FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Στην Βουλή με ερώτηση από το ΜέΡΑ 25 οι καταγγελίες των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου

Στη βουλή φέρνει με ερώτηση του το ΜέΡΑ 25 το θέμα που αφορά τις καταγγελίες στις οποίες έχουν προβεί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρόδου για τα τελευταία κρούσματα  covid.

Aναλυτικά στο σχετικό κείμενο του ΜέΡΑ 25 αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας του προέδρου του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου,για τα τελευταία κρούσματα σε υγειονομικό και ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από πλευράς κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση στην Βουλή από την βουλευτή μας Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά  η  σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η ακόλουθη:

Προς:  τον Υπουργό Υγείας

 Θέμα: «Ανησυχία από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Ρόδου»

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν, με ανακοίνωση του Συλλόγου τους, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά θετικών κρουσμάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει «Η διοίκηση θα έπρεπε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη εξαπλωθεί παραπέρα ο ιός εντός του νοσοκομείου, αλλά προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Στην Α΄ Χειρουργική την προηγούμενη εβδομάδα ενώ βρέθηκε θετικός ασθενής κανένας συνάδελφος-ισσα δεν βγήκε σε καραντίνα, γιατί κρίθηκε ότι δεν είχαν αρκετά στενή επαφή με τον ασθενή. Μετά όμως από 5 μέρες που κάνανε τεστ οι συνάδελφοι/ισσες, δύο νοσηλεύτριες/νοσηλευτές, στην κλινική βρέθηκαν θετικοί. Όλα τα χειρουργεία της Α΄ Χειρουργικής αναστάλθηκαν.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Β΄ Παθολογική βρέθηκαν 3 θετικοί ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με το μισό σχεδόν προσωπικό. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση κρίθηκε απαραίτητο να βγουν οι συνάδελφοι σε καραντίνα.

Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ των συναδέλφων. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις συνθήκες που εργάζονται οι συνάδελφοι. Επειδή η Α΄ Παθολογική έχει μετατραπεί σε κλινική για covid ασθενείς, η Β΄ Παθολογική κλινική, δυναμικότητας 35 κλινών, εφημερεύει κάθε μέρα με 8 κατά μέσο όρο εισαγωγές την ημέρα και 100% πληρότητα, με δύο (2) μόνο νοσηλεύτριες στην βάρδια ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό ότι είναι αδύνατο η κλινική να ελέγχει όλους τους ασθενείς πριν έρθουν οι συνάδελφοι σε επαφή αν είναι αρνητικοί ή θετικοί στον covid και ταυτόχρονα δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας για να προστατευθούν από τους αδιάγνωστους ασθενείς. Η κατάσταση για τις συναδέλφισσες και τους ασθενείς είναι τραγική, οι συναδέλφισσες είναι εντελώς εξαντλημένες δεν αντέχουν άλλο.

Επίσης, μέσα στην βδομάδα βρέθηκαν θετικοί τρείς ασθενείς και ένας συνάδελφος στην μονάδα εμφραγμάτων και στην Καρδιολογική κλινική και σε αυτήν την περίπτωση δεν βγήκε κανένας συνάδελφος σε καραντίνα.

Το γαστρεντερολογικό τμήμα αναστέλλει τη λειτουργία του γιατί βρέθηκε και εκεί συνάδελφος θετικός στον ιό. Το αιμοδυναμικό θα υπολειτουργεί τις επόμενες 14 μέρες γιατί και εκεί βρέθηκε θετικός συνάδελφος.»

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένου πως η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπως περιγράφεται από τους εργαζόμενους, μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς του νησιού προκαλώντας τη διασπορά του κορονοϊου στην κοινότητα,

                                                      Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Ρόδου;
  2. Ποιο είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο που οφείλει να ακολουθείται στα νοσοκομεία;
  3. Πόσο επηρεάζεται η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από την υποστελέχωση;
  4. Πόσες μέρες καραντίνας ακολουθούν οι υγειονομικοί;
  5. Ισχύει πως ένας υγειονομικός που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, στο νοσοκομείο Ρόδου, δεν τηρεί το πρωτόκολλο των 14 ημερών καραντίνας;
  6. Αν ναι, τι διαφοροποιεί τους υγειονομικούς από τον υπόλοιπο πληθυσμό ως προς τις ημέρες καραντίνας;
  7. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ασθενείς που εισέρχονται στα επείγοντα περιστατικά, τα τακτικά ιατρεία και για διαγνωστικές εξετάσεις να υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει τεστ κορονοϊού;
  8. Προβλέπεται η αγορά αντιδραστηρίων ώστε να γίνονται τακτικά τεστ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς και μέσων ατομικής προστασίας;
  9. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας μας και ειδικότερα στο νοσοκομείο της Ρόδου;
  10. Προβλέπεται η ένταξη όλων των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. στα Βαρέα και Ανθυγιεινά;
  11. Προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *