FEATUREDΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν με την προβολή της  ταινίας του «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» (παραγωγή 2019).

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα  υγιεινομικά πρωτόκολλα λόγω του Covid19 (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση προβλεπόμενου αριθμού θεατών κ.α), ο Όμιλος Cine-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, το Κινηματογραφικό εργαστήρι Cine-Chevalier, η ΕΥΘΥΤΑ και ο Ιατρικός Σύλλογς Ρόδου συνεργάστηκαν και παρουσίασαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 8μ.μ. στον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ, την πρόσφατη ταινία του σκηνοθέτη «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Η συγκεκριμένη ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) γυρίστηκε κυρίως στους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Αποκατάστασης Τραυματιών (Κ.Α.Τ.) στην Αττική. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές κάποιων ασθενών, κυρίως νέων άνθρωπων, εντός και εκτός του Νοσοκομείου, που νοσηλεύονται μετά από σοβαρά ατυχήματα όπου βρέθηκαν ανάπηροι από τη μια μέρα στην άλλη. Καταγράφει με αυθεντικό τρόπο τον καθημερινό τους επίμονο και επίπονο αγώνα για την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας καθώς και τον  αγώνα και την αγωνία του ιατρικού και λοιπού νοσηλευτικού  προσωπικού της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Κ.Α.Τ. Πρόκειται για ένα φίλμ «γεμάτο, ελπίδα και ανθρωπιά», κατά τη γενική διαπίστωση  των θεατών που παρακολούθησαν την ταινία με μεγάλο ενδιαφέρον στη φιλόξενη αίθουσα του ΠΑΛΛΑΣ.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης απαντώντας σε ερωτήματα των θεατών σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως κύρια επιδίωξη της ταινίας του ήταν να μετατρέψει τα ιατρικά περιστατικά σε συγκινητικά ανθρώπινα δράματα με στόχο την αποδοχή όσων μας επιφυλάσσει μια καθ’ όλα απρόβλεπτη πραγματικότητα, χωρίς συνθήματα και πρόθεση διδακτισμού. «Δουλειά του ντοκιμαντερίστα είναι να δείχνει κι όχι να αποδεικνύει» υπογράμμισε εμφατικά.

Την ταινία παρακολούθησε η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, η οποία συνεχάρη τον καταξιωμένο Γάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν ο οποίος διαμένει και εργάζεται  στην Ελλάδα από το 1978. Η κυρία Μοσχή  παρακολούθησε την ταινία με εξαιρετικό ενδιαφέρον  και συγκίνηση και ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για το σημαντικό καλλιτεχνικό του έργο που προσφέρει στη χώρα μας.

Σύντομες επαινετικές παρεμβάσεις για το έργο του σκηνοθέτη Μάρκου Γκαστίν  έγιναν και από την εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Χαρίκλεια Ανδρουτσοπούλου, η οποία εξέφρασε τη συγκίνησή της καθώς η ταινία αναδεικνύει με πιστότητα το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου τον κινηματογραφικό μας Όμιλο  για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει στην προβολή της ταινίας  ως συνδιοργανωτής.  Η Ελένη Καρύδη,  ιδρύτρια και  ψυχή της ΕΥΘΥΤΑ, στο χαιρετισμό της  πρότεινε να αξιοποιηθεί το ντοκιμαντέρ στα σχολεία ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνονται τελευταία στο νησί μας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες  Ρόδου.

Ο Γιώργος Τζεδάκης από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Cine Chevalier καλωσόρισε εκ μέρους του Εργαστηρίου τον σκηνοθέτη, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση που θα ασκήσει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στο έργο των κινηματογραφιστών  που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Παράλληλα ενημέρωσε το κοινό για την προγραμματισμένη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου. Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά», παραγωγής της  κινηματογραφικής ομάδας του “Ciné Chevalier”, την Τρίτη 27 και  Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Σημειώνεται πως η ταινία  «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»  προβλήθηκε μέσα στο 2020 σε διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ και απέσπασε τα παρακάτω βραβεία:

-Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ AegeanDocs”, Οκτώβρης 2020.

-Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2020.

“Βραβείο Ορφέα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Festival Los Angeles Greek Film Festival”, Οκτώβρης 2020.

Ο Όμιλός μας ευχαριστεί θερμά την Ολυμπία Γκογκέ για την ιδέα, την πρόταση και  την γενικότερη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ευχαριστεί επίσης την Ευαγγελία Κακά καθώς και τους τεχνικούς του Κινηματογράφου ΠΑΛΛΑΣ για την συνεχή υποστήριξη και την άψογη συνεργασία τους.

Τέλος, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς:

Το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου, «Εμμανουήλ Χριστ. Σταματίου & Μαρίας Χριστοφ. Σταματίου»

– Το ξενοδοχείο Sunrise Luxury Apartments καθώς και το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων  για την πολύπλευρη υποστήριξη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες εδώ και σε ολόκληρο τον κόσμο,  ο «Όμιλος Cine-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» συνεχίζει το κινηματογραφικό του έργο συμπράττοντας με διάφορους φορείς για να ψυχαγωγεί και να μορφώνει ώριμους και υπεύθυνους θεατές και πολίτες. Προσεχώς θα ανακοινώσουμε στα Μ.Μ.Ε. τις προγραμματισμένες διαδικτυακές και δια ζώσης δράσεις της χειμερινής περιόδου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *