FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Σ. Καλεντερίδης στον Alpha 98,9 : Ο Ερντογάν θέλει να χωρίσει στη μέση το Αιγαίο

Ως «απόπειρα εξευτελισμού της Ελλάδας» χαρακτήρισε το χθεσινοβραδυνό  περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος  ερμηνεύει που μετέφερε τον Νίκο Δένδια, με την Τουρκία να το εμποδίζει να περάσει από τον εναέριο χώρο της, ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Ενοχλήθηκαν από την παρουσία Δένδια στη Βαγδάτη. Είναι μια χώρα σημαντική, που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης, επισημαίνοντας πως «Το περίεργο με την υπόθεση Δενδια είναι ότι θα επισκεπτόταν το Ερμπίλ, κάτι που τελικά δεν συνέβη».

Ωστόσο, από το ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Μας εξευτέλισαν οι Τούρκοι με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μια ανάλογη αντίδραση της Ελλάδας, ισορροπημένη, αλλά ανάλογη. Δεν πρέπει να τα αφήνεις έτσι αυτά γιατί την επόμενη φορά θα υποστείς κάτι χειρότερο», πρόσθεσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

«Η διπλωματία μας θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για αντίστοιχο εξευτελισμό σε Τούρκο αξιωματούχο και αν είναι δυνατόν και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας«, πρόσθεσε.

«Οι δύο προηγούμενες αποχωρήσεις του Oruc Reis, ήταν προσχηματικές. Η Τουρκία προσπαθούσε να αποφύγει τις κυρώσεις. Στην προηγούμενη Σύνοδο η Ελλάδα είχε τη χρυσή ευκαιρία. Είχε τη δυνατότητα η Κύπρος να βάλει βέτο και να διασυνδέσει τη Λευκορωσία με τη Τουρκία (κυρώσεις και στις δύο). Επεσαν πάνω μας οι πάντες, με το ΝΑΤΟ να κάνει κάποιες προσχηματικές κινήσεις κι έτσι η Κύπρος αναγκάστηκε να κάνει πίσω», επισήμανε.

«Χάσαμε μια πολύτιμη ευκαιρία. Τώρα, δεν είναι καν (οι κυρώσεις) στην ημερησία διάταξη, θα μπει παρένθετα. Ό,τι μπαίνει παρένθετα, ούτε που το ακούν οι εταίροι μας», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη διαρροή από την πλευρά της Γερμανίας ότι οι αποφάσεις για τις κυρώσεις στην Τουρκία θα παρθούν τον Δεκέμβριο, είπε: «Αυτά είναι αστειότητες. Η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει να διεκδικήσει πειστικά από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ό,τι λένε είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας; «Το ’90 είχε εκφράσει τη θέση της να μην επιτρέψει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., διότι η Άγκυρα θα έμενε χωρίς πεδίο για να ξεδιπλώσει τις διεκδικήσεις της. Είχαν πολλούς συμμάχους και στην Ελλάδα. Όταν τότε μιλούσα για την ανάγκη επέκτασης, μόνο που δεν σηκώνοντας να με χτυπήσουν οι δημοσιογράφοι-φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε και καταλόγισε «φοβικό σύνδρομο» στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Εφόσον η Τουρκία πέτυχε να φοβίσει την Ελλάδα, έθεσε τον επόμενο στόχο της. Να επιβάλλει στην Ελλάδα με απειλή χρήσης βίας να αποδεχτεί τη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέρα των 6 ν.μ. Αυτό αποδείχτηκε και με την απαράδεκτη δήλωση του Γεραπετρίτη. Τι μήνυμα δίνουμε; Μπάτε σκύλοι, αλέστε», υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης.

«Θα είναι η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μετά τη μικρασιατική καταστροφή»

«Γι’ αυτό η Τουρκία, πρώτον προσπαθεί να πετύχει τον στόχο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη κι έρχεται να κατοχυρώσει αυτή τη θέση με τη Navtex που φθάνει 6,5 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου», πρόσθεσε.

«Αν το κατοχυρώσει, αυτό θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Για την Τουρκία είναι… αόρατα τα ελληνικά νησιά. Θέλει να χωρίσουμε το Αιγαίο στη μέση», υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης και τόνισε: «Αν το πετύχει, θα είναι η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μετά τη μικρασιατική καταστροφή».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο, ο κ. Καλεντερίδη είπε: «Για να χορέψεις βαλς ή τανγκό, χρειάζονται δύο. Ποιος θα αντισταθεί στον Ερντογάν, για να υπάρξει επεισόδιο; (..) Οταν αφήνεις την Τουρκία να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τι μήνυμα δίνεις; Και στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα».

«Αν η Ελλάδα είχε αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη φορά. Η Τουρκία είχε αποφασίσει να μην επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος γιατί δεν θα την βοηθούσε αυτό στις  δικές τις διεκδικήσεις. Είχαν για αυτό ισχυρούς συμμάχους και στην Ελλάδα για αυτό. Εκτιμώντας η Τουρκία ότι έχει φοβίσει την Ελλάδα έβαλε τον επόμενο στόχος της που είναι να επιβάλουν στη χώρα μας με την απειλή της χρήσης βίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των έξι ναυτικών μιλίων», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης.

Η  Τουρκία θεωρεί πως δεν υπάρχουν τα  νησιά μας

«Η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει το στόχο με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ  στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά. Επιχειρεί να κατοχυρώσει τις θέσεις της με  navtex για την πραγματοποίηση άσκησης 6,5 μίλια νοτίως του Καστελορίζου.. Αν το  κατοχυρώσει αυτό θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά. Η Τουρκία θεωρεί πως δεν υπάρχουν τα νησιά.. Θέλει να χωρίσουμε το Αιγαίο στη μέση από τον 25ο παράλληλο. Θεωρούν πως τα νησιά μας κάθονται πάνω στην …τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αν το πετύχει αυτό θα είναι η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή», τόνισε.

«Το  Oruc Reis δεν επιχειρεί σε αμφισβητούμενα ύδατα όπως αναφέρεται Είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί η Τουρκία»

«Όπλα μας είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων  σε όλη την  ελληνική επικράτεια  και η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Κύπρο. Αν τα είχαμε πράξει, θα είχαμε περιορίσει τις δυνατότητες της  Τουρκίας να ξεδιπλώνει τις διεκδικήσεις της », κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *