FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Οι επιδόσεις του 2020 στον τουρισμό είναι το καλύτερο εισιτήριο για τη σεζόν του 2021

Σε θέματα που αφορούν την υπογραφή του πρωτοκόλλου για  την παράδοση του ΦΟΔΣΑ Νότιας Ρόδου  από το Δήμο της  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον τουρισμό αλλά και  στη λειτουργία των κοινωνικών δομών αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξή τύπου σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου  και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της συνέντευξής που είχε γίνει εδώ και καιρό και δεν ήταν δυνατό να αναβληθεί.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και δέκα ημέρες. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε χθες. Θεωρήσαμε πως δεν θα ήταν σωστό να αναβάλουμε τη σημερινή συνάντηση σεβόμενοι τον τομέα της υγείας που για μας είναι  πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Αποτελεί δέσμευση μας είπε ο κ. Καμπουράκης η υπογραφή της παράδοσης του ΧΥΤΑ στον ΦΟΔΣΑ.

«Η υπογραφή σήμερα της παράδοσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Ρόδου στον νέο ΦΟΔΣΑ έχει να κάνει με τη δέσμευση μας . Αφορά τη λειτουργία των δομών αυτών , τη  σωστή τιμολόγηση για τους πολίτες .  Ο νέος φορέας καλείται να τον αναβαθμίσει  και να τον εκμεταλλευθεί για το καλό του Ροδίτη», τόνισε ο δήμαρχος .

Ο κ. Καμπουράκης ευχαρίστησε και το προσωπικό του Δήμου που έδωσε αγώνα για να κρατηθεί η Ροδος καθαρή.

«Οι σημερινές συνθήκες είναι τραγικά δύσκολες . Και για το πρωτόκολλο  παράδοσης του ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι εργάστηκαν υποδειγματικά για να γίνουν όσα πρέπει», τόνισε

Ο δήμαρχος όμως αναφέρθηκε και στο επίτευγμα που έγινε φέτος στον τουρισμό με τις 600.000 αφίξεις τουριστών.

«Ακούσαμε όλοι το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη. Αναφερόμενος στον τουρισμό όμως, οφείλω να αναφερθώ, στο επίτευγμα το φετινό στον τουρισμό με τις 600.000 αφίξεις και να ευχαριστήσω όλους τους Ροδίτες  για τον αγώνα. Είμαι ευτυχής για αυτό που κάναμε.  Τα νέα ήταν καλά για μια χρονιά που θεωρούνταν χαμένη . Για την περιοχή μας που εξαρτάται από τον τουρισμό αυτό που έγινε ήταν  ένας άθλος όλων. Θα πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί πετύχαμε μια μεγάλη νίκη», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής του ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου στον ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Θα ακολουθήσει όπως τόνισε σε λίγο καιρό και η παράδοση του ΧΥΤΑ του βορείου τριγώνου της Ρόδου.

«Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή για το περιβάλλον. Και αυτό γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου ανευθυνότητας.  Ζητούμενη η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Σε ένα τόπο που ζει από τον τουρισμό το περιβάλλον είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας. Σε αυτό το περιβάλλον,  τακτικές  αντιλήψεις και ανεύθυνες πολιτικές έχουν αφήσει σοβαρές πληγές , καλούμαστε με μια νέα αντίληψη μέσα σε δύο, τρία το πολύ χρόνια να καλύψουμε το έλλειμα 20 τουλάχιστον ετών. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα και ο στόχος δεν μας τρομάζει. Στοιχηματίζω πως μόλις προδοθεί η πρώτη υποδομή θα ξεκινήσουν οι καταγγελίες από τους τόσο «ευαίσθητους» συμπολίτες μας . Δεν ανακόπτουν όμως καμία πορεία. Θα συνεχίσουν να είναι δολιοφθορείς του μέλλοντος αλλά μοναχικοί. Από σήμερα ξεκινάμε μια πολύ μεγάλη μάχη να δώσουμε τέλος σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Και μπαίνουμε σε αυτή τη μάχη με μεγάλη αισιοδοξία και χαμόγελο που δεν φαίνεται λόγω της .. μάσκας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας πως ξεκινά μια νέα περίοδος περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

«Σε αυτή τη νέα εποχή θα κληθούμε να μετάσχουμε όλοι. Να κληθούμε γιατί φθάσαμε εδώ και να αποτυπώσουμε την πορεία και τι παραλαμβάνουμε. Σε αντίθεση με άλλους εμείς κάνουμε έργο  και στεκόμαστε απέναντι, στους πολίτες δείχνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα. Δείχνοντας τι παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε.  Και  οι πολίτες θα κληθούν από μας να μετάσχουν σε ένα καινούργιο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Ο καθένας θα είναι  ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα που θα έχει στόχο την μικρότερη δυνατή βλάβη στο περιβάλλον. Στόχος να  σταματήσει ο περιβαλλοντικός κατήφορος και να αρχίσουμε να κτίζουμε αυτή την περιβαλλοντική διαχείριση που όλοι έχουμε τόση ανάγκη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε,  η  υπογραφή του πρωτοκόλλου για την παράδοση του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου στον ΦΟΔΣΑ.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Περιφερειάρχης και τόνισε, πως αυτό που έγινε φέτος στον τουρισμό είναι κάτι που συζητείται πανελλαδικά και παγκόσμια.

«Είναι κάτι που  μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους. Σήμερα που είναι ημέρα περίσκεψης και αγωνίας  για το τι θα γίνει, αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα.  Οι επιδόσεις του 2020 είναι το καλύτερο εφαλτήριο για το 2021. Η Ρόδος πέτυχε να έχει το 50% της συνολικής κίνησης του Νοτίου Αιγαίου. Εδειξε μεγάλη ωριμότητα ως προορισμός και κέρδισε πολύ  μεγάλη εμπιστοσύνη και σημαντικό έδαφος στον  τουρισμό για το 2021. Τα μικρότερα νησιά μας πέτυχαν υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με πέρσι γιατι ο κόσμος πίστεψε πως είναι  πιο ασφαλείς προορισμοί. Είμαστε  υπερήφανοι για το κλείσιμο της φετινής σεζόν.  Γνωρίζουμε πως αυτό που έγινε δεν φθάνει.  Όμως κάθε φορά το αποτέλεσμα κρίνεται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε.   Όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενο έχουν μερίδιο σε αυτό που  έγινε. Η νίκη είναι συνολική», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης συνέστησε υπομονή γιατί σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις όπως είπε,  βρίσκουν έδαφος οι  ακραίες φωνές και ο λαϊκισμός ριζώνει γιατί  σε τέτοιες περιόδους οι άνθρωποι είναι  ευάλωτοι.

«Δυστυχώς αυτές οι φωνές έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε δεινά και πλέον η απομόνωση τους δεν είναι δουλειά μόνο αυτών που είναι στην πολιτική. Πρέπει να κτιστεί το ίδιο μέτωπο με αυτό που δημιουργήθηκε στον τουρισμό απέναντι σε αυτούς που με άκρατο λαϊκισμό δεν διστάζουν να θυσιάσουν το μέλλον του τόπου. Από την πλευρά μας όλο αυτό το μέτωπο, να περιμένει αυτό που ξέρει. Θα είμαι όσο σκληρός χρειάζεται για να μείνει ο τόπος όρθιος. Για να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά και να σταματήσει να χάνει ευκαιρίες. Θα συνεχίσω να δουλεύω με τους συνεργάτες μου όσο σκληρά χρειάζεται για να πετυχαίνουμε κάθε ημέρα μικρές νίκες. Η μητέρα των  μαχών δεν υπάρχει. Αντιθέτως υπάρχει ένα σύνολο αναμετρήσεων που θέλουν ένα καλό αποτέλεσμα. Δίνουμε τις μάχες με αξιοπρέπεια», τόνισε .

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις  αλλαγές που έχουν γίνει στο πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ . Έγιναν  με στόχο όπως είπε να ωφεληθούν περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Είδαμε τι έγινε στα προγράμματα άλλων περιφερειών ότι τα ποσά που αιτήθηκαν από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ήταν πολλαπλάσια των χρημάτων που είχαν. Αποφάσισε έτσι να δοθούν λιγότερα χρήματα σε περισσότερες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

«Προφανώς δεν θα καλυφθούν όλοι. Όμως αυτό δεν είναι επιχείρημα να μην κάνουμε το πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων που θα τύχει στήριξης είναι 3.000. Σήμερα που μιλάμε ο αριθμός αυτός είναι εγγυημένος. Κάθε ημέρα κάνουμε βήματα μπροστά»,τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο στήριξης των κοινωνικών δομών από το Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να ωφεληθούν οι συνάνθρωποι μας που θα βρεθούν σε δεινή θέση ο δήμαρχος Ρόδου τόνισε:

«Δεν υπάρχει κανόνας που να δείχνει πως γίνεται όταν έχεις χάσει το 80% των εσόδων σε μια δημοτική επιχείρηση να προσφέρεις τις ίδιες υπηρεσίες. Όμως υπάρχει η βασική επιταγή της προστασίας των ασθενέστερων στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Η δημοτική αρχή της Ρόδου έχει επίγνωση του προβλήματος Αυτή την ώρα σχεδιάζεται το θέμα που αφορά τα δημοτικά τέλη. Ο Δήμος Ρόδου κάνει πράγματα και πρέπει όμως να παρέχει και τις βασικές  υπηρεσίες που έχει υποχρέωση».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών η προσπάθεια δεν ξεκινάει τώρα.

«Έχουμε φροντίσει από την αρχή του έτους όλες οι κοινωνικές δομές να έχουν εγγυημένη  χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους μεχρι το 2023. Τα χρήματα είναι δεσμευμένα γιατί γνωρίζαμε  την εξέλιξη που θα είχαμε. Τα χρήματα αυτά είναι ευρωπαϊκοί πόροι», τόνισε.

Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για τη χρηματοδότηση των δομών υγείας από την ΠΝΑΙ.

«Είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για το οποίο βάλαμε και ίδιους πόρους.  Στα κοινωνικά παντοπωλεία οι ωφελούμενοι έφθασαν τα 8000 άτομα. Έχουμε φθάσει σε όλα τα νησιά. Κόβουμε από άλλες δράσεις για τις κοινωνικές δομές.  Παράλληλα τρέχουμε όλους τους τομείς δράσεις μας»

« Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα  δεν στηρίξαμε μόνο με το ΝΗΣΙΔΑ . Βοηθήσαμε εξαντλώντας κάθε όριο για να καλύψουμε ανάγκη. Να μην υπάρχει ανησυχία για τις κοινωνικές δομές. Συνεργαζόμαστε με το Δήμο ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και να γίνεται σωστά η δουλειά και να καλύπτονται οι ανάγκες», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς στο Ασκληπειό της έγκαιρης επέμβασης αλλά και στην βοήθεια του Περιφερειάρχη αφού βοήθησε ώστε σε χρόνο ρεκόρ τα πυροσβεστικά ελικόπτερα στη Ρόδο για την κατάσβεση

Ο κ. Καμπουράκης τόνισε πως οι πολίτες που  υποφέρουν  θα πρέπει  να απευθύνονται στις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *