FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Καταστρέφουν αιωνόβιες ελιές στα χωριά για να κάνουν καυσόξυλα !

Καυσόξυλα γίνονται αυτή την εποχή στο νησί μας, πολλά δέντρα.  Όσοι χρησιμοποιούν το ξύλο, για τη θέρμανση τους όμως κόβουν ότι δέντρο βρουν μην αναλογιζόμενοι τίποτε μα τίποτε.

Έτσι δεν γλυτώνουν από το …τσεκούρι τους ή στη σύγχρονη εποχή μας από το ηλεκτρικό τους πριόνι, ακόμη και ελιές που μετρούν δεκαετίες ζωής  και  είναι υπερωνόβιες.

Η  φωτογραφία που πήραμε από τη σελίδα « Αιωνόβιες Ελιές»  του κ. Δημήτρη Κούκουλα στο facebook απεικονίζει το πως κατέληξαν ορισμένα από τα πανέμορφα δέντρα που έχουν τη δική τους ιστορία στη γη. Το πώς ελιές ηλικίας δεκάδων ετών έγιναν καύσιμη φθηνή  ύλη για τζάκια και θερμάστρες.

Είναι ο πιο φθηνός ίσως  τρόπος που βρίσκουν συμπολίτες μας για να ζεσταθούν
Αυτό όμως σε βάρος της φύσης και των ανθρώπων στους οποίους ανήκουν τα δέντρα.

Σε επικοινωνία που είχε το  notosmedia.gr  και notonews.gr  με τη διεύθυνση Δασών έλαβε την απάντηση ότι οι ιδιοκτήτες των δέντρων όταν μαζέψουν τις ελιές ορισμένες φορές κρίνουν ότι πρέπει να τις κόψουν γιατί είναι …γηρασμένες αγνοώντας πως είναι αιωνόβια δέντρα και  δεν θα πρέπει να τα καταστρέφουν.  Έτσι τις κόβουν για να φυτέψουν νέες και πιο παραγωγικές ελιές όπως πιστεύουν.

Υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν αιωνόβιες ελιές και μια ωραία πρωία τις βρίσκουν κουτσουρεμένες, κομμένες καταστρεμμένες.

Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει καταγγελία να βρεθεί ο άνθρωπος που έκοψε το  δέντρο και να του επιβληθεί το πρόστιμο.

Όμως η αλλαγή της νομοθεσίας δεν  βοηθάει στην περίπτωση αυτή δηλαδή στην τιμωρία αυτών που καταστρέφουν τα δέντρα όπως παλαιότερα.

Αυτή την ευκαιρία βρίσκουν αυτοί που ξέρουν καλά τα πράγματα και χρειάζονται ξύλα.  Για αυτό  τα κόβουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και χωρίς να  τιμωρούνται.

Ωστόσο όμως πρέπει και οι πολίτες στα χωριά μας να είναι συνειδητοποιημένοι . Να αγαπούν και κυρίως να σέβονται το περιβάλλον που μας δίνει ζωή . Να καταλάβουν πως καύσιμη ύλη μπορούν να βρουν και αλλού.

Να μην και να μην καταστρέφουν τις ελιές ή  και άλλα αιωνόβια δέντρα για να κάνουν καυσόξυλα για το τζάκι τους.

Γιατί ο  σεβασμός στο περιβάλλον  είναι ο σεβασμός στην ίδια τη   ζωή.

Φωτο: Αιωνόβιες Ελιές ομάδα  Facebook.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *