Η TUI βάζει… φέσι στους Έλληνες ξενοδόχους

Η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα πληρωμών της, που φέρνει εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο «λουκέτου», γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η TUI εξέδωσε σειρά τροποποιήσεων συμβολαίων αυτόν τον μήνα, στο  πλαίσιο των οποίων οι ξενοδόχοι καλούνται να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πάρουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που του χρωστά η εταιρεία για τις διαμονές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Οι πληρωμές, που συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, αντιστοιχούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, χρήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν να περάσουν τη χειμερινή σεζόν.

Δυο ξενοδόχοι είπαν πως η TUI τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και πως θα πρέπει να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια προκειμένου να επιβιώσουν, αν η εταιρεία δεν τους πληρώσει το πλήρες ποσό που τους οφείλει αυτόν τον μήνα. Operator στα ελληνικά νησιά που η εταιρεία του χρωστά 70.000 ευρώ δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει το συμβόλαιό του με την TUI.

Ο βουλευτής Ρόδου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός είπε πως η καθυστέρηση είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, καθώς «πήραν μεγάλα ρίσκα για να ανοίξουν φέτος δεδομένης της πανδημίας και μπορεί να έχουν ζημιές. Θα είναι αγώνας επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις τριών και τεσσάρων αστέρων».

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα με την οποία καλούν την κυβέρνηση να πιέσει την TUI, που είναι ο μεγαλύτερος tour operator που εξυπηρετεί την Ελλάδα, να αντιστρέψει την απόφασή της και να πληρώσει. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να αυξήσει το «ταβάνι» των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων προς τα ξενοδοχεία από τα 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση στενά» και πως ελπίζει να εξασφαλίσει επιπλέον στήριξη από την ΕΕ για τον τουριστικό κλάδο της χώρας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ζημιές στον τουρισμό που σχετίζονται με τον κορωνοϊό προβλέπεται φέτος να φτάσουν τουλάχιστον τα 12-14 δις. ευρώ.

Η TUI από την πλευρά της δήλωσε πως έχει «κάνει σημαντικές προπληρωμές σε ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων εκκρεμεί» και πως ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και στην Ελλάδα για να «συζητήσει σχέδια πληρωμών και να επανεξεταστούν από κοινού οι επιλογές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *