Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η πώληση κρέατος που δεν προέρχεται από ζώο
Για «πρόοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων», κάνει λόγο η… κατασκευάστρια εταιρεία, τονίζοντας ότι «η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050».
Η αμερικανική start-up «Eat Just» έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως η οποία πήρε το «πράσινο» φως για την πώληση κρέατος, το οποίο έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά σε… εργαστήριο.
Με το μέλλον να είναι… εδώ και τα αποκυήματα του πιο καλπάζοντος νου σεναριογράφου ταινίας επιστημονικής φαντασίας να αγγίζουν τα όρια της πραγματικότητας, η Σιγκαπούρη ενέκρινε την κυκλοφορία στην αγορά ενός «καθαρού» κρέατος για το οποίο δεν χρειάστηκε να σφαγιαστούν ζώα.
Αντιθέτως το τεχνητό κρέας που αναμένεται να δουν με καλό μάτι και ανοιχτό… στόμα οι απανταχού φιλόζωοι του πλανήτη, προέρχεται από ζωικά κύτταρα. Ένα πρότζεκτ το οποίο δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό η Eat Just.
Το πρώτο εργαστηριακό κρέας, μετά την πολυπόθητη άδεια, θα βγει, μάλιστα, στην αγορά, «στο άμεσο μέλλον» με τη μορφή κοτομπουκιών, οι οποίες θα έχουν την τιμή ενός κοτόπουλου υψηλής ποιότητας και όχι μπριζόλας kobe.
Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Eat Just», Τζος Τέτρικ, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων», τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν τρόπους παραγωγής κρέατος με όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία διατροφικής ασφάλειας της Σιγκαπούρης ενημέρωσε πως το προϊόν της αμερικανικής εταιρείας «κρίθηκε κατάλληλο για κατανάλωση στις προβλεπόμενες ποσότητες», ενώ «εγκρίθηκε η πώλησή του στην Σιγκαπούρη ως συστατικό των κοτομπουκιών Eat Just».
Σύμφωνα με τη νεοσύστατη εταιρεία που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέγεθος της εκμετάλλευσης του πλανήτη από τον άνθρωπο, η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050. Μια τάση που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για το κρέας που παρασκευάζουμε εργαστηριακά θα είναι η πρώτη από μια σειρά στην Σιγκαπούρη και σε άλλες χώρες στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τέτρικ, σημειώνοντας ότι η Eat Just (με έδρα το Σαν Φρανσίσκο), έχει επίσης συνομιλίες με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
«Σε συνεργασία με τον αγροτικό τομέα στο σύνολό του και με μακρόπνοες πολιτικές, εταιρείες όπως η δική μας μπορούν να βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ζωϊκές πρωτεΐνες ενός πληθυσμού που θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια ως το 2050», κατέληξε ο Τέτρικ.