρι αφού θα έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν. Τόσο οι διοικητικοί παράγοντες όσο και οι ποδοσφαιριστές από τον Απρίλιο και μετά θα ασχοληθούν στην τουριστική βιομηχανία.
Σίγουρα, θα υπάρξει τροποποίησης προκήρυξης. Αν όμως δοθεί το “πράσινο φως” για να αρχίσει το πρωτάθλημα στα τέλη του Φεβρουαρίου, τότε θα έχει χαθεί η χρονιά και πολλές ομάδες θα δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής σε αυτό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα τοπικά πρωταθλήματα. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι ομάδες είναι εντελώς ερασιτεχνικές και σίγουρα δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Πόσο μάλλον δε, να στηριχτούν από την ίδια την ΕΠΟ.
Αν για τα τοπικά πρωταθλήματα ανά την Ελλάδα η κατάσταση είναι στο γκρίζο, για το τοπικό πρωτάθλημα η κατάσταση είναι στο μαύρο. Δεν διαφαίνεται να κινείται κάτι και οι ομάδες οσονούπω θα κλείσουν μήνες αγωνιστικής απραξίας λόγω των γνωστών γεγονότων. Η ΕΠΟ δεν έχει στείλει κανέναν οδικό χάρτη για να δείξει πως θα κινηθεί η ΕΠΣ , όπως και ο Δήμος δεν έχει στείλει κανένα έγγραφό που να πιστοποιεί ότι τα γήπεδα του είναι έτοιμα για χρήση από τις ομάδες. Η διοργανώτρια ως εκ τούτου δεν έχει προβεί ούτε καν σε κλήρωση των πρωταθλημάτων της.
Όσο περνούν οι ημέρες πληθαίνουν οι απόψεις (των παραγόντων) που συγκλίνουν στο οριστικό λουκέτο για αυτή την χρονιά! Αν δοθεί το πράσινο φως και οι ομάδες μπουν για προπονήσεις μέσα στον Φεβρουάριο κανένας δεν θα έχει την ψυχολογία να πάει να παίξει μπάλα, οι περισσότεροι παίκτες θα περιμένουν να ανοίξει οι τουριστική σεζόν για να μπορέσουν και πάλι να εργαστούν με την οικονομική κατάσταση μέχρι τότε να παραμένει άσχημη. Καμιά ομάδα δεν θα θελήσει να κατέβει να αγωνιστεί μέσα στο καλοκαίρι.. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Έτσι λοιπόν δρόμος για το τοπικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο δύσβατος αλλά και σκοτεινός.
Πηγή: ioniansports.gr