Στράτος Καρίκης: Καμία δομή φιλοξενίας για παράνομους μετανάστες, αρχές Δεκεμβρίου σφραγίζονται τα παλιά σφαγεία
«Ο Δήμος Ρόδου δεν πρόσκειται να προχωρήσει στην μίσθωση ξενοδοχείου για την φιλοξενία παράνομων μεταναστών και προσφύγων μετά το κλείσιμο της άτυπης δομής στα παλαιά σφαγεία»
Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στο Νotos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης με αφορμή την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Χαίρομαι που εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση. Τα παιδιά του ΣΎΡΙΖΑ είναι διεκδικητικά . Αλίμονο αν η νεολαία μας δεν είναι διεκδικητική. Η άποψή μου όπως και της δημοτικής αρχής είναι κάθετη. Είμαστε στην τελική ευθεία, για τη λύση του προβλήματος. Και λύση για μας είναι η καταγραφή των ανθρώπων αυτών και η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης που αναφέρθηκε και στις επιστολές που είχε στείλει στα αρμόδια υπουργεία.
«Κάναμε αγώνα με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για να δοθεί λύση. Αγώνα έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς», είπε ο αντιδήμαρχος.
Ο κ. Καρίκης τόνισε πως όσες παρεμβάσεις και να γίνουν στους χώρους των παλαιών σφαγείων δεν πρόκειται αυτοί να γίνουν κατάλληλοι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
«Δεν είναι κατάλληλος ο χώρος αυτός όσες παρεμβάσεις και αν υποστεί.Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθημερινή διαβίωση ανθρώπων και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Πρέπει να αναφέρουμε πως όλοι οι εθελοντές και ο κ. Ν Μαντικός έχουν δώσει τον εαυτό τους για τη δομή . Την κράτησαν ανοικτή , χωρίς κρατική βοήθεια .Εμείς όμως από την αρχή ήμασταν πολύ ξεκάθαροι. Δεν θα περάσουμε στη λύση του ξενοδοχείου. Και οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε συναντήσεις έδιναν λύσεις των σαράντα ημερών και των δύο μηνών. Στο ερώτημα όμως τι θα γίνονταν μετά τους δύο μήνες δεν υπήρχε απάντηση.Το ελληνικό κράτος προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Προβλέπει ναι είναι σε χώρους που να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές τις οποίες τα παλαιά σφαγεία δεν διαθέτουν. Οι άνθρωποι αυτό πρέπει να μεταφέρονται σε χώρους που να είναι διαμορφωμένοι για αυτούς. Χώροι τέτοιοι, δεν υπάρχουν στη Ρόδο. Τα παλαιά σφαγεία θα κλείσουν σε 40 με 45 ημέρες. Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή που έχουμε αναλάβει καθήκοντα και οι 172 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που μένουν εκεί θα φύγουν εκτός Ρόδου».
Στα σχέδια του Δήμου Ρόδου είναι να εκκενωθεί ο χώρος και να χρησιμοποιεί για επενδυτικό σχέδιο.
Η Ημέρα του δημάρχου ‘
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο θεσμό που φέρει την ονομασία Ημέρα Δημάρχου.
Η πρώτη επαφή του Δημάρχου και των αντιδημάρχων με τα προβλήματα των πολιτών θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου.
«Είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας που θέλουν να δουν το δήμαρχο. Έχουμε επικοινωνήσει με 155 πολίτες. Κάτω από 50 θα έρθουν εκείνη την ημέρα. Το αναφέρω γιατί 100 και πλέον αιτήματα, έχουν αντιμετωπιστεί ήδη. Εκείνη την ημέρα θα τεθούν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και κάποια ζητήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Θα δούμε όλους τους πολίτες και ότι μπορούμε θα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
Οι καθαρίστριες και μόνιμοι θερμομετρητές στα σχολεία
Ο κ. Καρίκης ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα πιάνουν δουλειά στα σχολεία άλλες 108 καθαρίστριες αφού ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Ακόμη όπως τόνισε στα σχολεία θα εγκατασταθούν 14 μόνιμοι μετρητές της θερμοκρασίας των παιδιών.
«Οι καθαρίστριες έχουν πλήρη μέσω και απολυμαντικά για την καθαριότητα. Επειδή είδαμε πως η κατάσταση με την πανδημία επιδεινώνεται θα αγοράσουμε 14μόνιμους θερμομετρητές που θα εγκατασταθούν στα μεγάλα σχολεία και θα ελέγχουν τα παιδιά κατά την είσοδο τους. Τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν σε σχολεία σε Λάρδο, Γεννάδι, Αρχάγγελο, Αφάντου, Καλυθιές, Ρόδο και Ιαλυσό, Κρεμαστή και Σορωνή».