«Ευελιξία» είναι η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων ;
Νέα ενημερωτική συνάντηση για τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων, είχε την περασμένη Παρασκευή 30/10, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Παναγιώτη Εγγλέζο, παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπεύθυνος Τύπου του ΕΚΡ και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνο Ρόδου, Γιώργος Φραντζολάκης και ο αναπληρωτής Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, Δημήτρης Καραγιάννης.
Το κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε, από τους εκπροσώπους του ΕΚΡ, είναι η δραματική επιδείνωση των συνθηκών της καθημερινότητας του κόσμου της εργασίας και η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στο νησί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, περίπου το 80% του συνολικού αριθμού εργαζομένων στο νησί της Ρόδου είναι εποχικοί υπάλληλοι, ένα υψηλό ποσοστό επιμερισμένο σε 21. 000 ξενοδοχοϋπαλλήλους και 19.000 εργαζόμενους, σε άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Από αυτό το ποσοστό, εργάστηκε μόλις το 30%, σε καθεμία από τις δύο κατηγορίες, με το 70% να βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή αναστολής εργασίας. Εντωμεταξύ, 19.000 εποχικά εργαζόμενοι, πλέον άνεργοι και χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το έκτακτο επίδομα ανεργίας, αφού το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει εντάξει στη ρύθμιση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις πολλούς ΚΑΔ.
«Φθάσαμε να θεωρούμε τους 6.000- 7.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, «τυχερούς» που κατάφεραν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 534 ευρώ για τρεις μήνες!» σημείωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΕΚΡ, φέρνοντας ως παραδείγματα μη-αναγνώρισης της εποχικότητας, τους τουλάχιστον 13.000 εργαζόμενους σε τουριστικά πρακτορεία, στο αεροδρόμιο (duty-free και άλλες επιχειρήσεις), στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τους οδηγούς ταξί, κ.ο.κ. «Υπάρχει κόσμος που συρρέει καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο για να πάρει πληροφορίες και να ζητήσει βοήθεια, εργαζόμενοι που περίμεναν πάνω από δύο μήνες και διαπιστώνουν ότι τελικά δεν εντάσσονται στην διάταξη» επισήμανε ο Πρόεδρος.
Εκτός από την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους λίγους που το δικαιούνται, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν στερηθεί οποιουδήποτε εισοδήματος, τόνισε από τη μεριά του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δεσμευόμενος ότι θα επαναφέρει το θέμα άμεσα αφού η κυβέρνηση επιμένει, εν μέσω πανδημίας, να θεωρεί αόρατους τους εποχικούς εργαζόμενους και να θέτει αδικαιολόγητους όρους και «ναι μεν, αλλά», έστω και για την ελάχιστη οικονομική τους κάλυψη.
«Διαλύουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, καταργούν στην πράξη το 8ωρο, ταυτίζονται με τις επιταγές του ΣΕΒ»
Στο τραπέζι της συζήτησης στο ΕΚΡ, έγινε αναφορά στο αβέβαιο μέλλον των τοπικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες πρόκειται να λήξουν στο προσεχές διάστημα ενώ, παράλληλα, εκφράστηκαν η βαθιά ανησυχία και οι προβληματισμοί για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ήδη ο κ. Βρούτσης, πρόκειται για νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα στην αγορά εργασίας και στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου φανερώνουν τις ανερμάτιστες και αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ, επισήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, δίνοντας ως παραδείγματα των κυβερνητικών προθέσεων τις απλήρωτες υπερωρίες και τα ωράρια εργασίας «λάστιχο», την θέσπιση εμποδίων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το τέλος στις εργατικές διαφορές και την απαξίωση του ΣΕΠΕ. Μετά τον Πτωχευτικό Κώδικα, έρχεται το πτωχοποιητικό νομοσχέδιο για εργασιακά και συνδικαλιστικά, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το αντεργατικό πρόσωπο της Κυβέρνησης της ΝΔ αποκαλύπτεται και σαρώνει το εργατικό και απεργιακό Δίκαιο. Ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στην μισθωτή εργασία, όπως την ξέραμε, νομιμοποιώντας τις απλήρωτες υπερωρίες. Σε συνθήκες εκτός μνημονίου και εντός πανδημίας, αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων, και να προστατευθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο κ. Βρούτσης φέρνει ένα νομοσχέδιο ραμμένο πάνω στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σε συνδυασμό με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και ο οποίος διαλύει την προστασία της πρώτης κατοικίας, βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση που ισοπεδώνει την ήδη καθημαγμένη ελληνική κοινωνία. Τα σπίτια θα παραδίδονται σε τράπεζες και τουλάχιστον το 80% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγούνται σε πτώχευση. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με μότο την «αναδιάρθρωση της αγοράς και την ευελιξία στην εργασία», δίνει τη σκυτάλη στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα funds και τις πολυεθνικές που πλέον θα ελέγχουν τα πάντα στον τόπο μας. Οφείλουμε όλοι οι φορείς να συντονίσουμε τη δράση μας και να υπάρξει μια καθολική αντίδραση της κοινωνίας».