Ν. Σαντορινιός: Εν αμφιβόλω η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο Αρχαίο Στάδιο
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ζητώντας διευκρινήσεις σχετικά με τα σχέδια του Υπουργείου για την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου και Ωδείου, αλλά και για το αν πρόκειται να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα εν λόγω Μνημεία και στους περιβάλλοντες χώρους αυτών.
Στο πλαίσιο των εργασιών που εκτελούνται μέσω του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου» (Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2014-2020), σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε περιμετρική οριοθέτηση και περίφραξη της περιοχής του Αρχαίου Σταδίου και του Ωδείου, με κιγκλιδώματα, ενώ ακολούθησαν αρκετά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που εκφράζουν την αγωνία και την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας, με το πιθανό σενάριο του περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και επιβολής αντιτίμου για την είσοδο τόσο στα Μνημεία, όσο και στους περιμετρικούς, αυτών, χώρους. Ανατρέχοντας, μάλιστα κανείς στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορεί πράγματι να εντοπίσει την σχετική αναφορά για τη δημιουργία οργανωμένων εισόδων- εξόδων και εκδοτηρίων, την ώρα που καμία σχετική δημόσια ενημέρωση δεν έχει μέχρι τώρα λάβει χώρα, εκ μέρους του Δήμου ή του αρμόδιου Υπουργείου.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει ότι η συντήρηση, προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα έπρεπε να αποτελεί, την εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα της Πολιτείας παραδίδοντας στις επόμενες γενιές αλώβητα τα έργα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Καταλυτική όμως παράμετρος σε αυτές τις προσπάθειες, προσθέτει ο ίδιος, είναι η πολιτιστική πολιτική να λειτουργεί ως αντιπρόσωπος και δημοκρατικός εκφραστής των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.
Υπό αυτή την έννοια και ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, η τοπική κοινωνία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ελεύθερη πρόσβαση στους περιβάλλοντες χώρους των συγκεκριμένων μνημείων, για αναψυχή και ήπια άθληση. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο Αρχαίο Στάδιο και το Ωδείο θα αποτελούσε ένα σημαντικό πρόσχωμα της επαφής του ντόπιου πληθυσμού με τον πολιτισμό, ενώ θα έδινε και ένα αρνητικό μήνυμα περί εμπορευματοποίησης του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος.
Σε αντιδιαστολή αυτών των σχεδίων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ρωτά την Υπουργό Πολιτισμού αν προτίθεται, παράλληλα με την επιβεβλημένη προσπάθεια φύλαξης των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, να εξετάσει την υιοθέτηση προτάσεων σχετικά με την ελεύθερη είσοδο των πολιτών, που εφαρμόζονται σε πολλά άλλα εξίσου σημαντικά μνημεία ανά την Ελλάδα, όπως ο Λόφος Φιλιπάππου.
Περαιτέρω, και επειδή όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ένα πέπλο μυστηρίου και σιωπής καλύπτει τις προθέσεις του Υπουργείου για την πρόσβαση των πολιτών της Ρόδου στο Αρχαίο Στάδιο και το Ωδείο, το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει για το ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου» για την πρόσβαση στα Μνημεία, καθώς και αν οι περιβάλλοντες χώροι πρόκειται να παραμείνουν ελεύθεροι για τους πολίτες και για άσκηση ήπιων δραστηριοτήτων.
Τέλος ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως κάθε σχέδιο για το Αρχαίο Στάδιο και το Ωδείο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι αυτά τα σημαντικά μνημεία αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, παραμένουν στενά συνδεδεμένα με την σύγχρονη ζωή της πόλης, ενώ οι περιβάλλοντες χώροι τους ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συνδυάζοντας αρμονικά το αρχαιολογικό τοπίο με το φυσικό περιβάλλον.