Γ. Γεραπετρίτης : Δύσκολη η άρση του lockdown τη Δευτέρα
Mε βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε πως «φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων» προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.
«Σπριντ» για να γίνει συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη, πριν από τον Ερντογάν
Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα· η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.
Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.
Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τελευταίο καταφύγιο η επίταξη
Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά, «τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».
Η Aegean έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα, στο μέτρο που η χώρα μας είναι μια τουριστική χώρα, ο εθνικός αερομεταφορέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, σημείωσε ο υπουργός. Όπως επεσήμανε, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονται οι εθνικοί αερομεταφορείς. Εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαιώματα πάνω στην εταιρεία, συνέχισε.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης», και πρόσθεσε πως η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, αντιμετώπισε τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσον αφορά την απεργία των ΜΜΜ σταθερής τροχιάς την Πέμπτη, απεύθυνε έκκληση σε συνδικαλιστές κι εργαζόμενους να αναθεωρήσουν.
Όπως ανάφερε ο κ. Γεραπετρίτης, σήμερα θα ενημερώσει στη Βουλή για το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, «για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος συντάσσεται ένα ολικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, φιλοδοξία μας είναι σε ένα βάθος χρόνου πέντε έως δέκα ετών να έχουμε αλλάξει τελείως τις δομές, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών».