FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Την στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ζητά από τον Υπ. Εργασίας ο Κώστας Ζωγραφίδης

Επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κώστας Ζωγραφίδης, Ο κ. Ζωγραφίδης προτείνει :

1) Την συνέχιση της επιχορήγησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικών επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα,έως το τέλος της εποχικής τους λειτουργίας.

2) Την νομοθέτηση διάταξη για τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος αδείας και αποζημίωσης αδείας των εργαζομένων κατά το διάστημα που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τελούσαν σε αναστολή.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρείστε όλες τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, διότι έχουν  ως μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων/εργοδοτών και την στήριξη της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας»,  υπογράμμισε ο κ Ζωγραφίδης

Στην  επιστολή του ο κ. Ζωγραφίδης αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

Προς :

Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

κ. Ι. Βρούτση

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της λήξης της δυσκολότερης σε όλα τα επίπεδα τουριστικής περιόδου που έχει βιώσει η χώρα μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή για να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας για δύο σημαντικά ζητήματα για την ενίσχυση των εποχικών επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα.

Αναλυτικότερα σας προτείνουμε :

1) Την επέκταση του μέτρου της επιχορήγησης των εργοδοτικών εισφορών του Ν.4714/20 άρθρο 123 παρ.1 για τις εποχικές επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα έως και το τέλος της εποχικής τους λειτουργίας.

Το μέτρο αυτό το θεωρούμε αναγκαίο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία, να παρατείνουν την εποχική τους λειτουργία, δεδομένων των χαμηλών πληροτήτων τους και των χαμηλών τιμών που έχουν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Μια τέτοια κίνηση αποτελεί επιβράβευση όλων των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα που συνεχίζουν να λειτουργούν υπό αυτές τις αβέβαιες και πρωτοφανείς συνθήκες, από την οποία θεωρούμε ότι το κράτος θα επωφεληθεί πολλά περισσότερα (Εισπράξεις ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, μη καταβολή επιδομάτων ανεργίας και αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για όσους εργάζονται)  σε σχέση με το κόστος της επιχορήγησης που θα καταβάλει.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, για να υπάρξει ισότητα και ισονομία μεταξύ των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα που σταμάτησαν την εποχική τους λειτουργία έως τις 30-Σεπτέμβρίου και των επιχειρήσεων που σταμάτησαν ή θα σταματήσουν την εποχική τους λειτουργία μετά την 1η Οκτωβρίου, πιστεύουμε ότι πρέπει να προβλεφθεί η επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών της αναλογίας του επιδόματος αδείας, της αποζημίωσης αδείας και του δώρου Χριστουγέννων της περιόδου 01-Ιουλίου έως 30-Σεπτεμβρίου για όλους τους εργαζόμενους που η εργασιακή τους σχέση λήγει μετά την 1η Οκτωβρίου.

Αν κάτι τέτοιο δεν προβλεφθεί, οι εποχικές επιχειρήσεις που σταμάτησαν την εποχική τους λειτουργία μέχρι 30-Σεπτεμβρίου θα καρπωθούν όλες τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των αποδοχών του επιδόματός αδείας, αποζημίωση αδείας και δώρου Χριστουγέννων, ενώ όσες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά τις 01-Οκτωβρίου δεν θα επιχορηγηθούν καθόλου για τις ασφαλιστικές εισφορές των αποδοχών αυτών.

2) Τη νομοθέτηση διάταξης η οποία να προβλέπει την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους εργαζόμενους του ποσού του επιδόματος αδείας και της αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε ανατολή.

Με δεδομένο ότι οι αποδοχές αυτές υπολογίζονται κυρίως με την λήξη της εργασιακής σχέσης των εποχικών εργαζομένων και με δεδομένο ότι στα Δωδεκάνησα, από τις 30/09 και έως το τέλος της τουριστικής περιόδου, θα λήξουν χιλιάδες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, θεωρούμε ότι η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι εξίσου σημαντική.

Το μέτρο αυτό το θεωρούμε εξίσου σημαντικό ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν άμεσα τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών αυτών για τους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρείστε όλες τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, διότι έχουν  ως μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων/εργοδοτών και την στήριξη της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *