Στη Βουλή το θέμα της γέφυρας της Κρεμαστής από το ΜέΡΑ 25

Tην παρέμβαση των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις, για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην Κρεμαστή  ζητά το ΜεΡΑ 25 με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

 Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ως ΜέΡΑ25 μετά την αδιαφορία της περιφερειακής αρχής για το ζήτημα της κατασκευής της νέας γέφυρας στην Κρεμαστή, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητάμε την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα από την περιφερειακή αρχή ώστε οι ροδίτες να έχουν μια σαφή εικόνα σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα για ένα από τα σημαντικότερα έργα του νησιού μας.

Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση.

Προς:  τον Υπουργό Εσωτερικών

             τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών   

Θέμα: «Η Γέφυρα Κρεμαστής στη Ρόδο»

 Η γέφυρα στην περιοχή Κρεμαστή στη Ρόδο αποτέλεσε ήδη από το 1995 αιτία διαμαρτυρίας των κατοίκων του νησιού καθώς η εν λόγω κατασκευή αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για το κυκλοφοριακό δίκτυο.

Το φθινόπωρο του 2013, μάλιστα, κατά τη διάρκεια μεγάλης νεροποντής, χάθηκαν δύο ανθρώπινες ζωές εκεί, καθώς η γέφυρα «μπάζωνε» ένα σημείο του ποταμού, εμποδίζοντας να φύγουν τα ορμητικά νερά.

Οι κάτοικοι της περιοχής, στα μέσα του 2014, ήλπιζαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα καθώς η τότε  περιφερειακή αρχή είχε δημοπρατήσει την κατασκευή της νέας γέφυρας, με την εγκατάσταση, μάλιστα, του ανάδοχου του έργου, αλλά η νέα περιφερειακή αρχή διέκοψε την εργολαβία λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων και ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αναθέσεων της μελέτης για την κατασκευή της νέας γέφυρας.

Από τον Νοέμβριο του 2019 αποφασίστηκε το κλείσιμο της ιρλανδικής διάβασης για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και η κίνηση αυτών πλέον γίνεται από τον παράλληλο δρόμο του ποταμού, ο οποίος και αυτός είχε υποστεί πολλές ζημιές από τις νεροποντές.

Πέρα από την ταλαιπωρία των οδηγών και την κακή εικόνα στους επισκέπτες, μιας και η γέφυρα της Κρεμαστής αποτελούσε την είσοδο της πόλης, παρατηρείται και μεγάλη συρρίκνωση των εσόδων των καταστημάτων που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της Κρεμαστής, ένα σημείο ζωντανό που αυτή την στιγμή φυτοζωεί.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Πόσο ασφαλής είναι η γέφυρα Κρεμαστής στη σημερινή της κατάσταση;
  2. Η ιρλανδική διάβαση προβλέπεται να ανοίξει ξανά –και να κλείνει όταν βρέχει-και αν ναι θα υπάρξει φύλαξη;
  3. Ποια τα σχέδια της Περιφέρειας για τη γέφυρα Κρεμαστής;
  4. Θα προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης με βάση την υπάρχουσα μελέτη ή χρειάζεται να εκπονηθεί νέα μελέτη;
  5. Η υφιστάμενη μελέτη είναι ολοκληρωμένη και αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στη γέφυρα;
  6. Αν προβλέπεται αποκατάσταση της γέφυρας, υπάρχει προγραμματισμός έναρξης εργασιών αποκατάστασης και αν ναι, εντός ποιου χρονικού πλαισίου;
  7. Η εγκατάσταση φαναριών θα έλυνε σε κάποιο βαθμό το υφιστάμενο πρόβλημα των οδηγών που θέλουν να φτάσουν στην Κρεμαστή;
  8. Αν ναι, γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη εγκατάστασης φαναριών;
  9. Αν όχι, ποια άλλα άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στην Κρεμαστή;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *