FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν. Σαντορινιός: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Πυρηνελαιουργείο Ρόδου !

Ερώτηση κατέθεσε, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου Ρόδου, σημειώνοντας ότι μη αντιμετώπισή τους και η ενδεχόμενη ανακοπή της επεξεργασίας του ελαιολάδου στη Δωδεκάνησο, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα και τα νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, θα σημάνει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού και θα προκαλέσει βαθιά φτωχοποίηση μεγάλων παραγωγικών κομματιών της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα και παθογένειες, διοικητικά κολλήματα και κυρίως έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, έχουν φέρει τη λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνελαιουργείου στο Ν. Αγαίου, σε τέλμα, και σε απόγνωση τα περίπου 12 ελαιοτριβεία της Ρόδου, που συνδέονται άρρηκτα με αυτό.Αν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου έχει καταβάλει συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή ιδιωτών και ελαιοτριβέων, που θα δώσει ώθηση στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του πυρηνελαιουργείου, έτσι ώστε να μπορεί η μονάδα να ανταποκριθεί στην νέα νομοθεσία, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτός ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο και προσπαθώντας να μην χαθεί η ελαιοκομική περίοδος για τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση προς το Υπουργείο σχετικά με την εξεύρεση λύσης για τη λειτουργία του Πυρηνελουργείου. Όπως τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το Υπουργείο οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με το Πυρηνελουργείο, αφού αποτελεί κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων των νησιών, η παράταση του καθεστώτος λειτουργίας του, έτσι ώστε να μην υποστεί παραπάνω ζημία ο πρωτογενής τομέας των νησιών και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα, μέσα σε συνθήκες κρίσης, το ιδιαίτερα ποιοτικό και διεθνώς προβεβλημένο προϊόν της Δωδεκανήσου, το λάδι.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού υπογραμμίζει ότι ο πρωτογενής τομέας των νησιών, εξαιτίας της, άνευ προηγούμενου, μείωσης του τζίρου στην εστίαση και στον τουρισμό, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, χαρακτηρίζει ως αδήριτη την ανάγκη στήριξης των παραγωγών των νησιών, από μέρους της Πολιτείας, δεδομένου ότι οι αγροτική και μεταποιητική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη των χειμαζόμενων νησιωτικών οικονομιών, σε μια περίοδο που ο τριτογενής τομέας διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει, σχολιάζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδεκανήσου, με ποιους τρόπους προτίθεται να στηρίξει τους παραγωγούς ελαιολάδου των νησιών της Δωδεκανήσου, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου της Ρόδου και τι πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει ώστε να αποτρέψει τη διακοπή της ελαιοκομικής περιόδου για τους παραγωγούς των νησιών. Τέλος, απαντήσεις ζητούνται, μέσω της Ερώτησης για το αν το Υπουργείο μελετά την αξιοποίηση των προτάσεων που έχει λάβει από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σχετικά με τρόπους συνέχισης της λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου Ρόδου, ωσότου και ευοδωθούν οι προσπάθειες της ΕΑΣΔ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας.

Στη σχετική ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η κρίση της πανδημίας και η ύφεση που η χώρα μας βιώνει, έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εθνική Οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα πληττόμενος είναι ο πρωτογενής τομέας, αφούαγρότες, κτηνοτρόφοι, έμποροι και οι ασχολούμενοι με τις μεταποιητικές δραστηριότητες του κλάδου, έχουν δει κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους. Η ζοφερή αυτή κατάσταση έχει ακόμη μεγαλύτεροαρνητικό αντίκτυπο στους παραγωγούς των νησιών, που και εξαιτίας της, άνευ προηγούμενου, μείωσης του τζίρου στην εστίαση και στον τουρισμό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, για το αν θα μπορέσουν να ενταχθούν ξανάστην παραγωγική διαδικασία.

Υπό το πρίσμα των αρνητικών αυτών δεδομένων, είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξης των παραγωγών των νησιών, από μέρους της Πολιτείας, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη των χειμαζόμενων νησιωτικών οικονομιών, σε μια περίοδο που ο τριτογενής τομέας διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, οφείλουν να ενισχύσουν κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη των παραγωγικών κλάδων.

Περαιτέρω, αυτή την περίοδο πολλοί από τους παραγωγούς και τους μικρούς εμπόρους του πρωτογενούς τομέα προσπαθούν, ακόμη και μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και παρά τις αρνητικές προγνώσεις για την μετάδοση του ιού και την πορεία της οικονομίας, να εκμεταλλευτούν την νέα ελαιοκομική περίοδο, κρατώντας ψηλά τις ελπίδες τους, ότι ο ελληνικός αγροτικός και μεταποιητικός κλάδος μπορεί να επιβιώσει. Δεν είναι όμως λίγα τα επιπλέον εμπόδια που έχουν να υπερκεράσουν, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιων εμποδίων, που ανακόπτουν τις προσπάθειες ανάταξης των προαναφερόμενων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, είναι το καθεστώς λειτουργίας του ΠυρηνελαιουργείουΡόδου, το οποίο και ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ). Χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα και παθογένειες, διοικητικά κολλήματα και κυρίως έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό του, έχουν φέρει τη λειτουργία του μεγαλύτερουπυρηνελαιουργείου στο Ν. Αγαίου,σε τέλμα, και σε απόγνωση τα περίπου 12 ελαιοτριβεία της Ρόδου, που συνδέονται άρρηκτα με αυτό.

Συγκεκριμένα, αν και η ΕΑΣΔ έχει καταβάλει συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή ιδιωτών και ελαιοτριβέων, που θα δώσει ώθηση στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του πυρηνελαιουργείου, έτσι ώστε να μπορεί η μονάδα να ανταποκριθεί στην νέα νομοθεσία περί διφασικής επεξεργασίας και να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων (Ν. 3982/2011, Ν. 4014/2011, ΦΕΚ 2471/Β/10-08-2016), εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτός ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός.

Τα προβλήματα λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου της Ρόδου αποτελούν μεγάλο και ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή εξέλιξη του κύκλου της επεξεργασίας της ελιάς στα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού από τη μια τα ελαιοτριβεία, για να λειτουργήσουν, οφείλουν απαραίτητα να συνεργάζονται με αδειοδοτημέναπυρηνελουργεία, νέας τεχνολογίας,(ΚΥΑ 127402/1487/Φ15/2016 – ΦΕΚΒ 3924/07-12-2016), που όμως τέτοια, δυστυχώς δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, μιας και η εν λόγω μονάδα είναι η μοναδική σε όλη τη Δωδεκάνησο, ενώ από την άλλη η μεταφορά του πυρήνα με πλοία είναι μια πολύπλοκη και πολυέξοδη διαδικασία, που απαιτεί ειδική μεταχείριση, στο πλαίσιο της μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων, και από την άλλη ανεβάζει το κόστος παραγωγής, μετακυλώντας το αναπόφευκτα στον καταναλωτή του ελαιολάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στο προφίλ του προϊόντος.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι το λάδι αποτελεί ένα από τα δυναμικά προϊόντα της Δωδεκανήσου, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, αφού εκτός από την ντόπια κατανάλωση, πολλά νησιά εξάγουν την παραγωγή τους, ενώ οι παραγωγοί της Ρόδου έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Επιπλέον, η ενδεχόμενη ανακοπή της επεξεργασίας του ελαιολάδου στη Δωδεκάνησο, εξαιτίας των δυσλειτουργιών του Πυρηνελαιουργείου, σε μια περίοδο που η χώρα και τα νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, θα σημάνει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού και θα προκαλέσει βαθιά φτωχοποίηση μεγάλων παραγωγικών κομματιών της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις και επιστολές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων των νησιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δευτέρου βαθμού, αποτελεί η παράταση του καθεστώτος λειτουργίας τουπυρυνελουργείου, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ελαιοκομική περίοδος, να μην υποστεί παραπάνω ζημία ο πρωτογενής τομέας των νησιών και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα, μέσα σε συνθήκες κρίσης, το ιδιαίτερα ποιοτικό και διεθνώς προβεβλημένο προϊόν της Δωδεκανήσου, το λάδι. Μάλιστα, προς την ανωτέρω κατεύθυνση έχει ήδη υποβληθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σχετική αναλυτική πρόταση προς το Υπουργείο, αναμένοντας αρμοδίως απαντήσεις και λύσεις.

Επειδή, η κρίση και η ύφεση που η χώρα μας αντιμετωπίζει, καλούν την Πολιτεία να λάβει πολυεπίπεδαμέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα των νησιών,

Επειδή, το λάδι είναι αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά προϊόντα της Δωδεκανήσου,

Επειδή, το πυρηνελαιουργείο Ρόδου αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα, του είδους, στο Ν. Αιγαίο και τη μοναδική στα Δωδεκάνησα,

Επειδή, έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείο Ρόδου, ωστόσο όσο πλησιάζει η νέα ελαιοκομική περίοδος, δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Με ποιους τρόπους προτίθεται ο Υπουργός να στηρίξει τους παραγωγούς ελαιολάδου των νησιών της Δωδεκανήσου, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου της Ρόδου;
  2. Μελετά το Υπουργείο την αξιοποίηση των προτάσεων που έχει λάβει από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σχετικά με τρόπους συνέχισης της λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου Ρόδου, ωσότου και ευοδωθούν οι προσπάθειες της ΕΑΣΔ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας;
  3. Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει το Υπουργείο σε σχέση με την μη διακοπή της ελαιοκομικής περιόδου για τους παραγωγούς των νησιών;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *