FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΥΚΛΑΔΕΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν . Μπόνης: Με τη Νησίδα στήριξη των μικρών επιχειρήσεων για το δύσκολο χειμώνα

Στην υλοποίηση του προγράμματος Νησίδα που άνοιξε με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  και αφορά την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  αναφέρθηκε  μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης.

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ. Μπόνης άνοιξε χθες   η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ” της Περιφέρειας, για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία covid-19.

Ο  προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της Δράσης ανέρχεται 30.000.000 € και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2014-2020.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή , έως τις 23 Νοεμβρίου 2020, διάστημα μεγαλύτερο από άλλες Περιφέρειες της χώρας, λόγω νησιωτικότητας, ούτως ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά τους.

«Το πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα κεφάλαιο κίνησης, μη επιστρεπτέο για να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Βέβαια πρέπει να προσέξουν, ώστε τα χρήματα που θα πάρουν να πάνε σε λειτουργικές δαπάνες. Αν δεν γίνει αυτό το κεφάλαιο κίνησης γίνεται επιστρεπτέο. Δεν  μπορεί για παράδειγμα να πάρει κάποιος τα χρήματα αυτά και να αγοράσει αυτοκίνητο.  Θα πρέπει  να τα διαθέσει για την πληρωμή της  μισθοδοσίας  του ενοικίου των προμηθευτών», δήλωσε ο κ. Νίκος Μπόνης

Στο πρόγραμμα όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ εντάσσονται  οι επιχειρηματίες που είχαν κάνει έναρξη  στην εφορία πριν από την 01.01.2019. Δεν αφορά τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μέσα στο 2020.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα Νησίδα ο κ. Μπόνης τόνισε πως υπάρχει μοριοδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, τον αριθμό των εργαζομένων  τον κύκλο εργασιών.

«Ειδικά με το στοιχείο του κύκλου εργασιών πρέπει να αποδεικνύεται η πτώση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν εντάσσονται σε αυτό  οι επιχειρηματίες που  είχαν κάνει έναρξη το 2020. Το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε.Με την  Περιφέρεια προχωρήσαμε σε κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων ώστε να φθάσουν χρήματα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη» , τόνισε ο κ. Νίκος Μπόνης.

Οι κατηγορίες  είναι :

 Κατηγορία 1η 

Δευτερογενής τομέας και μεταποίηση εδώ παρέχεται  10% των 30 εκατομμυρίων.

Κατηγορία 2η 

Ο τριτογενής τομέας ο τουρισμός οι υπηρεσίες η  εστίαση και το χονδρεμπόριο. Στον τομέα αυτό πάει  το 40 % των πόρων του προγράμματος.

Κατηγορία 3η 

Τριτογενής τομέας και λιανικό εμπόριο.. Εκεί διανέμονται  τα μισά κονδύλια του προγράμματος  δηλαδή τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί οι  επιχειρήσεις που έκλεισαν μπήκαν σε πολλά προγράμματα στήριξης και παροχής ρευστότητας ,  σε αντίθεση με τις μικρές και πολύ  μικρές  που λειτούργησαν μεν αλλά υπέστησαν μεγάλες ζημίες σε οικονομικό επίπεδο. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Περιφερειάρχης επέλεξε να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις  στο Ν Αιγαίο», είπε ο κ. Νίκος Μπόνης.

Σε ερώτηση  αν υπάρχουν άλλα προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών, που έκαναν έναρξη στην εφορία το 2020 και δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια από τη «Νησίδα» ο κ. Μπόνης δήλωσε:

«Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορούν  να αντλήσουν πόρους.  Είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορέσαμε σε αυτό να κάνουμε παρέμβαση. Οι επιχειρηματίες που έκαναν έναρξη το 2020 μπορούσαν να μετάσχουν σε κάποια από τα τραπεζικά προγράμματα αν είχαν τη δυνατότητα»

Η  κατάσταση στην  αγορά 

 Ο  Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τόνισε :

«Αντιμετωπίσαμε  μια κακή τουριστική  περίοδο από την  αρχή μέχρι τον Αύγουστο. Κινητικότητα υπήρξε  τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αλλά δεν μπορεί να καλύψει το κενό της προηγούμενης περιόδου. Αυτή την περίοδο υπάρχει κίνηση  στην αγορά»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *