Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  και αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα.

Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, βασικές αρχές και παραμέτρους του οποίου παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη  προσπάθεια για μεταρρύθμιση σε διοικητικό επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μεγάλο το έργο. Έχουν γίνει  πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά είναι και πολλά  τα ζητήματα που μας βασανίζουν. Είναι μια τελευταία ευκαιρία αυτή, να σπάσουμε κάποια δικά μας δεσμά και να λειτουργήσουμε με αντανακλαστικά με λυμένα χέρια και ένα σύγχρονο σύστημα. Το συνδυάζω με την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Έχουμε τα   περίφημα 70 δις που θα έρθουν από την Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται αυτή την ευκαιρία να μην την αξιοποιήσουμε στο 100%.  Αυτό θα γίνει με πολλές παρεμβάσεις» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως σε 20 ημέρες θα  έχει φθάσει στους αυτοδιοικητικούς το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι περιφέρειες ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως μια από αυτές είναι αυτή που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Στόχος είναι να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχει ουδεμία επικάλυψη μεταξύ των βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εισπράττω όπως και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες ένα υψηλό βαθμό   εμπιστοσύνης στον περιφερειακό θεσμό. Αυτό μας γεμίζει χαρά  αλλά και ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και άλλες ευθύνες. Εμείς το έχουμε κάνει πολλές φορές  και συνδράμουμε ώστε να είμαστε μέρος των λύσεων. Είναι ξεκάθαρο το αίτημα μου να πάρουμε πάνω μας την πρωτοβάθμια υγεία τις υγειονομικές περιφέρειες με τις αρμοδιότητες το  προσωπικό και τον προϋπολογισμό τους. Το τελευταίο εξάμηνο έδειξε πόσο υπεύθυνο ρόλο έπαιξαν οι περιφέρειες. Αποδείξαμε πως είμαστε άξιοι και  μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας των νησιών μας με καλύτερα αντανακλαστικά. Δεν θέλω να αδικήσω τους ανθρώπους που σήμερα έχουν την ευθύνη διαχείρισης. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον σημερινό διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστο Ροιλό και έχω άριστη συνεργασία μαζί του. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά τους θεσμούς. Πρέπει λοιπόν να  ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες στην ΤΑ και να βελτιώσουμε τα αντανακλαστικά μας στην εκτέλεση των έργων χωρίς εκπτώσεις στους ελέγχους βέβαια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης να δημιουργηθούν οργανισμοί που μπορούν να στηρίξουν τη δημόσια διοίκηση στην προετοιμασία της», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση

 Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση τόνισε :

«Δεν είναι απλή αναλογική αλλά  ένα εφεύρημα που εργαλειοποιεί  τον πολιτικό εκβιασμό. Στον χρόνο πάνω φάνηκε,  πως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου και για το εκλογικό σύστημα στην ΤΑ. Νομιμοποιούμαι περισσότερο από όλους τους άλλους συναδέλφους μου γιατί δεν ζω στο ίδιο περιβάλλον. Έχουμε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και έτσι λειτουργούμε με ένα τρόπο που μας επιτρέπει να  έχουμε αντανακλαστικά και να είμαστε αποτελεσματικοί. Ο τόπος κυβερνιέται. Μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση καθώς πολλά θέματα δεν περπατάνε  γιατί  δεν μπορούν  να ληφθούν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια.  Μου  λένε οι δήμαρχοι, για αποφάσεις που δεν μπορούν να μου φέρουν γιατί δεν ελήφθησαν εγκρίσεις. Αυτό δεν είναι απλή αναλογική. Απλή αναλογική είναι αυτό, που είχα ζητήσει εγώ από την κυβέρνηση το 2018,  δηλαδή εκλογές μιας Κυριακής.  Απλή αναλογική και δεύτερη Κυριακή σε ποιο μέρος το κόσμου έχετε δει; Αυτά είναι κόλπα. Να τελειώνουμε με τα πάσης φύσεως κόλπα σε όλα τα επίπεδα. Τοπικά υπερτοπικά εθνικά. Και όλων των ομάδων τα κόλπα να τελειώνουμε. Να ασχοληθούμε με το μέλλον μας με ένα τρόπο καθαρό, παραγωγικό, δημιουργικό, αποτελεσματικό»

Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Κω

Ο κ.Χατζημάρκος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού  στην Κω. Τόνισε πως η υπουργός έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θεματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες της ενώ η ΠΝΑΙ έχει προχωρήσει τα έργα που εμπίπτουν στο αντικείμενο της και όχι μόνο.

«Η  υπουργός Πολιτισμού  έκανε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους. Ήταν όλο το επιτελείο μαζί της στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Εμείς έχουμε επικουρικό ρόλο και είμαστε χρηματοδότες έργων.  Δεν μου πέφτει λόγος να  μπω στη συζήτηση γιατί κάποιες  υποδομές τρία χρόνια μετά το σεισμό δεν έχουν ξεκινήσει να φτιάχνονται.  Απαντήσεις δόθηκαν εκεί  από την υπουργό Πολιτισμού. Δεν έχω εγώ να απαντήσω τίποτε. Έχω κουραστεί από τον παρακμιακό δημόσιο διάλογο που γίνεται. Είναι και τόσο μεγάλο το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας που έχουμε πάρει μια απόφαση η οποία  μπορεί να φαίνεται πρωτοφανής σε κάποιους. Σε όλη την αυτήν παρακμή του δημοσίου διαλόγου και αντιπαράθεσης να σιωπούμε περισσότερο. Τελευταία γινόμαστε πιο ανεκτικοί στις  απαράδεκτα  χυδαίες φωνές  και επικεντρωνόμαστε στην ουσία, δηλαδή στη δουλειά μας. Ότι ήταν δικό μας αντικείμενο έχει  προχωρήσει στη Κω. Και πράγματα  που δεν ήταν δικά μας προχώρησα.  Το δια πάσαν νόσον  όμως στην Περιφέρεια  όμως έχει όριο. Δημοπρατήσαμε τις εργασίες για τους δύο ναούς. Τα έργα έχουν πάρει το δρόμο τους που περνάει από τις διαδικασίες του δημοσίου. Τον χρόνο που μεσολαβεί από την δημοπράτηση στην υλοποίηση τον ξέρουν αυτοί που φωνάζουν.  Αυτοί υπονομεύουν όσους προσπαθούν τα εμπόδια που έβαλαν.  Προτιμάμε εμείς να δουλεύουμε και να φέρνουμε αποτελέσματα τα οποία ο κόσμος τα βλέπει», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος

Η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Σε ερώτηση για το θέμα που αφορά την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα. Το συζητήσαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Είναι πάρα πολύ παρακμιακή η λειτουργία κάποιων ανθρώπων.  Στο τελευταίο δελτίο τύπου που έβγαλαν πέντε σύμβουλοι του κ. Γλυνού προκύπτει με βεβαιότητά ότι ψεύδονται εν γνώση τους. Είναι μέρος της πολιτικής τους . Τους διανεμήθηκαν τα έγγραφα που δείχνουν  ότι πήραμε πρωτοβουλία για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολύ φθηνή η πολιτική αυτή.  Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως θα εφαρμοσθεί και την περιφέρεια μας και θα βρούμε τα χρήματα.Πρέπει να τα αναζητήσουμε γιατί δεν έχουμε  διαθέσιμα στους ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε αδιάθετα  να τα διαθέσουμε γιατί φροντίσαμε να τα κάνουμε όλα έργα.  Ήμασταν πρώτοι σε όλους τους δείκτες στα προγράμματα το 2019.  Συμφωνήσαμε και στη συνεδρίαση  έγινε μια συζήτηση σχετικά πολιτισμένη. Ο επικεφαλής κ. Γλυνός συμφώνησε».

Από τον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση

Ο κ. Χατζημάρκος έδωσε και στοιχεία για το πρόγραμμα λέγοντας πως η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 5.000 έως 30.000 ευρώ

«Περιμένουμε τις υπογραφές. Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε κάνει τη δουλειά. Αυτά θα  έχουν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.  Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 5.000 έως 30.000 ευρώ .Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί θα είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.  Δεν τρέχουν από τις περιφέρειες τα προγράμματα αυτά. Υλοποιούνται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ που αφορά την επιχειρηματικότητα.  Οι επιχειρήσεις θα κάνουν αιτήσεις που θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν από αυτό το φορέα και  όχι από τις Περιφέρειες. Ο δημόσιος λόγος δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού  πολιτικά διαταραγμένων ανθρώπων», δήλωσε  ο κ. Χατζημάρκος

Σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις ο Περιφερειάρχης είπε:

«Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο. Θα υπάρχει οδηγός εφαρμογής που θα αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία που θα πρέπει να κατατεθούν από τις επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τους τζίρους ώστε να φαίνεται η πτώση κατά την πανδημία. Ακόμη θα αναφέρονται τα έξοδα του 2019 και του 2020 όπως και ο αριθμός των εργαζομένων. Θα κοπούν κάποιες επιχειρήσεις που δεν θα πληρούν τα  κριτήρια από τον ΕΦΕΠΑΕ.  Άλλες θα πληρούν κριτήρια αλλά θα καταταγούν έτσι που όταν φθάσει η σειρά τους θα έχουν τελειώσει τα χρήματα. Εκεί θα δούμε αν μπορούμε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν και αυτές οι επιχειρήσεις. Θα τα δούμε όλα αυτά. Πάντως με τους ίδιους κανόνες θα πάμε όλοι . Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι είναι ψεύτης. Μέσα στη ζωή είναι όλα και όλοι κρίνονται».

Η  δομή για τους πρόσφυγες στα παλαιά σφαγεία

 Ο κ. Χατζημάρκος απάντησε και σε ερώτημα που αφορούσε τη δομή φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα παλαιά σφαγεία. Τόνισε  πως η συζήτηση για το θέμα άνοιξε τώρα  γιατί η σημερινή δημοτική αρχή συνεργάζεται άψογα με την περιφερειακή αρχή.

«Είναι κατάκτηση να δεχόμαστε ερωτήσεις  για θέματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Το ζήτημα αυτό έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου. Έχει την ίδια ακριβώς λειτουργία σήμερα. Με το που άλλαξε η δημοτική αρχή ξεκίνησαν να λένε πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.  Και το λένε αυτό γιατί η σημερινή δημοτική αρχή έχει καλές σχέσεις με την περιφερειακή αρχή.  Το θέμα πάντα υπήρχε. Εμείς θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες αλλά θα τα βάλω όλα στο τραπέζι.  Γιατί ανοίγει το θέμα τώρα. Δεν υπήρχε η δομή πριν από τέσσερα χρόνια; Δεν εγκυμονούσαν τους ίδιους κινδύνους;  Και να μην αναφέρει κανείς κάτι για την πανδημία. Σήμερα ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα με όλους τους νεροκουβαλητές του , με όλους τους πρώην τροφίμους του σιτιζόμενους με διάφορους τρόπους ψάχνει να κάνει το come back. Τώρα τα βρήκαν όλα.  Για τα σφαγεία έχουμε ανοίξει συζήτηση να συντονίσουμε τρία υπουργεία για ενέργεια με στόχο να κλείσει η κατάσταση εκεί που είναι πληγή για τον τόπο και μας προσβάλει. Πιστεύω να τα καταφέρουμε  όπως και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία.  Σύντομα θα είμαστε στην τελική ευθεία για να γίνει η οριστική διαχείριση και η διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τα σφαγεία», δήλωσε ο κ .Χατζημάρκος.

Σε ερώτηση για το αν θα μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε άλλη δομή ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Θα αναλάβετε εσείς το κόστος των αντιδράσεων στη υποδομή που θα πρέπει να  πάνε οι άνθρωποι αυτοί; Κάναμε αποσυμφόρηση στα νησιά μας. Ποιος ξέρει τι τραβήξαμε για αυτό; Θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Αναφορά με την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Καρπάθου τόνισε πως είναι ότι  πιο σύγχρονο υπάρχει  εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

« Είναι πολύ χαρούμενος για αυτό το νοσοκομείο. Ήταν η πρώτη υπογραφή που έβαλα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρακολούθησα όλη την εξέλιξη του έργου με τους συνεργάτες μου. Το επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης. Δεν πήγα γιατί ενοχλήθηκα από αυτά που διάβαζα στον τύπο. Εμείς φροντίσαμε και για τον κόμβο. Ο δημόσιος διάλογος θέλει αντοχή. Τοποθετήθηκε  διοικητής προσωρινός ο κ Ρουμάνης. Ζήτησα να γίνει μόνιμος διοικητής γιατί η δουλειά που έχει κάνει είναι υπέροχη. Επίσης το νοσοκομείο αυτό καλύπτει τις ανάγκες της Κάσου.  Και επισημαίνω είναι νοσοκομείο και όχι ΚΥ. Θα γίνουν όλα και προσωπικό θα υπάρχει. Νοσοκομείο θα υπογράψουμε και νοσοκομείο θα παραδώσουμε γιατί εμείς δεν μένουμε στα λόγια» .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.