FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Αντώνης Β. Καμπουράκης: Το νέα δημοτικά τέλη τιμολόγηση εντιμότητας την οποία υπηρετούμε καθημερινά!

Στα  νέα δημοτικά τέλη που θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο  Ρόδου αναφέρθηκε  σήμερα σε συνέντευξή τύπου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν μέχρι τώρα η τιμολόγηση από περιοχή σε περιοχή,  με συνέπεια να αδικούνται οι Ροδίτες.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία από την τιμολόγηση για τον οδοφωτισμό καλώντας τους πολίτες να ενημερωθούν να κατανοήσουν και να συγκρίνουν. Κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή  για τον τρόπο τιμολόγησης και κυρίως για το γεγονός ότι το κόστος οδοφωτισμού αντι να μειωθεί με τα φωτιστικά led αυξήθηκε πάρα πολύ!

«Είμαστε εδώ για να επικοινωνήσουμε  στο Ροδιακό λαό  τα αποτελέσματα σοβαρής  έντιμης τίμιας αντιμετώπισης των κοινών   που έχει γίνει στο Δήμο εδώ και 14 μήνες» τόνισε ξεκινώντας τη συνέντευξή τύπου ο δήμαρχος Ρόδου.

Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στα δημοτικά τέλη  που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τα  νοικοκυριά όπως τόνισε αποφασίστηκε μείωση της τάξεως του 20% περίπου . Μειωμένα όπως είπε σε ποσοστό 16% θα είναι τα δημοτικά τέλη για τους επιχειρηματίες.

«Το  νέο τιμολόγιο των ανταποδοτικών τελών που εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι αντικατοπτρίζει και εκπέμπει το μήνυμα ότι υπάρχει μείωση της τάξεως του 20% στα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα παρέχεται μείωση σε ποσοστό 16% στην επαγγελματική στέγη.Η πρώτη σκέψη μου είναι αν οι πολίτες πρέπει αν το εκτιμήσουν αυτό ως παροχή  ένα δώρο ή σαν αποτέλεσμα εντιμότητας στη διαχείριση των δικών τους χρημάτων. Δεν νομίζω ότι είναι ανταποδοτικά τα τέλη όταν σπάταλα με εμμονή στο συμφέρον του προμηθευτή, του εργολάβου θα πρέπει να υπάρχει αόριστο ποσό κόστους. Και το  όποιο κόστος προκύπτει από αυτή την χαλαρή   εμμονική πιστή τήρηση  της προτεραιότητας του συμφέροντος των προμηθευτών και όχι των συμφερόντων των δημοτών. Βλέπω ότι δυστυχώς από το 2010 που ενώθηκαν οι δέκα δήμοι σε ένα συνεχίζουμε να μιλάμε για ένα ΟΤΑ. Ο δημότης της Ρόδου  όμως  δεν βλέπει να υπάρχει στην  ουσία ένας δήμος. Βλέπω  ότι υπάρχουν δέκα τιμολόγια. Και μάλιστα τιμολόγια που περισσότερο  γεννούν απορίες. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο τιμολόγιο που στην ουσία να σέβεται το Ροδίτη. Δεν  πληρώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο δηλαδή», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Ο δήμαρχος Ρόδου διένειμε στους δημοσιογράφους και έγγραφα που δείχνουν τις διαφορές στην τιμολόγηση  των ίδιων υπηρεσιών από περιοχή σε περιοχή του νησιού.

Επιπλέον ο κ. Καμπουράκης ανακοίνωσε ειδική τιμολόγηση που περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση για τις  περιοχές που είναι ενταγμένες στην ειδική ζώνη

«Επικρατούσε όπως φαίνεται από τα στοιχεία , η λογική εύκολα τα βρήκαμε και εύκολα χρεώνουμε. Όσα  θέλουμε χρεώνουμε  από τη στιγμή που όσα θέλουμε θα μας πληρώσει ο πολίτης. Υπάρχει κάτι όμως που εγκαινιάζουμε για  πρώτη φορά. Είναι το νέο διαφορετικό  τιμολόγιο για την πόλη της Ρόδου που ήταν η ακριβότερη στο νησί.  Οι κάτοικοι σε αυτοί δεν  είναι υψηλού εισοδήματος για να πληρώνουν υψηλά τέλη. Βάζουμε πέντε περιοχές  που είναι η Μέγγαβλη ο Ορφέας στο δημοτικό κοιμητήριο και στη Μεσαιωνική Πόλη  στο οικιακό τιμολόγιο με επιπλέον  έκπτωση 15%.  Οι διαφορές φαίνονται πλέον  μεταξύ του  παλαιού και του νέου τιμολογίου», τόνισε.

«Στο νέο τιμολόγιο, είπε ο δήμαρχος  Ρόδου,  οι τιμές έχουν υπολογιστεί μετά από σοβαρή μελέτη ευθύνη και κυρίως με ένα στόχο να ξανακάνουμε την πόλη να λάμπει. Και αυτό φαίνεται κυρίως από τη συμπεριφορά μας απέναντι στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Ο  κ. Καμπουράκης τόνισε ακόμη πως μετά από 15 μήνες ατελείωτης δουλειάς τώρα άρχισε να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ της ελπίδας.

«Μετά από 15 μήνες στο Δήμο έπειτα από  ατελείωτες  ώρες δουλειάς και προσωπικές  θυσίες κατορθώνουμε να  αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ της ελπίδας . Πραγματικά νιώθω ότι αυτά που συνέβησαν στο νησί περισσότερο ευθύνες γεννούν σε αυτούς που τα προξένησαν και σε αυτούς που τα επηρέασαν, επαναλαμβάνω  με εμμονή στο συμφέρον του ιδιώτη του προμηθευτή  και όχι στο συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Αυτό οδηγεί στη σημερινή στιγμή να λέμε ότι με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και το δημοτικό συμφέρον έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, ένα τιμολόγιο δημοτικών τελών το οποίο να αντικατοπτρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Δεν ήταν  τα πράγματα, όπως ήθελε κάποιος να τα παρουσιάσει. Δεν ήταν ούτε αθώα ούτε τυχαία ούτε όπως λέγονταν ότι ήταν. Είναι αδιανόητο  το ρεύμα στο νησί, δηλαδή ο δημοτικός οδοφωτισμός  το 2016 να ήταν 3.800.000, το 2017 4.400.000 , το 2018 1.250.000 ευρώ και το 2019 7.160.000 ευρώ. Δεν ανακάλυψα εγώ τους αριθμούς αυτούς. Είναι τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.  Θα πρέπει η κοινωνία να καταλάβει  πως ο αγώνας δεν γίνεται για εμμονές και προσωπικές ατζέντες. Γίνεται γιατί όσο πιο καλά και ηθικά αντιμετωπίζεις το κάθε ευρώ που βάζει ο Ροδίτης στα ταμεία του Δήμου μας τόσο σοβαρότερα θα αντιμετωπίσεις και τα ανταποδοτικά τέλη που θα ζητήσεις να σου πληρώσει. Αν λοιπόν εκτινάξεις τον οδοφωτισμό στα 7 εκατομμύρια από το 1.250.000 τον προηγούμενο χρόνο με πρόθεση τα νέα Led που τόσο διαφημίστηκαν  να ρίξουν το κόστος στις 500.000 ευρώ ο κάθε ανυποψίαστος Ροδίτης θα καταλάβει. Σε κάθε  περίπτωση θέλω οι Ροδίτες και οι Ροδίτισες να καταλάβουν πως το νέο τιμολόγιο που αποφασίζουμε να εφαρμόσουμε για το 2021 δεν είναι τιμολόγιο κρίσης ή κορονοϊού. Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε προσμετρώντας ευρώ προς ευρώ έντιμα τα χρήματα που πλήρωναν οι πολίτες. Το τιμολόγιο αυτό θα ισχύει από εδώ και εμπρός  και για πάντα. Είναι τιμολόγιο εντιμότητας την οποία υπηρετούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολυσέλιδη εισήγηση που έχει κατατεθεί πως έγκριση για τα δημοτικά τέλη και τόνισε πως πάσα κατεύθυνση πως θέλουν δεν θέλουν κάποιοι η Ρόδος θα λάμψει ξανά!

«Ξεκινάμε τη μελέτη για να γίνει κατανοητό του τι σημαίνει ενιαίος Δήμος . Χρονικός ορίζοντας της είναι το δίμηνο. Τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους θα επανέλθουμε για να ενοποιούμε όλα σε ότι αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών προς τους Ροδίτες. Η ισονομία των υπηρεσιών είναι η πυξίδα μας στην καθημερινότητα. Οι αγώνες που καταβάλουμε από τότε που αναλάβαμε μέχρι σήμερα δεν είναι μάταιοι και οδηγούν σε καλύτερες ημέρες.  Θέλουν δεν θέλουν  η Ρόδος θα λάμψει ξανά!»

Σε ερώτηση για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα δημοτικά τέλη απάντησε:

«Θα είναι σε ισχύ από την 01.01.2021 δηλαδή από το νέο έτος. Παραμένουν αυτά που ο νόμος ορίζει για τις ειδικές ομάδες. Τρία είναι τα τιμολόγια. Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχουν δέκα τιμολόγια. Στόχος μας είναι σύντομα να τεκμηριώσουμε τιμολόγηση ολόκληρου του νησιού για τους πολίτες όπου και αν κατοικούν» .

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία του οδοφωτισμού που δείχνουν μεγάλη διακύμανση στην τιμολόγηση ο  κ. Καμπουράκης τόνισε:

«Υπάρχει μια αρχή. Όταν  κάποιος αναλαμβάνει δήμαρχος σε ένα  μεγάλο κραταιό δήμο όπως αυτόν της  Ρόδου να σέβεται τη δημόσια συνέχιση της δημόσιας διοίκησης. Οι απορίες για τι συνέβει το 2016 το 2017 το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019 όπου συνέχιζαν με υπεφηφάνεια να υπογράφουν συμβάσεις ενώ απαγορεύονταν αυτά θα πρέπει να έχουν συνομιλητή αυτόν που υπηρέτησε τα έτη εκείνα. Γιατί συνέβησαν αυτά; Δεν έχει σημασία . Το παρελθόν δεν γράφεται με αν. Κακώς έγιναν αυτά δεν είναι δημιουργική η λογιστική. Οι αριθμοί πρέπει να δείχνουν την πραγματικότητα. Είχαν ισχυριστεί ότι το 2018 το κόστος οδοφωτισμού θα μετατραπεί μετά σε γενναία μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού.  Εμείς οφείλαμε να υπερασπιστούμε τους Ροδίτες. Μετά  την σύμβαση για τα led  και τα αριθμητικά στοιχεία που σας παρέθεσα ότι τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019 να έχει  πέσει το κόστος οδοφωτισμού . Εγώ όμως είδα πως το κόστος από 1.252.000 να φθάνει στα 7.153.000 ευρώ! Είναι ποσά που θα έπρεπε κάποιος να ντρέπεται να τα βάλει ως απολογισμό παράδοσης της θητείας του. Θα μιλούσα για προεκλογική απελπίσια», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Οι πίνακες με τα στοιχεία που διένειμε ο δήμαρχος Ρόδου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *