FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπροστά από το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι

Ξεκίνησε χθες η τοποθέτηση των προεντεταμένων δοκών, ακριβώς ένα χρόνο από την κατάρρευσή της
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρρευσή της, στις 25 Νοεμβρίου 2019 από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της θεομηνίας “Γηρυόνης”, η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκαρη, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου στο Χαράκι, στήνεται και πάλι, με την έναρξη της τοποθέτησης των πρώτων προεντεταμένων δοκών του φορέα της.
Το εργοτάξιο της νέας γέφυρας επισκέφθηκε χθες, 25 Νοεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Νίκο Παπασταματίου και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών, Νίκο Λυμπερόπουλο. Κατά την επίσκεψή τους διαπιστώθηκε η ταχύτατη πρόοδος των εργασιών, με το έργο να βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί αρχικά.
Μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των 24 συνολικά προεντεταμένων δοκών του φορέα της γέφυρας, που είχαν κατασκευασθεί στον χώρο του εργοταξίου κατά το διάστημα που διήρκεσε η κατασκευή των βάθρων αυτής.
Πρόκειται για τριπλό έργο που εκτός από την νέα γέφυρα, περιλαμβάνει την παράλληλη προς τη γέφυρα οδό η οποία ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία το καλοκαίρι, καθώς και τη μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης, ο οποίος παλαιότερα είχε σχεδιασθεί και κατασκευαστεί να διέρχεται ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας που κατέρρευσε.
Για το συγκεκριμένο έργο, η Περιφερειακή Αρχή έδωσε μάχη με το χρόνο, από την ημέρα κατάρρευσης της παλιάς γέφυρας, στις 25 Νοεμβρίου 2019, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων της περιόδου. Η γέφυρα είχε κλείσει εγκαίρως, από τις 13 Νοεμβρίου 2019, μετά και τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η γέφυρα είχε καταστραφεί από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019 και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή, κατά συνέπεια, ήταν επιβεβλημένη η διακοπή χρήσης της, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μέσα σε 87 ημέρες από την κατάρρευση της γέφυρας, ολοκληρώθηκε η καθαίρεσή της και δημοπρατήθηκε η κατασκευή των τριών παράλληλων έργων. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2020 και έκτοτε οι εργασίες υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, από το εργοτάξιο της νέας γέφυρας δήλωσε:
«Βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο της Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου, όπου πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι, κατέρρευσε από τις καταρρακτώδεις βροχές εν μέσω της θεομηνίας “Γηρυόνης”. Η πρώτη προεντεταμένη δοκός της νέας γέφυρας που κατασκευάζουμε στην θέση Χαράκι, τοποθετήθηκε σήμερα.
Στη θέση της παλιάς γέφυρας, που ευτυχώς κλείσαμε έγκαιρα, 12 μέρες πριν από την κατάρρευσή της, λόγω της επικινδυνότητας που διαγνώσαμε, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και παρά την κριτική που τότε δεχτήκαμε για την απόφασή μας αυτή, σήμερα κατασκευάζεται με ταχύτατους ρυθμούς ένα άρτιο τεχνικό έργο.
“Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος όταν κάνεις το σωστό”, ήταν η σκέψη που επικράτησε τότε.
Από το ίδιο σημείο, παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση των πρώτων προεντεταμένων δοκών στη νέα γέφυρα που κατασκευάζεται με εντατικό ρυθμό και χωρίς να έχει χαθεί ούτε μέρα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Στην πιο δύσκολη περίοδο αυτής της χώρας αποδεικνύουμε ότι μπορούν και γίνονται σημαντικά πράγματα, φτάνει να υπηρετείς τους στόχους σου με επιμονή και πάθος. Να έχεις σχέδιο και συνεργάτες εργατικούς και υπεύθυνους, Και να μπορείς να αντέχεις και τον χυδαίο πόλεμο των δήθεν.
Όταν λέγαμε Μπροστά, εννοούσαμε αυτό ακριβώς. Οι σελίδες αυτές δεν γυρίζουν αθόρυβα».
Το Γραφείο Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *