FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Εκ κακού κόρακος κακόν ωόν

Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Πρώην βουλευτής και Νομάρχης ΠΑΣΟΚ

Από κακό κοράκι μόνο κακό αυγό μπορεί να προκύψει.

Δίκαζαν οι δικαστές την διένεξη του ρητοροδιδάσκαλου Κόρακα με τον μαθητή του τον Τεισία. Ρήτορας ήθελε να γίνει ο Τεισίας, αλλά λεφτά δεν είχε να πληρώσει τον δάσκαλο. Έκαναν μια συμφωνία: Λέει στον δάσκαλο ο μαθητής, θα σε πληρώσω όταν θα κερδίσω την πρώτη μου δίκη.

Πέρασαν τα χρόνια, οΤεισίας έγινε καλός ρήτορας αλλά δεν πλήρωνε τον δάσκαλο του. Άλλα επαγγέλματα έκανε και δεν δικηγορούσε. Ο Κόρακας τον πήγε στο Δικαστήριο, στην αγόρευση του ισχυρίζεται και λέει στους Δικαστές, «δεν με ενδιαφέρει τί απόφαση θα πάρετε,αν η απόφαση σας είναι ευνοϊκή για μένα,  ο Τεισίας οφείλει να με πληρώσει, αν είναι αρνητική και δικαιώνει τον Τεισία, αφού έτσι κερδίζει την δίκη, πάλι οφείλει να με πληρώσει».

Καταθέτει ο Τεισίας και λέει,

«δεν με απασχολεί η απόφαση σας και δεν πρόκειται να πληρώσω, εάν αποφασίσετε ότι δεν πρέπει να πληρώσω τον δάσκαλο,δεν πληρώνω γιατί αυτή είναι η απόφαση σας, αν πείτε ότι πρέπει να πληρώσω,τότε θα έχω χάσει την δίκη,οπότε δεν πληρώνω». Απηύδησαν  οι δικαστές και με  μια φωνή είπαν,  «εκ κακού κόρακος κακόν ωόν».

Στις μέρες μας, όταν με σκωπτική, περιπαιχτική διάθεση αντιμετωπίζεις κάποιον που πιστεύει ότι διατυπώνει σοφίες και αλήθειες με μια παράφραση του πιο πάνω του απαντάς:

«Εκ κακού κόρακος κρά».

Χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια μου ήρθε στο μυαλό η παραπάνω ρήση διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο του αγαπητού μου,πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

Με πολύ καλή διάθεση προσπαθούσα να ανιχνεύσω, τί στο καλό θέλει να πεί ο ποιητής.Κατέταξα το κείμενο του στην κατηγορία των «ευγενών λιβελογραφημάτων» και «ευγενών αγιογραφιών».Κατηγορούσε «αβρόχοις ποσί», συλληβδην όλη την Αντιπολίτευση, ότι δεν έχει προτάσεις και ότι ο αντιπολιτευτικός της λόγος είναι ανούσιος και όπως αφήνει να υπονοείται και επικίνδυνος.

Μια δεύτερη, προσεκτικότερη ανάγνωση, οδηγεί τον κάθε αντικειμενικό αναγνώστη σε ένα αβίαστο συμπέρασμα .

«Αφήστε ήσυχο τον κ. Μητσοτάκη, καλά κάνει τα όσα κάνει και αυτά που δεν κάνει, μόνο αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές πολλαπλές κρίσεις».Δεν θα ήταν δυνατόν να περιμένει κανείς τίποτα άλλο από τον κ. Σημίτη και για αυτό η μόνη απάντηση- αντίδραση, είναι μόνο μια: Εκ κακού κόρακος κρά».

Από παλαιόθεν είναι γνωστός ο έρωτας σου κ. Σημίτη με τον Νεοφιλελευθερισμό και οι εμμονές σου για τις δυνατότητες αυτορύθμισης των αγορών και τις περιστολές των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων.

Μήπως δεν ήταν στα χρόνια σου η περίοδος της ασύδοτης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού κατεστημένου, η ασύδοτη ληστρική λειτουργία των Τραπεζών, η ληστεία των πολιτών με το Χρηματιστήριο, η εξαθλίωση λειτουργίας των θεσμών και η απαξίωση τους;

Στα χρόνια σου έγινε μια προσπάθεια επίλυσης του Ασφαλιστικού αλλά με λάθος μεθοδεύσεις και με λάθος στοχεύσεις.

Σε χρόνια κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας, τότε υπάρχουν οι ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις για δραστικές μεταβολές λειτουργίας των θεσμών.

Διαπρύσιος κήρυκας του «εκσυγχρονισμού» αλλά μόνο στα λόγια, εκτός και αν εννοούσες εκσυγχρονισμό την διεύρυνση δικαιωμάτων και διευκόλυνση των ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

Αρνήθηκες τον όποιο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δεν τόλμησες την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, δεν δόθηκε λύση στις διαδικασίες και τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης, άφησες ανεξέλεγκτη την ληστρική λειτουργία των Τραπεζών, η εύκολη παροχή δανείων έκανε δέσμιους εκατομμύρια πολιτών.

Ναι, στις μέρες σου εκτελέστηκαν τα περισσότερα έργα, κανείς δεν το αμφισβητεί, αυτό που τίθεται ως προβληματισμός είναι, το κόστος των έργων και ειδικά των Ολυμπιακών έργων και η μετέπειτα αξιοποίηση τους.

Η όποια υστεροφημία σας κ. Σημίτη εδράζεται στην ανικανότητα αυτών που σας διαδέχτηκαν, τον μικρό Καραμανλή, τον μικρό Γιώργο (δική σου επιλογή), τον Σαμαρά και τον Τσίπρα.

Έχετε δίκιο κ.Σημίτη να εκφράζεστε σήμερα με αυτό το τρόπο για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και την Αντιπολίτευση, έχετε υποχρέωση να στηρίξετε τα παιδιά σας αυτά που σήμερα στελεχώνουν την Κυβέρνηση και αυτά που περιμένουν στον προθάλαμο.

Στο όλο κείμενο σας κ. Σημίτη δεν διάβασα τις δικές σα προτάσεις, ένας πρώην Πρωθυπουργός δεν είναι δημοσιολογών αναλυτής αλλά «Ταγός».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *