FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με δυο κόκκινα τριαντάφυλλα υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, στο ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας στη Ρόδο, την Γαλλική αντιπροσωπεία που αποτελείτο από την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας κα. Αλίκη Μοσχή-Gauguet και τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κ. Patrick Comoy που επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί.
Ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο κ. Φλεβάρης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία του Γαλλικού κράτους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του καταλύματος της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αλλά και γενικότερα για την έμπρακτη υποστήριξη της Γαλλίας στις θέσεις της Ελλάδας στον Διεθνή χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας αποτελεί η Περιφέρειά μας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε την συμπαράσταση της Περιφερειακής Αρχής και των κατοίκων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου προς τον γαλλικό λαό για τις φρικτές δολοφονικές επιθέσεις θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας που εκδηλώθηκαν στην Γαλλία. Η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν έχουν θέση στην Ενωμένη Ευρώπη που πρεσβεύει τις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας που αποτελούν θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Με τις αξίες αυτές στην ιστορική τους διαδρομή ταυτίστηκαν ο Ελληνικός και ο Γαλλικός πολιτισμός και οι δυο χώρες που έως σήμερα αποτελούν ηθική δύναμη και παράλληλα ισχυρή συμμαχία στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
Η Πρόξενος κα. Μοσχή αναφέρθηκε στην εν γένει λειτουργία του Καταλύματος της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών και στην δημιουργική συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο με σκοπό να αναβαθμίσουν την αίγλη του χώρου και την δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών εκδηλώσεων.
Ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε στην προσφορά και στις πρωτοβουλίες της κας. Μοσχή, η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της ως Επίτιμη Πρόξενος έως σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο και αποτελεί παράλληλα ως πολίτης της Ρόδου πολύτιμο σύνδεσμο του Γαλλικού κράτους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Comoy κατά την διάρκεια της συνάντησης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ολόκληρη την ατζέντα θεμάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, που ως θεσμός προβάλλει την Γαλλική γλώσσα και πολιτισμό στον κόσμο. Ιδιαίτερα ενημερωμένος για τα ζητήματα της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και γενικότερα της Περιφέρειας απέδειξε ότι η επίσκεψή του κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας του Ινστιτούτου με την Περιφέρεια για να μεταφερθούν στον Περιφερειάρχη και στις αρμόδιες Διευθύνσεις.
Πρωταρχικά έθεσε το θέμα ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για την γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στα νησιά του Αιγαίου και στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς στόχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος είναι η αύξηση των μαθητών και των νέων που διδάσκονται την γαλλική γλώσσα. Επαίνεσε την παραδοσιακή τέχνη του μαρμάρου στην Τήνο και στα νησιά των Κυκλάδων, την οποία παρακολουθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο ως στοιχείο παραδοσιακής τέχνης και παράδοσης.
Ιδιαίτερη θεματική ενότητα απετέλεσε η σημασία που δίνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Ροδιακή κεραμική. Κατά την άποψη του κ. Comoy αποτελεί τομέα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει διαχρονικά στην τέχνη της κεραμουργείας ως αντικείμενο μελέτης και ως πηγή έμπνευσης για νέους δημιουργούς που θα συνδυάσουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο ή με οποιονδήποτε τρόπο θα εκφραστούν υιοθετώντας τα στοιχεία που πρόβαλλε η τέχνη και τεχνική της Ροδιακής κεραμικής. Μάλιστα η Γαλλική αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στις δραστηριότητές της στην Ρόδο για την διάδοση και την εκμάθηση των μυστικών της κεραμικής και στην επιθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ένας μεγάλος Ρόδιος δημιουργός, με πολλές διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση, ο κ. Κώστας Νεοφύτου συνεργάζεται ήδη με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με αντικείμενο τη σύγχρονη κεραμική. Το πρόγραμμα απορρέει από την κοινή επιθυμία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενδυνάμωσης των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων στη Ρόδο μέσα από τη δημιουργία και τη συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών της Ροδιακής κεραμικής με τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας. Ο κ. Φλεβάρης επεσήμανε ότι από τις τακτικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τον κ. Νεοφύτου γνωρίζει καλά την αγάπη του για τον τόπο, την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά και την επιθυμία του να μεταφέρει τα μυστικά της γλυπτικής και της Ροδιακής κεραμικής στις νεότερες γενεές.
Για την προβολή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος το Γαλλικό Ινστιτούτο ενώνει τις δυνάμεις του με την Περιφέρεια και υπογραμμίζει την καλή συνεργασία και τις προοπτικές περεταίρω ενίσχυσης και εμβάθυνσής της.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης αποχαιρετώντας την Γαλλική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η επίσκεψη και η συνεργασία αυτή αποδεικνύει ότι το περίφημο «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» γίνεται πράξη και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *