Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/10/2020, επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο  είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο  άμεσα από τον Υπουργό κ. Βρούτση  και έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλη Βαβουγυιό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ για την πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) του οποίου το ΕΙΕΑΔ έχει την διαχειριστική ευθύνη.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΤΕΒΑ, του οποίου σημειωτέον η διαχείριση ανατέθηκε στο ΕΙΕΑΔ το 2014 επί της προηγούμενης θητείας του κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση  τόσο για τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται σε σχέση με την πανδημική κρίση (διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας), όσο και για την πορεία του προγράμματος πανελλαδικά, όπου 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους  (άτομα ακραίας φτώχειας) λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων   και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του.  Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

 Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών)

 Ο Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ,  να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων,  ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.  Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να  σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, ευχαριστώντας τον Υπουργό για τη σημερινή επίσκεψη εργασίας, διαβεβαίωσε ότι το ΕΙΕΑΔ με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται καθημερινά στο ρόλο και την αποστολή του, ώστε το έργο και οι δράσεις του να έχουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, ιδίως μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης.

Η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Αναλυτικά ο κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα ακόλουθα:

Σήμερα είχα την τιμή να επισκεφτώ το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (EIEAΔ), έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο οργανισμό που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είχα την χαρά να ενημερωθώ από τα στελέχη τουγια τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και το ποικίλο υποστηρικτικό έργο του.

Να συζητήσω μαζί τους καιμε τον Πρόεδρό του Άρη Βαβουγιό τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται.

Επιπλέον, σήμερα μας δόθηκε μία εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσουμε στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στο πολύτιμο ρόλο και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.

ΈναΚοινωνικό Ταμείο με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκεεπίτης δικής μουθητείας στο Υπουργείο Εργασίας το 2014.

Μία πολύ σωστή, χρήσιμη και εποικοδομητική, όπως αποδείχθηκε απόφαση, καθώς δημιουργήθηκε ένας νέος νευραλγικός βραχίονας του κράτους που λειτούργησε με τις δεκάδες υποστηρικτές κοινωνικές δράσεις τουυπέρ των απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ξεκλειδώνοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Αναμφίβολα, τα 6 χρόνια, κατά τα οποία λειτουργεί συνεχόμενα και αποτελεσματικά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της αξιοπιστίας και υπεύθυνης προσφοράς του προς την κοινωνία.

Σήμερα το ΤΕΒΑ έχει αναδειχθεί μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην ανακούφιση της φτώχειας συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων, κυρίως παιδιών, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, μέσω των παρεχόμενων συνοδευτικών μέτρων.

Εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων και Περιφερειών), οι οποίες ως τοπικές κοινωνίες και σε άμεση επαφή με τους ωφελούμενους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ Ι).

Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. €.

Το ΤΕΒΑ, τα στελέχη τουμαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το εποπτεύουν, επιτελούν σημαντικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Αποτελεί ένα πετυχημένο υπόδειγμα στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι- Περιφέρειες), το αποτέλεσμα της οποίας προσφέρει πανελλαδική κάλυψη απέναντι στη φτώχεια, την ανέχεια και την εγκατάλειψη.

Ο αριθμός των ωφελουμένων κάθε μήναξεπερνάειτους 400,000 ενώ ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου ξεπερνάει το 1.000.000.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων είναι παράλληλα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο, επίσης δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά και δικής μου θητείας και που πρόσφατα, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, κατοχυρώθηκε συνταγματικά.

Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ΤΕΒΑ είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών του. Καθώς, το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη, το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.

Άλλωστε γι’ αυτό έχουμε διακριθεί πανευρωπαϊκά καθώς θεωρείται ένα δύσκολο εγχείρημα που επιβεβαιώνει τον επαγγελματισμό και την άριστη οργάνωση, με την οποία γίνεται όλη η διαδικασία διανομής των προϊόντων στους συμπολίτες μας.

Διότι το κοινωνικό πρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην παροχή βοήθειας  αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης βοήθειας, για την οποία το ΤΕΒΑ όχι μόνο έχει βραβευτεί αλλά ωςευρωπαϊκό υπόδειγμα άριστης πρακτικής,τού έχει ζητηθεί να παράσχει τεχνογνωσία σε άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Συγχαρητήρια στα στελέχη, τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ κ του ΤΕΒΑ καθώς και σε όλους τους συντελεστές αυτής της οργανωμένης και συγκροτημένης προσπάθειας που συμβάλει τόσο σημαντικά στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Γι’ αυτό,το ΕΙΕΑΔ και το ΤΕΒΑ θα συνεχίσουν και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να αποτελούν για το Υπουργείο Εργασίας, την αιχμή του δόρατος των κρίσιμων κοινωνικών πολιτικών μας για την στήριξη των αδυνάτων.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *