FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ένταξη και υλοποίηση 41 επενδυτικών σχεδίων μέσω LEADER/CLLD από την ΑΝΔΩ

Ολοκληρώθηκε χθες 8-10-2020 η διαδικασία ένταξης των ιδιωτικών επενδύσεων του προγράμματος LEADER/CLLDτης ΑΝΔΩ ΑΕ. Μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων πόρων από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και εκδόθηκε η απόφαση ένταξης στο Τοπικό Πρόγραμμα.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν κυρίως την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα με τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία νέων προϊόντων στο νομό όπως π.χ. χυμό ροδιού, ξιδιού αλλά και ιδρύσεις μικροζυθοποιίας, αποσταγματοποιίας, και τυποποιητηρίων και συσκευαστηρίων ελαιολάδου και μελιού. Επίσης δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο στην Κάρπαθο και νέα οινοποιεία στην Κω και στη Λέρο. Τέλος εκσυγχρονίζονται υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες (π.χ. τυροκομείο, ελαιοτριβείο, οινοποιείο), δημιουργούνται νέες μικρές τουριστικές υποδομές στα μικρά νησιά και το πρώτο ξενοδοχείο κατοικίδιων ζώων στη Ρόδο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ενταγμένα έργα δημόσιου χαρακτήρα ήδη υλοποιούνται και έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές από το πρόγραμμα. Αφορούν έργα από ΟΤΑ, Συλλόγους λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφορούν σε δράσεις και υποδομές που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα δημιουργούνται α) αθλητικές υποδομές στην Κω και στη Ρόδο, β) έργα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος (μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, ψηφιακές εφαρμογές) στη Ρόδο, την Κω, την Αστυπάλαια, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, την Τήλο, γ) έργα ανάδειξης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων μουσείων και χώρων άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων (Σκιάδι, Απόλλωνα, Μαριτσά), δ) αποκαταστάσεις μνημείων αγροτικής κληρονομιάς (μύλο στην Κάρπαθο, λιοτρίδι στη Νίσυρο) καθώς και ε) ενίσχυση πολιτιστικών φορέων (Σάλακος, Σορωνή, Κάρπαθος).

Με την παραπάνω ένταξη των ιδιωτικών επενδύσεων, το τοπικό πρόγραμμα LEADER / CLLD της ΑΝΔΩ χρηματοδοτεί συνολικά 63έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 9,5 εκ. ευρώ (συνολικού προϋπολογισμού 12,4 εκ. €) ενώ η αρχική έγκριση ήταν 5,7 εκ. ευρώ. Με τις προσπάθειες της ΑΝΔΩ και τη άψογη συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχήτης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξασφαλίσθηκαν οι επιπλέον πόροι και εντάχθηκε το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που αξιολογήθηκαν θετικά.

Στο σκέλος του προγράμματος LEADER / CLLDπου αφορά στην Αλιεία, σήμερα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δημόσιων έργων που υποβλήθηκαν και άμεσα θα εκδοθούνοι σχετικές Αποφάσεις Ένταξης από την Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος της ΑΝΔΩ. Πρόκειται για 4 έργα στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Χάλκη και Αγαθονήσι συνολικού προϋπολογισμού 371 χιλ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η τελευταία (όπως φαίνεται) πρόσκληση για ιδιωτικά έργα που θα αφορά  επενδύσεις στον αλιευτικό τουρισμό, σε ειδικές μορφές θαλάσσιου τουρισμού και στη μεταποίηση αλιευτικής παραγωγής.

Εν μέσω κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα που δίνεται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων μέσω του προγράμματος LEADER / CLLD. Η αρχική στόχευση για την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα, η διαφανής διαχείριση από την ΑΝΔΩ και η αποκεντρωμένη – επί τόπου επίλυση των τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υποστήριξη των επενδυτών στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Τα μικρά αυτά σε προϋπολογισμό έργα, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στις ευαίσθητες τοπικές οικονομίες των νησιών μας.

Η ΑΝΔΩ παραμένει κοντά στους επενδυτές και υποστηρίζει με κάθε μέσο την επιχειρηματικότητα στα νησιά μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *