FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Καμένη γη κατήγγειλε πως παρέλαβε η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ αναδιοργάνωση της επιχείρησης με ορίζοντα το 2030

Σε απολογισμό πεπραγμένων προχώρησε σήμερα σε συνέντευξή τύπου η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ.

Παράλληλα έγινε και η παρουσίαση της ιστοσελίδας της επιχείρησης μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για όλα να βρίσκουν και να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς τους.

Για παραλαβή  μιας αποδιοργανωμένης  επιχείρησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Μανέττας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αν η σημερινή διοίκηση γνωρίζαμε την σημερινή κατάσταση θα χαρακτηρίζαμε τους ευαυτούς μας ως ιδανικούς αυτόχειρες.  Διοικείς κάτι που κάπως λειτουργεί. Πως διοικείς όμως κάτι που είναι τελείως αποδιοργανωμένο.  Τους πρώτους μήνες της θητείας επιχειρήσαμε να διαγνώσομε την έκταση του προβλήματος στην οποία ήταν η επιχείρηση  και με άμεσες παρεμβάσεις  να βάλουμε φρένο στα διαλυτικά φαινόμενα που θα οδηγούσαν την επιχείρηση σε ένα άδοξο τέλος», υπογράμμισε ο κ. Μανέττας.

Η νέα διοίκηση γρήγορα απέκτησε  εικόνα της κατάστασης  όπως είπε ο κ. Μανέττας.

«Δυστυχώς όμως ακόμη ανακαλύπτουμε πράγματα που συνεχώς μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Από τις πρώτες ημέρες οι αποφάσεις ήταν ξεκάθαρα για το  κτίσιμο της ΔΕΥΑΡ από την αρχή. Αυτό κάνουμε μέχρι και σήμερα. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος την οποία στηρίζουν οι εργαζόμενοι μας και οι εξωτερικοί συνεργάτες μας. Η προσπάθεια μας αυτή απαιτεί πόρους που δυστυχώς δεν έχουμε. Ξεκινήσαμε με ένα τεράστιο ταμειακό μείον και  ένα μεγάλο ποσό σε ανείσπρακτες οφειλές. Ήρθε όμως και η πανδημία που θα μας ταλαιπωρήσει σε οικονομικό επίπεδο  για πολύ καιρό ακόμη», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και πρόσθεσε πως η διοίκηση και το προσωπικό της επιχείρησης θα είναι συνεχώς στο πλευρό των πολιτών.

Ο κ. Μανέττας τόνισε πως στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε το αντικείμενο υποχρεώσεων της  επιχείρησης.

«Η επιχείρηση θα καταβάλλει να εισπράξει αυτά που της ανήκουν με τη δέσμευση όμως ότι τα έσοδα θα διατίθενται για τους σκοπούς της ύπαρξης και της λειτουργίας της.  Στόχος να  υλοποιήσουμε  έργα καλά και να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες και να φροντίσουμε για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΡ είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντλήσει πόρους. Σύμμαχος η αμέριστη στήριξη του δημάρχου κ Αντώνη Καμπουράκη η υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που στέκεται αρωγός πάντα δίπλα μας. Η επιχείρηση στηρίζεται στην εμπειρία και το μεράκι του Γενικού Διευθυντή καιτην υπευθυνότητα του προσωπικού μας. Τα θέματα που αφορούν την ποιότητα του νερού και των έργων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας», τόνισε ο κ. Μανέττας.

«Η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων είναι τόσο σημαντική όσο και η αξία του νερού για την ανθρώπινη ζωή. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κτίσουμε τη νέα ΔΕΥΑΡ και στην προσπάθεια αυτή είμαστε στρατευμένοι όλοι», τόνισε.

Λεπτομέρειες για την λειτουργία της ιστοσελίδας της ΔΕΥΑΡ έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης . Τόνισε πως η  επιχείρηση μπαίνει στον κόσμο της νέας τεχνολογίας . Υπογράμμισε πως η ιστοσελίδα συνεχώς θα ανανεώνεται. Εκτός από ενημέρωση οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους  και να βλέπουν αναλυτικά την τιμολόγηση του νερού.

Γ. Υψηλάντης

Ωστόσο ο κ. Γιώργος Υψηλάντης με  όσα είπε στη συνέντευξη στην ουσία άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης για τα πεπραγμένα της

«Θα είχαμε καλύψει τα όποια ελλείματα βρήκαμε . Θα είχαμε κάνει βήματα προς τα εμπρός αν δεν είχε μεσολαβήσει οικονομική κρίση λόγω  η πανδημία. Πιο επικίνδυνη όμως ήταν η καταστραμμένη δομή και οργάνωση των λειτουργιών της εταιρείας. Αυτό μας οδήγησε στην διαπίστωση πως η κατάσταση δεν θεραπεύεται με μπαλώματα . Πρέπει από την αρχή να κτίσουμε τη νέα ΔΕΥΑΡ. Τα πιο έμπειρα στελέχη είχαν μπει στην κατάψυξη ενώ έμπειρα στελέχη είχαν απενεργοποιηθεί. Είχε διαταταραχθεί η εμπιστοσύνη προς τη ΔΕΥΑΡ . Αυτό είναι πολύ  κακό και θέλουμε να το αναστρέψουμε. Οι υποδομές της επιχείρησης ήταν και είναι σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης. Ήταν μια εικόνα που δεν τιμά την επιχείρηση και αποτυπώνει την χρόνια εγκατάλειψη», τόνισε ο κ. Υψηλάντης .

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ είπε πως υπάρχουν στη Ρόδο  85.000 υδρόμετρα. Από αυτά το 35%  δεν διαβάζονται ή είναι τελείως κατεστραμμένα.

Μίλησε και για τις νεροκλοπές που έχουν πιάσει ταβάνι ενώ οι μετρήσεις των καταναλώσεων ήταν πλασματικές και οι λογαριασμοί εκδίδονταν κατά προσέγγιση.  Ανακρίβειες υπάρχουν όπως τόνισε και στα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων και κατά επέκταση των υδρομέτρων. Στην ουσία η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι πελάτες της.

Ο κ. Υψηλάντης παρουσίασε και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τις υποδομές της ΔΕΥΑΡ .

Αναλυτικά τόνισε ότι :

 • Η σχέση με τους πολίτες είχε περιέλθει σε καθεστώς πλήρους ανυποληψίας και πλήρους έλλειψης εμπιστοσύνης.
 • Οι υποδομές της Επιχείρησης παρέμεναν απαρχαιωμένες και σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης. Ξεκινώντας από το ίδιο το Κτίριο γραφείων της ΔΕΥΑΡ, τον Βιολογικό στο Βόδι, τις δεξαμενές, τις γεωτρήσεις, κ.ο.κ.
 • Αδράνεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.
 • Από τα 85.000 υδρόμετρα σε όλο το νησί, το 35% (δηλαδή 30.000) με μια πρώτη αισιόδοξη εκτίμηση, δεν διαβάζονται, δεν λειτουργούν ή είναι εντελώς κατεστραμμένα.
 • Η νεροκλοπή (με ή χωρίς μετρητή) πιάνει ταβάνι.
 • Οι μετρήσεις καταναλώσεων, μέχρι τώρα ήταν ανακριβείς και αναξιόπιστες και οι «κατά προσέγγιση» λογαριασμοί, ήταν η συνήθης πρακτική.
 • Τα στοιχεία των πελατών στους λογαριασμούς και στο σύστημα μηχανογράφησης ήταν και είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστα και ελλιπή.
 • Οι ενοικιαστές ακινήτων, χωρίς καμιά επίσημη σχέση με τη ΔΕΥΑΡ, «φέσωναν» τους ιδιοκτήτες όχι μόνο με απλήρωτα ενοίκια, αλλά και με απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΥΑΡ.
 • Τους λογαριασμούς αυτούς μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, παρά την ολιγωρία της ΔΕΥΑΡ να διακόψει την παροχή νερού σε σωρευμένους απλήρωτους λογαριασμούς.

Τι έγινε από τη σημερινή διοίκηση  όπως είπε ο κ. Υψηλάντης:

 • Ψηφίσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα & Προϋπολογισμό για το 2020. Ρεαλιστικά, επίκαιρα και στοχευμένα.
 • Συντάξαμε Νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)
 • Στελεχώσαμε τη νέα υπηρεσιακή δομή με έμπειρα, άξια και ικανά στελέχη σε επίπεδο Διευθυντών και αρκετούς νέους συναδέλφους στο επίπεδο Προϊσταμένων Υπηρεσιών.
 • Συμμετείχαμε στις δραστηριότητες της ΕΔΕΥΑ και ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Β. Μανέττας, μετέχει στο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ
 • . Μισθώσαμε με διαγωνισμούς, μηχανήματα έργου στις 9 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες, για να αντιμετωπίζουν τα συνεργεία μας με αμεσότητα κάθε βλάβη. Ίδιοι Πόροι ΔΕΥΑΡ.
ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ – ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΑΠΑΝΗ (€)
ΔΕ ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ 60.000,00
ΔΕ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 56.640,00
ΔΕ ΑΦΑΝΤΟΥ 60.000,00
ΔΕ ΙΑΛΥΣΟΥ 60.000,00
ΔΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 43.350,00
ΔΕ ΛΙΝΔΟΥ 59.575,00
ΔΕ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 43.760,00
ΔΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ 44.520,00
ΔΕ ΚΑΜΕΙΡΟΥ 60.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 487.845,00
 • Για τον ίδιο λόγο δημοπρατήσαμε και αναθέσαμε τρία έργα, από ίδιους πόρους και πάλι.

 

ΕΡΓΟ ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗ
Άρση Βλαβών-Συντήρηση Δικτύων ΔΕΥΑΡ ΔΕ Ρόδου-Ιαλυσού-Καλλιθέας 400.000,00 353.545,57
Άρση Βλαβών-Συντήρηση Δικτύων ΔΕΥΑΡ ΔΕ Αφάντου-Αρχαγγέλου-Λίνδου-Νότ.Ρόδου 400.000,00 348.000,01
Άρση Βλαβών-Συντήρηση Δικτύων ΔΕΥΑΡ ΔΕ Πεταλούδων-Καμείρου-Ατταβύρου 400.000,00 349.397,58
ΣΥΝΟΛΟ 1.200.000,00 1.050.943,16

 

 • Στη διαχείριση της πανδημίας. Ορίσαμε αμέσως Επιτροπή Διαχείρισης Θεμάτων Covid 19, που πήρε άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, αφίσες ενημέρωσης, κλπ.
 • Απολυμαίνουμε συνεχώς χώρους και οχήματα

Εφαρμόζοντας πολύ γρήγορα τις τηλεσυνεδριάσεις αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας για τις ευπαθείς ομάδες του προσωπικού

Προστατεύοντας τους εργαζόμενους μας και ταυτόχρονα προστατεύοντας την υγεία των συμπολιτών μας

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗ (€)
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13.585,92
ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 11.228,64
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΡΟΔΟΥ,  ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ,ΛΙΝΔΟΥ 13.063,00
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ,  ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 13.920,00
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΦΑΝΤΟΥ,  ΙΑΛΥΣΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΜΕΙΡΟΥ 13.782,00
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ISO 17025 : 2017 ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ 14.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 79.579,56
 • Προστατεύοντας και φροντίζοντας την περιουσία της ΔΕΥΑΡ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΗ (€)
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΕΥΑΡ 16.000,00
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΕΥΑΡ 17.664,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (CCTV) 11.300,00
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ (Ν. 4495/2017) ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΕΥΑΡ 4.500,00
ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Π.Ε.Α.) ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΕΥΑΡ 2.800,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ-ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 14.880,00
ΣΥΝΟΛΟ 67.144,00

Εγκαταστήσαμε GPS σε 60 οχήματα-μηχανήματα και μέσω της εφαρμογής έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο

Αναπτύσσουμε εφαρμογή GIS για το σύνολο των υποδομών μας (γεωτρήσεις, δεξαμενές, υδρόμετρα, κλπ)

 • Ελέγχοντας τη Διαχείριση
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΗ (€)
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ – ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 8.000,00
 • Ξαναχτίζοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΗ (€)
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 16.368,00
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΑΦΑΝΤΟΥ 15.950,50
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 15.510,00
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ 14.000,00
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 12.870,00
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ Δ.Ε ΛΙΝΔΟΥ 18.095,00
ΣΥΝΟΛΟ 92.793,50
 • Ηλεκτροδοτήσαμε 22 Αντλιοστάσια νερού (Νέες Ανορύξεις)
 • Ηλεκτροδοτήσαμε 20 Δεξαμενές νερού

 

ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ Α/Σ & ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΜ
Δ.Ε ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 9
Δ.Ε ΑΦΑΝΤΟΥ 3
Δ.Ε ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 1
Δ.Ε ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ 2
Δ.Ε ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 9
Δ.Ε. ΛΙΝΔΟΥ 4
Δ.Ε. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ 6
Δ.Ε. ΚΑΜΕΙΡΟΥ 8
ΣΥΝΟΛΟ 42

 

 • Συντηρήσαμε και επισκευάσαμε 50 Υδρογεωτρήσεις, 25 Αντλιοστάσια Νερού και 10 Δεξαμενές,

1.Με νέου τύπου υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα με πιστοποιήσεις διασφάλισης ποιότητας παραγωγής κατά ΕΝ ISO, δήλωση συμμόρφωσης CE  και  καταλληλότητας για χρήση  σε πόσιμο νερό

2.Με νέα εξωτερικά αυτόματα πολυβάθμια αντλητικά συγκροτήματα με συστήματα αυτοματισμού και inverters, εξασφαλίζοντας σταθερή πίεση στα δίκτυα και οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Με οικίσκους στέγασης συστημάτων χλωρίωσης και αυτοματτισμού.

 • Με διεθνή διαγωνισμό, προμηθευτήκαμε ηλεκτρολογικό υλικό αξίας 304.587,00€. Με αυτά το προσωπικό μας, επισκεύασε, αντικατέστησε, τροποποίησε, εκσυγχρόνισε και αυτοματοποίησε 120 Ηλεκτρικούς Πίνακες Αντλιοστασίων και Δεξαμενών.
 • Λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο, προβλήματα που ταλαιπωρούσαν για χρόνια πολίτες και Κοινότητες, όπως:
 • Μεταφέραμε μέσα σε τρεις μέρες τη μεταλλική δεξαμενή των Στεγνών στην Αρχίπολη.
 • Δώσαμε νερό μετά από δυο δεκαετίες, στην περιοχή Νάπες της Κοινότητας Αρχαγγέλου.
 • Με ελάχιστες παρεμβάσεις, δώσαμε νερό από το Φράγμα σε μεγάλο μέρος της Κοινότητας Αφάντου.
 • Δώσαμε νερό στο Μαντρικό και εξασφαλίσαμε νερό με νέα γεώτρηση για την επένδυση στην Άμαρτο.
 • Δίνουμε νερό στην Κρητηνία και σε συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ, συνεχίζουμε το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Α/Α Τ Ι Τ Λ Ο Σ    Π Ρ Α Ξ Η Σ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΜ/ΣΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
1 Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Δ.Ε. Ιαλυσού Δήμου Ρόδου 1.696.000,00 926.417,29 ΠΕΠ Ν. ΑΙΓ
2 Αντικατάσταση-Επέκταση Δικτύων Ύδρευσης Πόλεως Ρόδου 1.481.000,00 739.476,99 ΠΕΠ Ν. ΑΙΓ
3 Κατασκευή νέου Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Υδροδότησης του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου 68.854,18 42.001,05 ΠΕΠ Ν. ΑΙΓ
4 Αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων ΔΕ Καλλιθέας 3.250.000,00 1.614.430,85 ΠΕΠ Ν. ΑΙΓ
5 Δίκτυα αποχέτευσης Κατταβιάς 2.240.000,00 954.628,99 ΔΕΗ
6 Επέκταση συστήματος τηλεχειρισμού ΔΕ Ιαλυσού – Καλλιθέας 1.495.000,00 1.374.700,00 ΕΣΠΑ
7 Σύστημα διαχείρισης δικτύου ύδρευσης ΔΕ Λίνδου 1.313.400,00 1.246.450,00 ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
ΣΥΝΟΛΑ 11.544.254,18 6.898.105,17

 

Α/Α Τ Ι Τ Λ Ο Σ    Π Ρ Α Ξ Η Σ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΥΑΡ
1 Ανόρυξη Γεωτρήσεων στην Δ.Ε. Ατταβύρου 364.352,90 209.360,94
2 Ανόρυξη Γεωτρήσεων στην Δ.Ε. Νοτ.Ρόδου 2019 616.295,95 496.342,82
3 Ανόρυξη Γεωτρήσεων στην Δ.Ε. Καμείρου 2019 302.303,85 228.085,49
4 Νέα Εξωτερικά Δίκτυα Μεταφοράς Νερού Οικισμού Μανδρικού-Οικισμού Καμείρου Σκάλας 291.000,00 128.543,50
5 Άμεση αξιοποίηση νέως υδρευτικών γεωτρήσεων 115.203,19 88.706,47
6 Δίκυο αποχέτευσης ακαθάρτων οδού Λυκίας και Παρόδων 80.692,00 46.870,64
7 Λειτουργία & Συντήρηση Απομακρυσμένων ΕΕΛ 1.288.700,00 1.165.020,00
8 Λειτουργία & Συντήρηση ΕΕΛ Λίνδου 963.200,00 885.100,00

 

Α/Α Τ Ι Τ Λ Ο Σ    Π Ρ Α Ξ Η Σ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΥΑΡ
9 Προμήθεια & Εγκατάσταση συσκευών μηχανοργάνωσης ΔΕ Ρόδου 99.580,00 73.765,03
10 Προμήθεια & Συντήρηση Μετασχηματιστών 132.270,00 85.370,00
11 Προμήθεια αντλιών λυμάτων Κοινότητας Ρόδου 95.500,00 71.619,00
12 Προμήθεια υλικών αποχέτευσης ΔΕ Πεταλούδων 58.975,00 36.367,00
13 Συμφωνία Πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ΕΕΛ & Έργων Υποδομών Αποχέτευσης 1.300.000,00 910.000,00
14 Συντήρηση συσκευών απόσμησης 140.325,00 138.465,00
15 Συντήρηση Υδρογεωτρήσεων 347.488,00 250.160,00
16 Τεχνική επιθεώρηση Η/Ζ 16.500,00 9.900,00
17 Αναβάθμιση ΕΕΛ Ρόδου 2.649.700,00 2.303.012,00
ΣΥΝΟΛΑ 8.862.085,89 7.126.687,89
 • Είμαστε βέβαιοι ότι σας κουράσαμε. Και δεν μιλήσαμε για όλα. Γιατί αυτά που γίνανε, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάσαμε.
 • Ένα χρόνο μετά, δεν αισθανόμαστε πια «ιδανικοί αυτόχειρες». Ως ομάδα, δουλέψαμε σκληρά, με σύνεση, ήθος, και σεμνότητα. Χωρίς ανούσιες φανφάρες.
 • Δεν δουλέψαμε στην τύχη, δεν δουλέψαμε απλά από αντίδραση για να διασώσουμε τη ΔΕΥΑΡ ή για να διαχειριστούμε την κρίση.
 • Δουλέψαμε στη βάση του Οράματος της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΥΑΡ και του Σχεδίου που καταρτίσαμε για την υλοποίησή του . Με όραμα το 2030.

 

Η οικονομική ακτινογραφία της ΔΕΥΑΡ

Την οικονομική αποτύπωση της κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο έκανε στη συνέντευξή τύπου ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Σ Σπυρόπουλος.

 • Για να κριθεί κατά πόσο αυτή η διαχείριση είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
 • Ως μέτρο σύγκρισης επιλέξαμε είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο (Οκτώβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019), που αντιστοιχεί στο τελευταίο έτος (5ο) διαχείρισης της προηγούμενης Διοίκησης.
 • Οι απαιτήσεις την περίοδο 2014-2018 εκτινάχθηκαν από τα 31 εκατ. στα 58 εκατ.€ (αύξηση 27 εκατ. ή 87% ή 5,4 εκατ. €/έτος).
 • Σήμερα ανέρχονται στα 60,26 εκατ. €, και αν δει κανείς την καμπύλη τάσης (διακεκομμένη γραμμή), είναι εμφανής η έναρξη μείωσης.
 • Στο διάστημα 10ος/18-9ος/19 βεβαιώθηκαν 21.440.238€.
 • Στο διάστημα 10ος/19-9ος/20 βεβαιώσαμε 17.830.667€, δηλαδή 3.609.571€ λιγότερα.
 • Στο διάστημα 10ος/18-9ος/19 εισπράχθηκαν 19.856.258 € (92,61% των βεβαιωθέντων). Άρα τα ανείσπραχτα αυξάνονταν!
 • Στο διάστημα 10ος/19-9ος/20 εισπράξαμε 19.307.421 €, (108,28% των βεβαιωθέντων). Αυτός είναι ο λόγος που τα τα ανείσπραχτα άρχισαν να μειώνονται!
ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ/ΔΑΝΕΙΩΝ
ΡΥΘΜΙΣΗ/ΔΑΝΕΙΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ

 (€)

ΥΠΟΛΟΙΠΟ

 (€)

ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΟ

 (€)

Ρύθμιση Ε.Φ.Κ.Α. Αναδρ/κών 1.608.049,60 1.222.284,81 15.045,00
Ρύθμιση Δ.Ε.Η. 822.414,34 451.509,00 30.100,00
Δάνειο Τράπεζας Πειραιώς 3.043.883,30 602.267,60 17.600,00
Δάνειο Ταμείου Παρακ/θηκών 6.116.437,70 3.255.237,72 31.900,00
Δάνειο/α Τράπεζας Δωδ/νήσου 3.152.006,96 358.208,21 11.300,00
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 14.742.791,90 5.889.507,34 105.945,00

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

 • Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.1069/80, η ΔΕΥΑΡ οφείλει να δημοσιεύει ετησίως Ειδικό Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή, το οποίο τυπώνεται και αποστέλλεται στους καταναλωτές (με κόστος εκτύπωσης και αποστολής) ή αναρτάται στον ιστότοπο της (χωρίς ή με ασήμαντο κόστος).
 • Χιλιάδες έντυπα βρήκαμε τυπωμένα και δεν είχαν αποσταλεί. Και βεβαίως ήταν Απλήρωτα! Τα πληρώσαμε και απλά κατέληξαν στην ανακύκλωση.
 • Στο διάστημα 10ος/18-9ος/19 καταναλώθηκαν 141.916 lt πετρελαίου.
 • Στο διάστημα 10ος/19-9ος/20 καταναλώθηκαν 111.441 lt πετρελαίου.

Με 5 επιπλέον οχήματα στον στόλο, πετύχαμε μείωση 21,50%.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ & ΙΝΤΕΡΝΕΤ
2018 2019 ΣΗΜΕΡΑ
61.925,33 € 66.185,74 € 22.420,44 €
 • Μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιλογή παρόχου υπηρεσιών τηλεφωνίας και internet, πετύχαμε δυο πράγματα:

1.Σύγχρονες και πολύ καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες με υψηλές ταχύτητες διαδικτύου.

2.Μείωση κόστους της τάξης του 65% κατά Μ.Ο.

 

Εκ μέρους των εργαζομένων στη συνέντευξή τύπου μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομενων  στην επιχείρηση κ. Λ Καρανικόλας.

“Η ΔΕΥΑΡ είναι ένας ζωντανός οργανισμός.Το έχουμε αποδείξει με τα έργα μας στο νησί. Πολλά έργα έχουν ξεκινήσει από την επιχείρηση αυτή”, τόνισε και πρόσθεσε πως η επιχείρηση δεν τελειώνει ποτέ. “Έχουμε υποχρέωση να βγάλουμε πολλά έργα προς τα έξω. Η δημοτική αρχή  θέλει να δει το νησί μας αλλαγμένο. Εχει βάλει στοίχημα να προσφέρει στους πολίτες και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.  Θα είμαστε και εμείς κοντά τους” τόνισε.

Αποτυπώθηκε όμως και σε φωτογραφίες η κατάσταση πριν και μετά …

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *