Αυτό καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία τα αντικείμενα δεν κατασχέθηκαν σε χώρο όπου υπάρχει διπλωματική ασυλία (π.χ. στο προξενείο) αλλά στο σπίτι του 35χρονου στη Ρόδο. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα εκδοθεί από το δικαστικό συμβούλιο όπου θα συνεδριάσει εντός των ημερών. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι πρόκειται για υλικό το οποίο ανήκει σε άλλη χώρα, παρότι δεν κατασχέθηκε από διαπιστευμένο χώρο.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και ότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι πέραν της κοινωνικής γνωριμίας με τον 56χρονο μάγειρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πολλώ δε μάλλον εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας. Από την πλευρά του ο πρώην πλέον ναυτικός, φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο, ότι επικοινωνούσαν μέσω κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών και δια ζώσης σε κάποια απομονωμένα καφενεία. 

Τέλος, σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ για τυχόν δίκτυο στρατολογημένων, τόσο στη Ρόδο όσο επίσης και στη Θράκη. Επίσης, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 56χρονος μάγειρας να τραβούσε οπτικό υλικό από τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς στην Κω και τη Νίσυρο, όπου πήγαινε δρομολόγια με το καράβι όπου εργάζονταν.