FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Σπείρα διακινούσε παράνομα μετανάστες στα Δωδεκάνησα ,67χρονη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου ανάμεσα στους συλληφθέντες

Στη σύλληψη μίας 67χρονης ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου στην Κω και άλλων τριών αλλοδαπών ηλικίας 28, 30 και 36 ετών, προχώρησε μετά από συντονισμένη επιχείρηση το Λιμενικό.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για την εμπλοκή και άλλων ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν σε κύκλωμα λαθροδιακινητών, το οποίο μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Κω, διευκολύνοντάς τους, παράλληλα, να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, και είχε εντοπιστεί στις 10 Νοεμβρίου στην Κω.

Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τη συγκεκριμένη ημέρα τέσσερις ημεδαποί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, ηλικίας 35, 39, 29 και 48 ετών, αντίστοιχα, και ένας 25χρονος αλλοδαπός. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στο ξενοδοχείο της 67χρονης διέμεναν εννέα μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν είχαν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ συνελήφθη και ένας 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται ότι επρόκειτο να προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα τους ανωτέρω αλλοδαπούς και να διευκολύνει τη μετακίνησή τους προς την ενδοχώρα.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες του Λιμενικού Σώματος, ο ρόλος του προαναφερόμενου αλλοδαπού στο κύκλωμα ήταν να προμηθεύει με πλαστά έγγραφα τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Κω, ώστε εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Επιπροσθέτως, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου συνελήφθησαν επιπλέον δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 36 ετών, ενώ αναζητείται ακόμα ένας 27χρονος αλλοδαπός.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο 28χρονος αλλοδαπός, που προσπάθησε να διαφύγει αλλά συνελήφθη, θα παρείχε πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των πλωτών μέσων του ΛΣ και θα συνόδευε τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο για να εισέλθουν στην ενδοχώρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρονται τα ακόλουθα:

Έπειτα από συλλογή νεότερων στοιχείων που ανέκυψαν από τις έρευνες και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, απογευματινές ώρες της 15-11-20, στελέχη του Λιμεναρχείου Κω, με τη συνδρομή στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Κω, της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και σε συνεργασία με την Β ΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ήτοι το Τμήμα Ασφάλειας Κω και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποιήθηκε νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, όπου εντοπίστηκαν εννέα (09) αλλοδαποί, στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ακολούθησε η σύλληψη της 67χρονης ιδιοκτήτριας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ στο πλαίσιο αξιοποίησης περαιτέρω πληροφοριών, βραδινές ώρες της 16-11-2020, συνελήφθη έξωθεν της ως άνω εγκατάστασης 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται ότι επρόκειτο να προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα τους ανωτέρω αλλοδαπούς και να διευκολύνει τη μετακίνησή τους προς την ενδοχώρα. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, ο ρόλος του προαναφερόμενου αλλοδαπού στην εγκληματική οργάνωση είναι να προμηθεύει με πλαστά έγγραφα τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Κω, ώστε εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Επιπροσθέτως, πρώτες πρωινές ώρες την 16-11-2020, συνελήφθησαν  δύο (02) επιπλέον αλλοδαποί  ηλικίας 28 και 36 ετών, ενώ αναζητείται και τρίτος 27χρονος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών  εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν:

  • ο 28χρονος, από στελέχη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος ΕΛ.Α.Σ. (Ο.Π.Κ.Ε.) της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου πλησίον της μαρίνας Κω, ο οποίος αναζητείτο στα όρια του αυτοφώρου.  Έπειτα από ενημέρωσή του από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής σχετικά με το περιεχόμενο της κατηγορίας εις βάρος του, ο ανωτέρω αντέδρασε και προσπάθησε να διαφύγει, ενώ άμεσα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Ο ρόλος του ανωτέρω 28χρονου στην εγκληματική οργάνωση ήταν να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και να συνοδεύει τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο για να εισέλθουν στην ενδοχώρα.
  •  ο 36χρονος,  από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Κω,  ως ηγετικό στέλεχος της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος επίσης αναζητεἰτο.

 

Και οι δύο προαναφερόμενοι αλλοδαποί συνελήφθησαν  για παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ. ”εγκληματική οργάνωση”, των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014 και του άρθρου 148 Π.Κ. “περί κατασκοπείας”.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Λιμενική Αρχή Κω και την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του νησιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *