FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Αυτά που δικαιούνται απαιτούν οι συνταξιούχοι της Ρόδου

Αυτά που δικαιούνται ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Ρόδου και παράλληλα προβαίνουν σε αποκατάσταση της παραπληροφόρησης, όπως λένε χαρακτηριστικά, που υπήρξε αυτό το διάστημα από αθηναϊκά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η Πρόεδρος του Σωματείου κα Γεωργία Φαρμακίδου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάρης Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκαν στα παρακάτω:
Καταρχάς, η κα Φαρμακίδου έκανε λόγο για «δίκαια και ανθρώπινα» αιτήματα για τα οποία ασκούν πίεση και τα γνωστοποίησαν στον Υπουργό.

Έτσι, το Σωματείο, εκφράζοντας τα αιτήματα των μελών του και όλων των συνταξιούχων του νησιού που υπογράφουν ζητάει:
1. Το ποσό που αφαιρέθηκε από τους συνταξιούχους που ήσαν δικαιούχοι και ελάμβαναν το ΕΚΑΣ να προστεθεί και να ενσωματωθεί στην εθνική σύνταξη, έτσι ώστε κανείς συνταξιούχος να μη λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μικρότερη από εξακόσια (600,00) ευρώ καθαρά. Ως παράδειγμα η Πρόεδρος ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν λίγο πάνω από την εθνική σύνταξη, δηλαδή 350-400 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση 500 ευρώ, και έχουν να πληρώσουν ενοίκιο, το ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ενώ πολλοί από αυτούς αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και τα φάρμακά τους.

2. Γι’ αυτό και το δεύτερο αίτημά τους είναι για τα φάρμακα, που  αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των πάγιων μηνιαίων εξόδων των συνταξιούχων, να καταργηθεί η δυσβάσταχτη συμμετοχή τους κατά 25% στις δαπάνες των φαρμάκων. Η δαπάνη των φαρμάκων να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Επίσης, δεν είναι μόνο τα φάρμακα αφού πολλές από τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν δεν τις έχει το ΙΚΑ και το Νοσοκομείο επειδή δεν έχουν τα μηχανήματα.

3. Να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους οι κρατήσεις που έγιναν παράνομα το 11 μηνο:  Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 στα Δώρα και στις Επικουρικές Συντάξεις.

4. Τέλος, ζητάνε και θα συνεχίσουν να διεκδικούν την επαναφορά σε ισχύ και καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτές ίσχυαν πριν τους αφαιρεθούν, με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012.

Όπως σημείωσε η κα Φαρμακίδου, αυτά δεν θα τους τα κάνουν…ελεημοσύνη αλλά τα ζητάνε επειδή τα έχουν πληρώσει. Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, συγκεντρώνουν υπογραφές και καλούν όλους τους συνταξιούχους να περάσουν από το Σωματείο όπου θα βρίσκονται καθημερινά από Δευτέρα-Πέμπτη, από τις 10-11:30 το πρωί, να υπογράφουν αυτό το κείμενο καθώς αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασής τους τώρα δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κτλ.

«Παραπληροφόρηση»
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθεοδώρου θέλησε να αποκαταστήσει κάποια παραπληροφόρηση που γίνεται, κυρίως από αθηναϊκά ΜΜΕ, όπως είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Διαπιστώνουμε στρατευμένη επίμονη επίθεση με ψέματα, μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία και μερίδα των ΜΜΕ, για τα προβλήματα των συνταξιούχων. Ο τρόπος ενημέρωσης που  έχει επιλεγεί είναι: να θάβονται τα μεγάλα προβλήματα που καίνε τον συνταξιουχικό κόσμο, από τη μια και από την άλλη να προβάλλονται ορισμένα ψίχουλα που η κυβέρνηση κατά καιρούς διανέμει να εμφανίζονται ως σπουδαίες παραχωρήσεις προς τους συνταξιούχους».

Οι αλήθειες που κρύβονται σύμφωνα με το Σωματείο είναι:  
– Όλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, στα πληρωμένα δώρα, στο ΕΚΑΣ, Εφάπαξ, μερίσματα, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές, ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο.
– Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από αυτές τις περικοπές.

Από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας («ΗΛΙΟΣ»), για το 2020 προκύπτει ότι:
-Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 606.280 συνταξιούχοι
-Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.104.663 συνταξιούχοι (44,5% επί του συνόλου)
-Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 727,97 ευρώ
-Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,35 ευρώ.

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι-συνέχισε ο κ. Παπαθεοδώρου-που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις εξακολουθούν να ισχύουν, οι δε αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκαν. Η μόνη απόφαση που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και αυτά κουτσουρεμένα αφού δεν δόθηκαν τα Δώρα και οι Επικουρικές. «Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις παροτρύνσεις διαφόρων για νέες αγωγές και προσφυγές. Πρέπει να εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων».
• Κάθε χρόνο θα συνεχίζονται οι περικοπές στις συντάξεις αφού τα όρια ηλικίας αυξάνονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης των παλιών συνταξιούχων θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά.

●  Οι συντάξεις χηρείας που μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας,
• η σημερινή κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επαναφέρει από το 50%
• στο 70% κουτσουρεύονται για μια ακόμα φορά με νέα εγκύκλιο με
• την οποία  αφαιρεί την προσωπική διαφορά
• Το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ οι οποίοι καταφέρνουν να είναι στο απυρόβλητο των αναγκαστικών μέτρων. Πρόκειται για 2.013 οφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν συνολικά 8,7 δις ευρώ, ή το 23,5% του συνόλου των οφειλών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης ασφαλιστικών Οφειλών.
Και έκλεισε λέγοντας: «Ξαναλέμε στους συνταξιούχους: Ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε αποκρούσει, αναβάλει και κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και όχι δικαστικών αποφάσεων. Η πορεία του κινήματος των συνταξιούχων το έχει αποδείξει».

Πηγή Ροδιακή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *