ΕΒΕΠ: Η καραντίνα κοστίζει 170 εκατομμύρια την ημέρα στόχος να σωθεί ότι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δις € της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

Στοιχεία που αφορούν το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία από την πανδημία έδωσε στη δημοσιότητα ο  πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται  όπως αναφέρει το 2ο lockdown να αποτελέσει τη χαριστική βολή για 1 στις 3 από τις 206.000 επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, να απειληθούν επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας, τα μέσα εισοδήματα να χάσουν επιπλέον 700-800 εκ. €, ενώ οι οφειλές σε ταμεία και δημόσιο να αυξηθούν κατά 3-4 δις € και τα κόκκινα δάνεια κατά 4-5 δις €. για να προστεθούν στα 26 δις € «παγωμένες πανδημικές οφειλές».

Η  «καραντίνα» της οικονομίας κοστίζει περίπου 170 εκ. € την ημέρα ή 5 δις € για 30 ημέρες ή περίπου 3,5 δις € μέχρι τέλος Νοεμβρίου.  Για τους εμπόρους στόχος είναι να σωθεί ότι σώζεται από το  τζίρο των 3,5 δις € της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

 Αναλυτικά  στην ανακοίνωση του ο κ Β Κορκίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

Με τον ορίζοντα της πανδημίας να παραμένει θολός, παρά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, η πρόβλεψη δυσμενών εξελίξεων για την οικονομία το επόμενο εξάμηνο οδηγεί στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ανάπτυξη 7,5% το 2021, θέτοντας τον πήχη τρεις μονάδες ψηλότερα από το εκτιμώμενο πλέον 4,5% και την ύφεση στο 8,2% από το πιθανό διψήφιο 10% για το 2020.

Οι συνέπειες της δεύτερης ύφεσης οδηγούν σε μια πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος κοντά στο 3% για το 2021. Ανάλογη είναι δυστυχώς και η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ στα 162-163 δις €, από τα περυσινά 183 δις € με απώλειες 20 δις € και εκτίναξη του χρέους άνω του 200%.

Το κόστος της κατάστασης του νέου lockdown αποτυπωμένο σε αριθμούς δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις για το τι βιώνει η αγορά και ποιες είναι οι αλυσιδωτές συνέπειες.

Στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται το 2ο lockdown να αποτελέσει τη χαριστική βολή για 1 στις 3 από τις 206.000 επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, να απειληθούν επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας, τα μέσα εισοδήματα να χάσουν επιπλέον 700-800 εκ. €, ενώ οι οφειλές σε ταμεία και δημόσιο να αυξηθούν κατά 3-4 δις € και τα κόκκινα δάνεια κατά 4-5 δις €. για να προστεθούν στα 26 δις € «παγωμένες πανδημικές οφειλές».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 234 δις €, εκ των οποίων 91,7 δις € ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δις € ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δις € ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown έχει υπολογιστεί σε 2,5%-3% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η «καραντίνα» της οικονομίας κοστίζει περίπου 170 εκ. € την ημέρα ή 5 δις € για 30 ημέρες ή περίπου 3,5 δις € μέχρι τέλος Νοεμβρίου

 Βέβαια το κόστος στη πραγματική οικονομία περιορίζεται με τα «φιλότιμα μέτρα» ύψους 3,3 δις €, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έρχονται να προστεθούν στα ήδη 24 δις € για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, και άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Τα μέτρα όμως δεν φτάνουν για όλες τις επιχειρήσεις, από το «ντόμινο» που δημιουργείται στη αγορά. Ας μην ξεχνάμε, πως πίσω από μία βιτρίνα καταστήματος, υπάρχει μια εφοδιαστική αλυσίδα αξίας, με χονδρικό εμπόριο, μεταπώληση, εισαγωγή, logistics, αλλά και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, που επίσης πλήττονται.

Οι άνθρωποι της αγοράς νοιώθουμε στη κυριολεξία, πως έχουμε χάσει ένα χρόνο από την «οικονομική μας ζωή», που δεν θα ανακτηθεί ποτέ, νοιώθουμε μεγάλη πίεση, αλλά δεν τα παρατάμε.

Στόχος μας τώρα, είναι να σώσουμε ότι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δις € της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

  Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης του δεύτερου lockdown είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, όμως στο τέλος θα νικήσουμε, αρκεί να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα για όσο χρειαστεί μέχρι το εμβόλιο και να μείνουμε υγιείς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *