Συγκέντρωση στο άγαλμα του Αλ. Διάκου από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο για το Πολυτεχνείο

Με συγκέντρωση στο άγαλμα του Αλεξάνδρου Διάκου ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο  Ρόδου θα τιμήσει την επέτειο του Πολύτεχνείου αύριο  με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία.

Με ανακοίνωση, η διοίκηση του Συλλόγου εκφράζει την αντίθεση της στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για το Πολύτεχνείο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Την στιγμή που η Αμερικάνικη κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωση αμφισβητεί ανοιχτά την εθνική μας κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα δίνοντας αέρα στα πανιά του Τούρκικου ιμπεριαλισμού, η Ελληνική κυβέρνηση  αποφάσισε την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη με συγκέντρωση στο πολυτεχνείο και πορεία που καταλήγει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

Ο Σύλλογος μας θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας με αντιπροσώπους στο άγαλμα του Αλέξανδρου Διάκου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.